Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekologiczny chów i hodowla ryb

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.IRB.ECIHR.SI.HZOEX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekologiczny chów i hodowla ryb
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z ogólnymi i szczegółowymi zasadami ekologicznego chowu i hodowli ryb zgodnie z aktualnym ustawodawstwem. Zostaną przedstawione i omówione wyniki badań naukowych porównujących efekty ekologicznych i konwencjonalnych hodowli ryb. Studenci zostaną zapoznani z aktualnym stanem certyfikowanej hodowli ryb w Polsce, oraz w ramach możliwości zostaną zaprezentowane wybrane ekologiczne gospodarstwa zajmujące się hodowlą ryb. W ramach wykładów studenci poznają także ogólne zasady hodowli zwierząt innych niż ryby (mięczaki, głowonogi i skorupiaki) zgodnie z zasadami akwakultury ekologicznej.

Pełny opis:

Wykłady:

1.Ogólne zasady chowu i hodowli ryb zgodnie z aktualnym ustawodawstwem dotyczącym ekologicznej produkcji zwierzęcej w sektorze akwakultury 4h.

2. Szczegółowe zasady hodowli ekologicznej ryb karpiowatych 3h.

3. Szczegółowe zasady hodowli ekologicznej ryb łososiowatych w stawach 3h.

4. Inne systemy hodowli ryb zgodnie z zasadami ekologicznej produkcji zwierzęcej w sektorze akwakultury. 1h.

5. Przykłady produkcji ryb w certyfikowanych gospodarstwach polskich. Aspekty wykorzystania ekologicznej hodowli ryb w gospodarstwach agroturystycznych 2h.

6. Zasady ekologicznej produkcji zwierzęcej w sektorze akwakultury dotyczące zwierząt innych niż ryby (mięczaki, głowonogi, skorupiaki) oraz wodorostów morskich 2h.

Ćwiczenia:

1. Rozpoznawanie lokalnych gatunków ryb, które wg aktualnego ustawodawstwa mogą zostać wykorzystane w ekologicznym gospodarstwie rybackim 2h.

2. Zasady przygotowania hodowli ekologicznej z uwzględnieniem poszczególnych etapów: Pochodzenie ryb, systemy produkcji, pobór wody, przygotowanie stawów... 2h.

3. Zasady hodowli: Żywienie i dodatki paszowe 2h.

4. Zasady hodowli: kontrola i poprawa jakości wody zużytej w akwakulturze ekologicznej 1h.

5. Zasady hodowli: Manipulacje rybami, transport, uśmiercanie, przetwórstwo, obliczanie obsad poszczególnych etapów produkcji ekologicznej ryb, obliczanie parametrów ichtiologicznych. 2h.

6. Przygotowanie oceny środowiskowej i planu zrównoważonego zarządzania zbiorami akwakultury. 2h.

7. Rozród różnych gatunków ryb zgodnie z zasadami akwakultury ekologicznej 2h.

8. Zabiegi profilaktyczne, opieka i leczenie ryb zgodnie z zasadami akwakultury ekologicznej 2h.

Literatura:

Akty prawne i publikacje Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące rolnictwa ekologicznego

Wojda R. Karp. Chów i hodowla. Wyd. IRŚ. Olsztyn, 2006.

Publikacje naukowe:

Kowalski R, Kowalska A. 2010. Produkcja organicznych ryb w EU - pod nową bandera na stoły świata.

Barszczewski J., Kaca E., Wojda R. 2010. Warunki środowiskowe oraz wyniki produkcyjne w ekologicznym oraz konwencjonalnym chowie karpi. Journal of Research and Applications in Agricultural Engeneering. 55(3): 15-19.

Otles Y, Ozden O, Otles S. 2010. Organic fish production and the standards. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 9(2): 125-131.

......

Efekty uczenia się:

1. Zna lokalne gatunki ryb hodowane w warunkach akwakultury ekologicznej, ma wiedze o ich biologii, funkcjonowaniu populacji, oddziaływaniu na środowisko. Potrafi dopasować metody i technologie produkcji ekologicznej w gospodarstwie stawowym różnych gatunków ryb, charakteryzuje i tłumaczy korzyści i zagrożenia wynikające z hodowli stawowej dla środowiska

2. Wymienia i zna akty prawne, uzasadnia uwarunkowania ekologicznej hodowli ryb. Zna zasady ekologicznego żywienia, rozrodu, opieki, manipulacji i innych zabiegów wykonywanych w ekologicznym gospodarstwie rybackim.

3. Rozpoznaje naturalny pokarm ryb i rozróżnia metody zwiększania jego ilości w stawach.

4. Zna zasady i techniki żywienia ryb w gospodarstwie ekologicznym

5. Potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu ryb oraz higieny i profilaktyki w gospodarstwie ekologicznym, opisuje relacje pomiędzy produkcją ryb a środowiskiem

6. Opisuje podstawowe metody chowu i hodowli ryb karpiowatych i łososiowatych oraz technologie produkcji ryb zgodnie z zasadami ekologicznej akwakultury

7. Zna metody przetwórstwa ryb

8. Wymienia, rozpoznaje ryby atrakcyjne dla agroturystyki, definiuje i objaśnia cele prowadzenia rekreacji z wykorzystaniem ryb.

9. Ocenia zalety i wady różnych typów hodowli ryb zgodnie z zasadami akwakultury ekologicznej, umie minimalizować zagrożenia dla środowiska naturalnego i jego zasobów

10. Wykorzystuje wiedzę dla wytwarzania ekologicznych produktów rybnych o wysokiej jakości, wybiera odpowiedni typ działań, technologii i narzędzi, planuje działania minimalizujące zagrożenia dla środowiska wodnego.

11. Rozpoznaje gatunki ryb oraz ich pokarm - organizmy bentosowe, opracowuje i planuje obsadę stawów różnych gatunków ryb, dobiera i oblicza wskaźniki biotyczne dla stawów karpiowych,

12. Potrafi przygotować ocenę środowiskową i plan zrównoważonego zarządzania zbiorami akwakultury w ramach prowadzenia ekologicznego chowu i hodowli ryb..

13. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki ekologicznej hodowli ryb dla środowiska jak i dla konsumenta

14. Ma świadomość różnicy efektów produkcji ryb w systemie konwencjonalnym i zgodnie z zasadami ekologicznej akwakultury.

Metody i kryteria oceniania:

Aktywność na zajęciach

Test sprawdzający wiedzę

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)