Chów i hodowla ryb karpiowatych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.CHRK1.SI.HRBRX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów i hodowla ryb karpiowatych |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu "Chów i hodowla ryb karpiowatych" Studenci zapoznają się z nowoczesnymi metodami stosowanymi w produkcji karpia, który jest gatunkiem o dużym znaczeniu gospodarczym dla naszego kraju. Członkostwo Polski w Unii Europejskiej przyniosło szansę modernizacji i rozwoju poszczególnych gospodarstw karpiowych jak i całej branży. Gospodarka karpiowa, mająca na ziemiach Polski niemal tysiącletnią tradycję jest przykładem zrównoważonej formy akwakultury. W obliczu nowych wyzwań jakie stają przed karpiarstwem (deficyt wody, spadek popytu na karpie, wirusowa choroba powodująca ogromne straty w produkcji), zapoznanie Studentów z nowoczesnymi metodami gospodarowania, z poszanowaniem dla środowiska, jest istotą przedmiotu. |
Pełny opis: |
Zagadnienia będące przedmiotem wykładów: Historia chowu i hodowli karpia Rasy i odmiany karpia Urządzenia techniczne w gospodarstwie karpiowym Rodzaje stawów karpiowych Narzędzia używane w gospodarstwie karpiowym Bilans wodny gospodarstwa karpiowego Bilans tlenowy stawów karpiowych Podnoszenie wydajności naturalnej stawów Osuszanie dna stawowego Uprawy mechaniczne dna stawowego i obsiewy Wapnowanie stawów Nawożenie organiczne stawów Nawożenie mineralne stawów Zwalczanie twardej roślinności i napowietrzanie Pokarm naturalny karpia Żywienie karpi w niskointensywnym i intensywnym systemie chowu Metody produkcji karpia Chów karpia w systemie dwu- i trzyletnim Zimowanie ryb Podstawowe pojęcia z zakresu chowu i normowania obsad karpia Technologia chowu karpia w wodach pochłodniczych Tematyka ćwiczeń: Charakterystyka stawów karpiowych, gospodarka wodna Budowle i urządzenia hydrotechniczne Kategorie stawów w gospodarstwie karpiowym Metody chowu – projektowanie nurtów hodowlanych Metody oceny wydajności naturalnej stawów Planowanie obsad stawów dla poszczególnych grup wiekowych karpia przy określonym poziomie intensywności produkcji i wydajności naturalnej Metody produkcji materiału obsadowego karpia Technologia produkcji karpia towarowego (handlowego) Chów karpia w obsadach mieszanych i wielogatunkowych Żywienie karpi (dawki, rodzaje pasz, przygotowywanie, zadawanie) Obliczanie zapotrzebowania na paszę Preliminarz żywienia ryb Odłowy kontrolne w stawach karpiowych Roślinność wodna w stawach karpiowych i jej zwalczanie Metody podnoszenia wydajności naturalnej stawów Zabiegi agrotechniczne na stawach karpiowych Urządzenia do odłowu ryb i metody ich odłowu Odłowy jesienne w gospodarstwach karpiowych, dezynfekcja stawów i sprzętu Transport ryb Zimowanie i magazynowanie ryb Tarło karpia Podchów wylęgu Odłów wylęgu z tarlisk, obsada przesadek I Odłów narybku letniego karpia, obsada przesadek II Narzędzia i sprzęt rybacki Harmonogram prac w gospodarstwie karpiowym Dokumentacja stawowa i gospodarczo-finansowa Zajęcia terenowe (PAN – Zakład Doświadczalny w Gołyszu, IRŚ. - Zakład Doświadczalny w Zatorze) |
Literatura: |
1. Chów ryb w stawach. W. Koch, O. Bank, G. Jens PWRiL. 1980 2. Chów ryb w małych stawach. J. Guziur. Oficyna wydawnicza „Hoża”.1997 3. Rybactwo śródlądowe. Praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego. IRS Olsztyn. 1993 4. Poradnik hodowcy karpia. A. Piler KZKR Kraków . 1980 5. Rybactwo stawowe. Bieniarz K., Epler P. Wyd. I Skrypt AR. 1989 6. Intensywna produkcja ryb. W. Steffens. PWRiL. 1986 7. Carp and pond fish culture – L. Horvath, G. Tamas, C. Seagrave Fishing New Books (Blackwell Science 2002 8. Karp. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy. R. Wojda. Wyd. IRŚ. 2009 9. Rybactwo stawowe. H. Białowąs, J. Guziur, W. Milczarzewicz. 2003. Oficyna Wydawnicza HOŻA |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student posiada szczegółową wiedzę w zakresie metod chowu i hodowli cennych gospodarczo gatunków ryb karpiowatych, zna zasady żywienia ryb karpiowatych oraz gospodarki paszowej, ma bogaty zasób wiedzy z zakresu rozrodu ryb. Umiejętności Student wykorzystuje zasady chowu i hodowli cennych gatunków ryb karpiowatych do prowadzenia gospodarstwa karpiowego, posługuje się technikami stymulacji dojrzewania płciowego i tarła u ryb, dobiera rodzaj i asortyment pasz do stopnia rozwoju ryb oraz wielkości ich obsady. Kompetencje społeczne Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, ma świadomość ważności i rozumie skutki działalności inżyniera rybactwa, w tym jej wpływ na środowisko, i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje. |
Metody i kryteria oceniania: |
Po zakończeniu kursu Student uzyskuje ocenę na podstawie: Ćwiczenia Oceny formujące: • ocena aktywności studenta • ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady • egzamin pisemny (test) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.