Organizacja produkcji trzody chlewnej w gospodarstwach specjalistycznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.OPTS9.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja produkcji trzody chlewnej w gospodarstwach specjalistycznych |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom prawidłowej organizacji fermy trzody chlewnej z wykorzystaniem dostępnych metod i urządzeń wpływających na efektywność i funkcjonalność procesu produkcji. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 15 godzin -Sytuacja na światowym rynku produkcji wieprzowiny ( Światowe spożycie i obrót produktami wieprzowymi, głowni eksporterzy i importerzy) – 1 h -Sytuacja na polskim rynku wieprzowiny ( Spożycie, możliwości produkcyjne i udział w światowym rynku produktów wieprzowych. ) – 1 h -Charakterystyka gospodarstw specjalistycznych w produkcji trzody chlewnej funkcjonujących w krajach Europy i możliwych do zastosowania w Polsce – 2h -Struktura i charakterystyka krajowych gospodarstw trzodowych -1 h -Organizacja gospodarstwa produkującego w cyklu zamkniętym – 2 h -Organizacja gospodarstwa produkującego prosięta – 2 h -Organizacja gospodarstwa produkującego tuczniki – 2h -Organizacja i właściwe planowanie współpracy pomiędzy gospodarstwami specjalistycznymi. Od producenta prosiąt do zakładu przetwórstwa mięsnego – 2 h -Określenie efektywności produkcji w gospodarstwach specjalistycznych – 2 h Tematyka ćwiczeń: 30 godzin 1 Organizacja produkcji w fermie działającej w cyklu zamkniętym – 6 h ( Określenie efektywności produkcji fermy na podstawie obliczeń dotyczących wielkości stada, zaplanowania i wyposażenia pomieszczeń inwentarskich, wymagań paszowych oraz pracochłonności obsługi.) 2 Organizacja produkcji w fermie specjalizującej się w produkcji prosiąt – 10 h - sektor rozrodu z kryciem naturalnym - sektor rozrodu z inseminacją nasieniem z zakupu - sektor rozrodu z inseminacją nasieniem pozyskiwanym na fermie - sektor porodowy - sektor odchowu prosiąt 3 Organizacja produkcji w fermie produkującej tuczniki - 5 h - tucz ściołowy i bezściołowy - tucz na głębokiej ściółce - tucz w oparciu o pasze własne - tucz w oparciu o pasze z zakupu - tucz z podziałem na płeć 4 Organizacja ubojni tuczników pochodzących z własnego gospodarstwa - warunki, wyposażenie, wymagania weterynaryjne – 4 h 5 Planowanie i organizacja współpracy pomiędzy gospodarstwami specjalistycznymi w zależności od wielkości stad i opłacalności produkcji – 4 h 6 Zaliczenie ćwiczeń – 1 h * W ramach ćwiczeń przewidziane są zajęcia terenowe w Stacji Eksploatacji Knurów i Fermie Trzody Chlewnej produkującej w cyklu zamknietym * |
Literatura: |
Aktualne publikacje z czasopism naukowych i popularnonaukowych |
Efekty uczenia się: |
Charakteryzuje rasy świń, ich typy użytkowe oraz ma wiedzę w zakresie podziału stada na grupy technologiczne i wiekowe oraz wymagań, żywienia i opieki nad poszczególnymi grupami. Posiada wiedze odnośnie wymagań i przepisów dotyczących dobrostanu świń a także budynków, systemów utrzymania typów kojców i innego wyposażenia technicznego chlewni zapewniającego optymalizację wskaźników produkcyjnych Zna zasady znakowania i oceny zwierząt hodowlanych oraz programy doskonalenia poszczególnych ras świń w Polsce, w tym prowadzenie dokumentacji hodowlanej i produkcyjnej na poziomie fermy oraz Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych w skali fermy, regionu i kraju. definiuje metody efektywnej pracy hodowlanej, zna podstawowe aspekty biotechnologii rozrodu Potrafi rozpoznawać rasy świń, określać przydatność typów użytkowych do różnych systemów chowu, sprawować opiekę nad wszystkimi grupami technologicznymi świń z uwzględnieniem zasad żywienia, systemów utrzymania i wykonywania zabiegów zootechnicznych i metod biotechnicznych stosowanych w chowie i hodowli. Potrafi ocenić przydatność budynków i pomieszczeń oraz ich wyposażenia dla zapewnienia optymalizacji komfortu bytowego świń Potrafi oznakować zwierzęta w systemie znakowania trwałego (tatuaż) i nietrwałego (kolczyk) wykonać ocenę zwierząt hodowlanych z uwzględnieniem zasad programów hodowlanych, w tym ocenę wskaźników tucznych, rzeźnych i pokrojowych ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie ZOO1nżynierii zwierząt oraz szeroko pojętego rolnictwa jest swiadom odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje zawodowe Jest aktywny w samokształceniu i zdobywaniu nowej wiedzy oraz zdeterminowany w zakresie upowszechniania i wdrażania jej do praktyki hodowlanej Jest kreatywny w pracy indywidualnej i zespołowej oraz otwarty na nowe idee |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie– pisemny. Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 30%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.