Ustawodawstwo zootechniczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.USZOO.SI.HZOKX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ustawodawstwo zootechniczne |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Znajomość prawa stanowi podstawowy wymóg do podejmowania prawidłowych decyzji w działalności gospodarczej. Podstawowym celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z różnymi aspektami postępowania ze zwierzętami w ujęciu prawnym. Zostanie to zrealizowane poprzez przybliżenie ważniejszych aktów prawnych regulujących dziedziny produkcji zwierzęcej. Zajęcia powinny także umożliwić słuchaczom samodzielne wyszukiwanie niezbędnych informacji oraz ich elementarne rozumienie. Pełny opis przedmiotu |
Pełny opis: |
USTAWODAWSTWO ZOOTECHNICZNE (tematyka wykładów) 1.Relacje człowiek ? zwierzę w ujęciu historyczno-prawnym i filozoficzno etycznym. 2.Podstawowe pojęcia prawne i akty normatywne. 3.Światowa Deklaracja Praw Zwierzęcia UNESCO 1978r., Rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej z 1928r, 4.Ustawa o ochronie zwierząt (1997 r. Dz.U. 111, poz. 724) 5.Ustawa o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz.U. 123, poz. 774, 1997). 6.Ustawa ośrodkach żywienia zwierząt, ?prawo paszowe? (2006r. Dz.U. 144 poz. 1045) 7.Ustawa o doświadczeniach na zwierzętach(2005, Dz.U. 33, poz. 289; 2006, Dz.U 171, poz. 1225, 220, poz. 1600). 8.Prawo łowieckie (1995r. Dz.U. 147, poz. 713) 9.Ustawa o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, (2004, Dz.U. 69 poz. 625) 10.Ustawa o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (2004r. Dz.U. 33, poz.287) 11.Ustawa o rolnictwie ekologicznym (2004r. Dz. U. 38 poz. 452) 12.Ustawa o organizmach genetycznie zmodyfikowanych (2001r., Dz. U. 76, poz. 811) 13.Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej- ochrona wód, gruntów rolnych, ochrona krajobrazu i zachowanie bioróżnorodności (2002r.) 14.Warunki utrzymania zwierząt gospodarskich w świetle obowiązujących aktów prawnych 15.Ważniejsze rozporządzenia ministerialne dotyczące różnych aspektów produkcji zwierzęcej. |
Literatura: |
Literatura Literatura przedmiotu (wybór) 1.Brzóska F. Polskie ustawodawstwo paszowe w świetle przepisów Unii Europejskiej. ?Polskie Drobiarstwo? 1997, s. 3-11. 2.Górski K. Transport zwierząt gospodarskich a ich dobrostan. Przegląd Hodowlany 2, 2000, s. 24-26. 3.Kamiński K. Drogi i bezdroża reformy hodowli. Przegląd Hodowlany 9, 2000, s.11-13. 4.Klocek C. Zwierzę w świetle prawa ? w ujęciu historycznym, Przegląd Hodowlany 2008 5.Mól H. Prawa zwierząt w konwencjach Rady Europy. Medycyna Wet. 52 (2) 1996, s.81-84. 6.Mroczkowski S. Etyczne aspekty doświadczeń na zwierzętach. Przegląd Hodowlany 9, 1996, s. 1-3. 7.Mroczkowski S. Prawna ochrona zwierząt doświadczalnych. Przegląd Hodowlany 7, 2000, s. 1-3. 8.Prost E.K. Ubój rytualny. Medycyna Wet. 51 (12), 1995, s. 725-727. 9.Ustawa o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej, Życie Wet. Zał. 11, 1997, s. 1-16. 10.Siuda W., Elementy prawa dla ekonomistów. Wydawnictwo Scriptum, Poznań 1997. 11.Szarek J. Ustawy dotyczące zwierząt, Wyd. AR Kraków 1998, 444-455/ |
Efekty uczenia się: |
- wymienia i zna akty prawne regulujące postępowanie ze zwierzętami - opisuje strukturę organizacyjną instytucji uprawnionych do gospodarowania zwierzyną, zna idee łowiectwa - prawidłowo interpretuje i stosuje prawo hodowlane, weterynaryjne i żywnościowe obowiązujące w UE i Polsce - posiada umiejętność eliminacji, względnie ograniczania zagrożeń zdrowia publicznego wynikających z chorób odzwierzęcych - ocenia prawidłowość pozyskania, transportu i przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego pod kątem przepisów sanitarno-weterynaryjnych - formułuje, nazywa, opisuje i objaśnia zasady etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, pochodzącej z ferm zwierząt nieudomowionych - ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego - ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny 2,0 - <55% 3,0 - 55-60% 3,5 - Średnio 61-70% 4,0 - Średnio 71-80% 4,5 - Średnio 81-90% 5,0 - Średnio >90% |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewidziano |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.