Systemy produkcji i organizacja reprodukcji bydła i trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.SPORB.SM.HZOUX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Systemy produkcji i organizacja reprodukcji bydła i trzody chlewnej |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Omówione zostaną systemy produkcji w specjalistycznych fermach bydła i trzody chlewnej, organizacja rozrodu w stadach bydła i trzody chlewnej, czynniki wpływające na efektywność reprodukcji oraz wykorzystanie nowoczesnych metod do poprawy efektywności reprodukcji wymienionych gatunków zwierząt gospodarskich. Studenci po zakończeniu przedmiot powinni wykazać się znajomością problematyki związanej z fermowymi systemami produkcji, organizacją reprodukcji bydła i trzody chlewnej, która pozwoli im na poprawne i efektywne prowadzenie produkcji i rozrodu tych gatunków. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Organizacja produkcji mleka na fermie- 1h 2. Systemy produkcji żywca wołowego -1h 3. Systemy rozrodu bydła a efektywność produkcyjno-ekonomiczna. -1h 4. Organizacja rozrodu w stadach bydła mlecznego – 1h 5. Organizacja rozrodu w stadach bydła mięsnego – 1h 6. Organizacyjne podstawy produkcji świń. Specyfika produkcji w cyklu otwartym i zamkniętym – 2h 7. Efektywność reprodukcji świń – stan obecny i perspektywy – 1h 8. Planowanie reprodukcji świń. Odchów loszek i knurków przeznaczonych do rozrodu – 1h 9. Krycie i inseminacja loch – niewykorzystane możliwości – 1h Tematyka ćwiczeń: 1. Organizacja produkcji i technologie produkcji mleka -1h 2. Dobór buhaja/nasienia do krowy mlecznej – 2h 3. Dobór buhaja/w stadzie bydła mięsnego – 2h 4. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w rozrodzie bydła – 1h 5. Pobieranie nasienia buhaja, ocena i przygotowanie do mrożenia, magazynowanie i dystrybucja nasienia - ćwiczenia terenowe– Małopolskie Centrum Biotechniki Krasne-4h. 6. Charakterystyka gospodarstw specjalistycznych w produkcji trzody chlewnej funkcjonujących w krajach Europy i możliwych do zastosowania w Polsce – 1h 7. Plenność – najważniejszym wskaźnikiem efektywności reprodukcji świń - - 1h 8. Zaburzenia w płodności loch i knurów – 1h 9. Organizacja sektora rozrodu – 2h 10. Przygotowanie loszek i knurów do reprodukcji, wczesna diagnostyka przydatności rozpłodowej knurów, wiek pierwszego pokrycia – 1h 11. Wykrywanie rui, krycie i inseminacja, kontrola prośności (ćwiczenia praktyczne) – 2h 12. Standaryzacja miotów – 1h 13. Wydajność życiowa loch – 1h |
Literatura: |
- Litwińczuk Zygmunt, Szulc. Tadeusz Hodowla i użytkowanie bydła, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 2005. - Szulc Tadeusz, Filistowicz Andrzej i in. Chów i hodowla zwierząt, Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005. - Grodzki Henryk Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich Warszawa, SGGW 2005. - Reklewski Zygmunt Chów i hodowla bydła, Warszawa, Fundacja Rozwój SGGW 1993 - Wierzbowski Stefan, Żukowski Kazimierz. Rozród bydła, wyd. KOS Balice, 2007. - Wierzbowski Stefan. Andrologia, wyd. PLATAN Kryspinów, 1996. - Zwierzchowski Lech, Jaszczak Kazimierz, Modliński Jacek A. Biotechnologia zwierząt, wyd. PWN Warszawa, 1997. - Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowych z zakresu rozrodu bydła i trzody chlewnej. |
Efekty uczenia się: |
Studenci po zakończeniu przedmiot powinni wykazać się znajomością problematyki związanej z fermowymi systemami produkcji, organizacją reprodukcji bydła i trzody chlewnej, która pozwoli im na poprawne i efektywne prowadzenie produkcji i rozrodu tych gatunków. |
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie w formie testu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.