Akwakultura w zamkniętych obiegach wody
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.KULT9.SM.HZOUY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Akwakultura w zamkniętych obiegach wody |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Intensywna akwakultura a zrównoważony rozwój Nowoczesne technologie akwakultury – przegląd Historia rozwoju systemów wielokrotnego wykorzystania wody Znaczenie obiegów recyrkulacyjnych w rybactwie – stan obecny Problemy i bariery technologiczne, systemy i urządzenia Tematyka ćwiczeń: Najnowsze projekty i osiągnięcia w dziedzinie wykorzystania systemów recyrkulacyjnych Żywienie ryb Uzdatnianie wody i utylizacja odpadów Higiena i profilaktyka Chów wybranych gatunków |
Literatura: |
"1. Timmons M. B., Ebeling J. M. (2013). Recirculating Aquaculture, 3rd Edn. Ithaca, NY: Ithaca Publishing Company, LLC.Brengballe J. “A Guide to Recirculation Aquaculture 2. Strategia Rozwoju Zrównoważonej Akwakultury Intensywnej 2020. Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych, Lębork 2013. 3. Heen K., Monahan R. L., Utter F. (red.) Salmon aquaculture 4. Cieśla i wsp. 2015. Kodeks dobrej praktyki rybackiej w chowie i hodowli ryb 5. Periodyki fachowe; Komunikaty Rybackie oraz Magazyn Przemysłu Rybnego 6. Bieniarz K., Chyb J., Szczerbik P., Epler P. 2007. Rozród ryb - kierunki badań w Polsce i na świecie na początku XXI wieku. Postępy Nauk Rolniczych 3: 113-124 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: systemy chowu ryb sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu oraz posiada wiedzę dotyczącą oddziaływania czynników środowiska na organizm; zna przyczyny oraz drogi szerzenia się chorób w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu trawienia, metabolizmu i wchłaniania składników pokarmowych oraz przemian energii u ryb oraz zasady żywienia i konsekwencje wynikające z nieprawidłowego żywienia UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: analizować i oceniać zasady utrzymania organizmów wodnych i produkcji w różnych systemach chowu, organizować chów z zachowaniem zasad dobrostanu i ochrony środowiska. Potrafi krytycznie analizować założenia i funkcjonowanie obiektów akwakultury, a następnie formułować wnioski i zalecenia KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: bezustannego uczenia się i dokształcania, także w ramach tematyki systemów obiegu wody w akwakulturze podejmowania działań prowadzących do zmniejszenia ryzyka oraz przewidywania skutków decyzji i efektów rozwiązań stosowanych w nowoczesnej akwakulturze wykazywania dbałości o dobrostan zwierząt i stan środowiska naturalnego |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.