Praktyka organizacyjno- produkcyjna 5 tyg.
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.PORPR.NI.HZONX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka organizacyjno- produkcyjna 5 tyg. | ||
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Brak opisu |
||
Pełny opis: |
Praktyka (produkcyjno - organizacyjna - 5 tygodni) Charakterystyka: Studenci są zobowiązani do odbycia praktyki produkcyjno-organizacyjnej w wymiarze pięć tygodni. Praktykę można odbyć po I, III lub III roku studiów w Stacjach Doświadczalnych Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UR w Krakowie lub innych specjalistycznych gospodarstwach rolnych. Studenci, którzy posiadają własne gospodarstwo rolne, pracują w gospodarstwie rodziców lub w instytucji związanej z rolnictwem (po przedłożeniu stosownego zaświadczenia z Urzędu Gminy lub instytucji) są zwolnieni z odbywania praktyki. 1. Celem praktyki jest: a) szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie b) wdrożenie studentów do samodzielnego obserwowania zjawisk biologicznych, ich interpretacja i ocena na przesłankach naukowych c) branie udziału w jak największej liczbie prac wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu. Student powinien umieć poprawnie ocenić jakość i wydajność wykonywanych prac Podczas praktyki student powinien poznać, co najmniej dwa kierunki produkcji tzw. podstawowej tj. chów bydła, chów trzody chlewnej lub chów drobiu (trzy tygodnie) oraz do wyboru jeden z kierunków uzupełniających takich jak chów koni, zwierząt futerkowych, owadów użytkowych itp. (dwa tygodnie). 2. Dokumentacja a) program praktyki Studenci podczas odbywania praktyki winni poznać praktycznie następujące zagadnienia: - rasy i typy użytkowe zwierząt hodowanych w gospodarstwie - rozród zwierząt - dobór osobników do rozpłodu, żywienie i postępowanie z samicami podczas ciąży, przygotowanie do porodu i ewentualne udzielenie pomocy - odchów młodzieży - żywienie zwierząt z uwzględnieniem gatunku, płci, wieku i stanu fizjologicznego - pasze stosowane w gospodarstwie - warunki utrzymania i pielęgnacji zwierząt gospodarskich - profilaktyka, występowanie i zwalczanie chorób - organizacja produkcji zwierzęcej, zatrudnienie, stopień mechanizacji, dokumentacja zootechniczna, znakowanie zwierząt, ocena wartości użytkowej b) dzienniki praktyk Student jest zobowiązany do systematycznego prowadzenia dziennika praktyk, w którym zapisuje wykonane w ciągu dnia prace i cotygodniowo jest potwierdzany przez opiekuna lub w właściciela gospodarstwa. W przypadku odbywania praktyki za granicą student zobowiązany jest do sporządzenia obszernego sprawozdania z praktyki. Z każdego miejsca praktyki student zobowiązany jest uzyskać opinię o odbytej praktyce wydaną przez opiekuna lub właściciela gospodarstwa. Prowadzący: - dr hab.inż. Ryszard Tuz Forma zakończenia: Praktyka jest zaliczana na podstawie ustnego sprawozdania studenta po uprzednim zaakceptowaniu dziennika praktyk i uzyskaniu pozytywnych opinii z miejsca praktyk. |
||
Literatura: |
Brak literatury |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.