Bioinżynieria w akwakulturze
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.AKWA9.SI.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bioinżynieria w akwakulturze |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Akwakultura to chów i hodowla organizmów wodnych, uznawana jest za najważniejszy światowy sektor wytwórczy. W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z aktualnym stanem i trendami rozwojowymi akwakultury w Polsce na tle akwakultury światowej. Studenci zapoznają się z biotechnologią chowu karpia i pstrąga tęczowego w różnych systemach chowu (stawy, sadze, systemy recyrkulacyjne), metodami rozrodu ryb, manipulacji hormonalnych i genomowych, krioprezerwacji, pneumatycznego tarła, hodowli łososi w wodach geotermalnych, hodowli łososi transgenicznych, hodowli glonów, mięczaków jadalnych (ostrygi, omułki, przegrzebki), perłopławów a także krewetek morskich i słodkowodnych. Omówione zostaną próby opracowania biotechnologii podchowu i hodowli homarów oraz innych nowych gatunków organizmów wodnych wprowadzanych do akwakultury. |
Pełny opis: |
W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z historią rozwoju akwakultury w Polsce i na świecie, technologią chowu i hodowli karpia i pstrąga tęczowego, rozrodem ryb i manipulacjami hormonalnymi i genomowymi w kontrolowanym rozrodzie ryb, krioprezerwacją gamet ryb, przeprowadzaniem pneumatycznego tarła, funkcjonowaniem systemów recyrkulacyjnych, hodowlą łososia w wodach geotermalnych, produkcją łososia transgenicznego. Ponadto poznają biotechnologię hodowli glonów, pozyskiwanie i znaczenie Artemii, hodowlę krewetek morskich, słodkowodnych, małży jadalnych (ostrygi, omułki, przegrzebki) i perłopławów, zintegrowaną akwakulturę słodkowodną i morską. |
Literatura: |
FAO, State of world aquaculture "Intensive aquaculture farming" materiały z międzynarodowego kursu (6-27 marca, 2001) w Izraelu. Aquaculture in Australia, materiały z UTAS (University of Tasmania), School of Aquaculture in Lonceston. Komunikaty rybackie, IRS, Olsztyn, miesięcznik. Zakęś Z., Demska-Zakęś K., Kowalska A. (2011). Nowe gatunki w akwakulturze – rozród, podchów, profilaktyka. Wydawnictwo IRS Olsztyn 2011 Timmons M.B., Ebeling J.M. (2013). Recilculating aquaculture. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Absolwent zna i rozumie: grupy systematyczne zwierząt wodnych, biologię wybranych bezkręgowców i kręgowców mających znaczenie w akwakulturze, znaczenie bioróżnorodności dla wykorzystania i kształtowanie potencjału przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, rasy i typy użytkowe zwierząt wodnych, oraz metody chowu i hodowli oraz biotechnologie produkcji organizmów wodnych stosowanych w akwakulturze. Umiejętności: Absolwent potrafi: analizować zjawiska biologiczne zachodzące w środowisku wodnym, oceniać możliwości wykorzystania metod biotechnicznych stosowanych w hodowli i chowie zwierząt wodnych, w tym nowych gatunków wprowadzanych do akwakultury. Kompetencje społeczne: Absolwent jest gotów: świadomie oceniać ryzyko i skutki wykonywanej działalności w zakresie bioinżynierii zwierząt oraz szeroko rozumianego rolnictwa, relizować potrzebę uczenia się przez całe życie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Po zakończeniu kursu Student uzyskuje ocenę na podstawie: Ćwiczenia, oceny formujące: • ocena aktywności studenta • ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady Zaliczenie w formie testu obejmującego zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Mirosława Sokołowska-Mikołajczyk | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Mirosława Sokołowska-Mikołajczyk | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.