Rybactwo stawowe i ochrona wód
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.RSIOW.SI.HZOEX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rybactwo stawowe i ochrona wód |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach wykładów i ćwiczeń omówione zostaną zagadnienia związane ze środowiskiem stawowym oraz funkcjonowaniem gospodarstw karpiowego i pstrągowego. Przedstawione zostaną budowa morfologiczna i anatomiczna karpia i pstrąga, metody żywienia, cykle produkcyjne, hormonalna stymulacja rozrodu oraz metody hodowlane stosowane w selekcji ryb na tarlaki. Studenci poznają także rolę chowu i hodowli ryb dodatkowych w gospodarstwie karpiowym. W zakresie ochrony środowiska wodnego omówiony zostanie bilans wodny kraju i konwencja o różnorodności biologicznej, a także charakterystyka środowisk wodnych i środowisk od wody zależnych. Omówione zostaną zagadnienia związane z eutrofizacją wód oraz rodzaje zanieczyszczeń i ich ekonomiczne konsekwencje. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Znaczenie chowu i hodowli ryb stawowych (ryby karpiowate, łososiowate oraz ryby dodatkowe w polikulturze z karpiem; szczupak, sandacz, lin, ryby roślinożerne) 1h. 2. Zalety hodowlane karpia i pstrąga (odporność na manipulację, przystosowanie się do środowiska stawowego, tempo wzrostu) 1h. 3. Staw jako środowisko chowu i hodowli ryb (biologia stawów, rodzaje stawów w gospodarstwie karpiowym i pstrągowym, charakterystyka gospodarki wodnej bilans) 1h. 4. Metody chowy ryb karpiowatych i łososiowatych (obsady klasyczne, mieszane, ekstensywna i intensywna gospodarka stawowa, obliczanie obsad, żywienie karpia i pstrąga) 2h. 5. Żywienie ryb (rodzaje pasz sztucznych, pokarm naturalny karpi i pstrągów i jego rola) 1h. 6. Podnoszenie kultury stawów (osuszanie dna, uprawy mechaniczne, walka z roślinnością naczyniową, rola ryb roślinożernych, uprawy rolnicze) 1h. 7. Cykle hodowlane karpia i kalendarz prac w gospodarstwie 1h. 8. Europejska karta wodna, stosunek człowieka do przyrody, użytki środowiska naturalnego, zasoby przyrody, odnawialność zasobów, zadania ochrony środowiska naturalnego 1h. 9. Możliwości produkcyjne środowiska wodnego, biotyczne i abiotyczne czynniki środowiska, udział wody w gospodarce i życiu człowieka oraz w przemyśle 1h. 10. Bilans wodny kraju, elementy charakterystyki hydrologicznej Polski, zasilanie i ustrój rzek, rzeki i doliny rzeczne jako środowisko życia 1h. 11. Klasy czystości wód (klasyfikacja dotychczasowa i unijna), stan czystości wód kraju, regulacja i zabudowa hydrotechniczna rzek, obszary deficytu wody, aktualny stan ochrony rzek i środowisk przyrzecznych 1h. 12. Zbiorniki zaporowe, jeziora, stawy i torfowiska oraz ich rola w ochronie wód 1h. 13. Eutrofizacja wód 1h. 14. Źródła zanieczyszczeń wód, zanieczyszczenia toksyczne 1h. Ćwiczenia: 1. Biologia środowiska wodnego (charakterystyka środowiska wodnego; roślinność wodna, plankton roślinny i zwierzęcy, fauna bezkręgowa zbiorników wodnych przegląd ważniejszych form, szkodniki w stawach rybnych) 4h. 2. Narzędzia stosowane w rybactwie 1h. 3. Morfologia i anatomia ryb (kształty i części ciała ryb, ogólna budowa skóry, sposoby określania wieku ryb, porównanie anatomii ryby niedrapieżnej i drapieżnej) 3h. 4. Sztuczne tarło karpia 1h. 5. Sztuczne tarło pstrąga 1h. 6. Obliczanie obsad stawów 1h. 7. Choroby ryb (choroby infekcyjne i inwazyjne ryb) 1h. 8. Ćwiczenia terenowe wyjazd do oczyszczalni ścieków 3h. |
Literatura: |
Dobrowolski K.A., Lewandowski K. Ochrona środowisk wodnych i błotnych w Polsce. Oficyna Wydawnicza Instytutu Ekologii PAN, Dziekanów Leśny. 1998. Goryczko K. Pstrąg. Chów i hodowla. Wyd. IRŚ. Olsztyn, 2008. Opuszyński K. Wpływ gospodarki rybackiej na jakość wody w jeziorach. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Zielona Góra, 1997. Wojda R. Karp. Chów i hodowla. Wyd. IRŚ. Olsztyn, 2006. Zdanowski B. (red.), Kamiński M., Martyniak A. Funkcjonowanie i ochrona ekosystemów wodnych na obszarach chronionych. Wyd. IRŚ Olsztyn, 1999. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Potrafi objaśniać funkcjonowanie ekosystemów oraz zasady ochrony przyrody i środowiska wodnego Umie wybrać najbardziej optymalne metody chowu i hodowli oraz techniki żywienia ryb cennych gospodarczo Definiuje akty prawne dobierając optymalne dla środowiska wodnego metody produkcji ekologicznej ryb z uwzględnieniem warunków biotycznych i abiotycznych środowiska Umie rozpoznać czynniki warunkujące zrównoważony rozwój gospodarki rybackiej oraz prowadzić chów i hodowlę ryb bez pogorszenia jakości środowiska wodnego Umiejętności Wykorzystuje znajomość budowy morfologicznej i anatomicznej oraz fizjologii ryb w przeprowadzaniu sztucznego rozrodu Umie ocenić dobrostan ryb, zagrożenia chorobowe oraz podejmuje działania prewencyjne Dobiera odpowiednie narzędzia, metody i technologie produkcji ryb w celu minimalizacji zagrożeń dla środowiska naturalnego i jego zasobów Potrafi analizować zasobność stawów w organizmy bezkręgowe, planuje obsady różnych gatunków ryb, oblicza wskaźniki biotyczne |
Metody i kryteria oceniania: |
Pozytywną ocenę po przejściu kursu student uzyskuje na podstawie pisemnego testu jednokrotnego wyboru z całości materiału Aby uzyskać ocenę 3,0 (dst) student musi udzielić 55-60% poprawnych odpowiedzi, 3,5 (pdst) - 61-70%, 4,0 (db) - 71-80%, 4,5 (pdb) - 81-90%, 5,0 (bdb) - powyżej 90% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.