Molekularne metody oceny jakości produktów pochodzenia zwierzęcego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.MMOJ9.SM.HZOBX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Molekularne metody oceny jakości produktów pochodzenia zwierzęcego |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z uwarunkowaniami genetycznymi jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Omówione zostaną podstawowe mechanizmy molekularne kształtujące cechy użytkowości mięsnej i mlecznej, wraz z omówieniem polimorfizmów genów. |
Pełny opis: |
TEMATYKA ZAJĘĆ: 1. Kategorie produktów zwierzęcych. Pojęcie jakości w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego, ich bezpieczeństwo, zgodność z normami prawa, a także ocena wartości odżywczej i sensorycznej oraz przydatności do przetwórstwa. 2. Czynniki warunkujące jakość produktów zwierzęcych. Genomika jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy zajmująca się analizą genomów. 3. Molekularne mechanizmy kształtujące jakość produktów zwierzęcych. Genomika, transkryptomika i proteomika jako narzędzia do badania cech użytkowych zwierząt gospodarskich. 4. Aktualne osiągnięcia dotyczące sekwencjonowania genomów zwierząt gospodarskich. 5. Selekcja wspomagana markerami. Selekcja genomowa na podstawie: SNP, haplotypów, analizy spokrewnień. 6. Genomika i transkryptomika w cechach związanych z użytkowaniem mięsnym. 7. Genomika i transkryptomika w cechach związanych z użytkowaniem mlecznym. Jakość mleka. Geny związane z ilością lipidów w mleku. Polimorfizmy genów białek mleka (laktoglobuliny, laktoglobuliny, kazein), ich wpływ na skład, wartość odżywczą oraz przydatność przetwórczą. 8. Genomika i transkryptomika w procesach mammo- i laktogenezy. Główne procesy zachodzące w gruczole mlekowym: laktogeneza, laktopoeza, wydzielanie i wydalanie mleka. Genetyczne aspekty oporności na mastitis 9. Geny związane z otłuszczeniem. Tłuszcz jako składnik żywności istotnie wpływający na jakość mięsa i jego przetworów. Czynniki transkrypcyjne oraz kofaktory jądrowe regulujące proces adipogenezy. Otłuszczenie i czynniki warunkujące ekspresję genów związanych z otłuszczeniem. Genetyczne uwarunkowania otyłości. Polimorfizm genów związanych z otłuszczeniem. 10. Produkty pochodzące od zwierząt transgenicznych. Modyfikacje genetyczne jako narzędzie do poprawy cech użytkowych zwierząt gospodarskich. Genetyczne modyfikacje składu mleka. Cele biotechnologii gruczołu mlekowego. Zwierzęta transgeniczne jako bioreaktory. |
Literatura: |
PODSTAWOWA: 1. Zwierzchowski L., Świtoński M., Genomika bydła i świni, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2009. 2. Charon K.., Świtoński M., Genetyka zwierząt, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2006. UZUPEŁNIAJĄCA: 1. Słomski R., Analiza DNA. Teoria i Praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2008. 2. Kaczor U., Murawski M., Pustkowiak H., Liana B. 2010. Fattening of lambs with mothers on mountain pasture as a factor modifying the fatty acid content of meat, intermuscular and Sidney fats. Intramuscular fat and histological structure of meat. Modern trends in meat production. Polish Society of Food Technologists – Małopolska Branch. Kraków 31- 40. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: - najważniejsze metody analizy instrumentalnej i metody analityczne stosowane w diagnostyce genetycznej zwierząt gospodarskich - posiada wiedzę z zakresu wykorzystania programów bioinformatycznych w analizie kwasów nukleinowych i białek; potrafi przeprowadzić analizę porównawczą sekwencji DNA, RNA i białek, zwłaszcza w odniesieniu do genów warunkujących użytkowość zwierząt UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - izolować genomowe DNA oraz wykorzystywać amplifikację DNA do analizy molekularnej materiału biologicznego pochodzącego od zwierząt gospodarskich - przeprowadzić wybrane analizy produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka, nabiału, mięsa, wędlin, itp.) oraz interpretować ich wyniki KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent: - wykazuje odpowiedzialność wynikającą ze stosowanych technik badawczych wykorzystywanych w diagnostyce molekularnej produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zdaje sobie sprawę, że wyniki tych analiz mają wpływ na bezpieczeństwo konsumentów - jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; zna zasady dobrej praktyki laboratoryjnej |
Metody i kryteria oceniania: |
- Na ocenę pozytywną należy aktywnie uczestniczyć w zajęciach oraz przyswoić treści prezentowane na wykładzie; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 70%. - Na ocenę pozytywną należy aktywnie uczestniczyć w zajęciach oraz przeprowadzić zadane analizy zgodnie z dobrą praktyką laboratoryjną; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 30%. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.