Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.HTCH5.SI.HZOPX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka obejmuje zagadnienia dotyczące pochodzenia i udomowienia świń, charakterystykę ras krajowych i zagranicznych, a także znaczenia gospodarczego trzody chlewnej. Uwzględniony zostanie wpływ czynników środowiskowych takich jak: systemy utrzymania, żywienia, warunki mikroklimatyczne, a także praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej, szczególnie zaś zwierząt użytkowanych rozpłodowo. Omówione zostaną metody i kryteria selekcji, sposoby wyceny wartości tucznej, rzeźnej i rozpłodowej trzody chlewnej. W zakres tematyki wchodzi również tucz trzody chlewnej i korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, hybrydyzacji, oraz podstawowe wady jakościowe mięsa wieprzowego. Uwzględniono także niekonwencjonalne sposoby użytkowania świń. |
Pełny opis: |
1 Pochodzenie i udomowienie świń, wielkość i struktura pogłowia 2 Znaczenie gospodarcze hodowli świń 3 Charakterystyka ważniejszych ras świń 4 Niekonwencjonalne użytkowanie świń 5 Użytkowość rozpłodowa 6 Ocena wartości hodowlanej knurów 7 Krzyżowanie towarowe trzody chlewnej 8 Specyfika okresu okołoporodowego u loch 9. Odchów prosiąt, czynniki determinujące przeżywalność 10. Środowisko chowu świń – mikroklimat 11. Warunki utrzymania świń 12. Zasady żywienia świń 13. Czynniki wpływające na efektywność tuczu 14. Jakość mięsa i wyrobów wieprzowych 15. Ekonomiczne aspekty chowu świń 16 Podstawowe pojęcia, nazewnictwo stosowane w hodowli i chowie trzody chlewnej 17 Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych świń 18 Utrzymanie, pielęgnacja i zasady żywienia loch karmiących i knurów 19 Pielęgnacja i odchów prosiąt praktyczne wykonywanie zabiegów zootechnicznych 20 Specyfika pielęgnacji świń przeznaczonych do rozrodu 21 Pomieszczenia dla trzody chlewnej. Systemy utrzymania 22 Sposoby zapewnienia komfortu bytowego świń 23 Stosowane typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni 24 Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania 25. Ocena przyżyciowa i poubojowa wartości tucznej i rzeźnej. Ocena pokroju 26. Efektywność rozrodu świń - ćwiczenia praktyczne w zakresie diagnostyki ciąży 27. Produkcja trzody chlewnej w warunkach gospodarstwa ekologicznego 28. Tucz trzody chlewnej 29. Księgi i rejestry zwierząt zarodowych, dokumentacja hodowlana 30. Ekonomiczne aspekty chowu świń |
Literatura: |
1. Grudniewska B. (red.) Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn 1998. 2. Grudniewska B. – Pielęgnacja i żywienie loch i prosiąt, Wyd. Spółdzielcze 1989 3. Kondracki S. Chów świń. PWRiL Warszawa 1998. 4. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. (red. E. Grela i J. Skomiał) Jabłonna 2014 5. Trzoda Chlewna Ogólnopolskie czasopismo specjalistyczne (miesięcznik) |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin końcowy w formie pisemnej. 50+1% punktów uprawnia do uzyskania oceny pozytywnej. Ocena końcowa jest średnią ocen z egzaminu i zaliczenia ćwiczeń. |
Praktyki zawodowe: |
Praktyki uwzględniające problematykę chowu świń przewidziane są odrębnym tokiem |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.