Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.HOTCH.SI.HZORX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej | ||
Jednostka: | Katedra Hodowli Trzody Chlewnej i Małych Przeżuwaczy | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Tematyka wykładów obejmuje wiadomości na temat pochodzenia i znaczenia gospodarczego świń, powstawania i charakterystyki najważniejszych ras w różnych krajach, organizacji hodowli i chowu świń w Polsce, podstaw żywienia różnych grup świń, metod krzyżowania towarowego świń oraz metod oceny wartości hodowlanej Tematyka ćwiczeń obejmuje zagadnienia dotyczące podstawowych pojęć i nazewnictwa stosowanego w hodowli i chowie trzody chlewnej, informacje dotyczące sposobów pielęgnacji różnych grup technologicznych trzody chlewnej, sposobów ich utrzymania, omówienie metodyki ocen wartości tucznej i rzeźnej trzody chlewnej. Przedmiotem ćwiczeń jest także omówienie czynników wpływających na efektywność rozrodu świń |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Znaczenie gospodarcze hodowli świń ? 1h 2. Pochodzenie i udomowienie świń ? 1h 3. Rasy świń zagraniczne ? 2h 4. Rasy świń polskie ? 2h 5. Zasady żywienia świń ? 2h 6. Wychów prosiąt ? 2h 7. Metody krzyżowania towarowego świń ? 2h 8. Metody oceny wartości hodowlanej ? 2h 9. Księgi zwierząt zarodowych ? 1h Tematyka ćwiczeń: 1. Podstawowe pojęcia, nazewnictwo stosowane w hodowli i chowie trzody chlewnej -2h 2. Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych świń -2h 3. Utrzymanie, pielęgnacja i zasady żywienia loch -2h 4. Pielęgnacja i odchów prosiąt - (ćwiczenia praktyczne - wykonywanie zabiegów zootechnicznych) -2h 5. Planowanie produkcji w fermach zarodowych i towarowych, obrót stada ? 2h 6. Pomieszczenia dla trzody chlewnej. Systemy utrzymania -2h 7. Stosowane typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni -2h 8. Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania -2h 9. Specyfika pielęgnacji świń przeznaczonych do rozrodu -2h 10. Czynniki wpływające na efektywność rozrodu świń ? 4h 11. Przygotowanie loszek do użytkowania rozpłodowego ? 2h 12. Wykrywanie rui, krycie i inseminacja, kontrola prośności (ćwiczenia praktyczne) ? 3h 13. Specyfika okresu okołoporodowego loch ? 2h 14. Wczesna diagnostyka przydatności rozpłodowej knurów - 2h 15. Zasady utrzymania i użytkowania knurów ? 2h 16. Znakowanie i nazewnictwo trzody chlewnej - 2h 17. Dokumentacja hodowlana, rodzaje dokumentów -2h 18. Licencja i kwalifikacja, zasady wpisu do ksiąg zwierząt zarodowych -2h 19. Przyżyciowa ocena knurków i loszek hodowlanych - aspekty praktyczne -2h 20. Ocena poubojowa w Stacjach Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej (SKURTCH) -2h 21. Standard pokrojowy, praktyczna ocena pokroju -2h |
||
Literatura: |
Pod Redakcją Barbary Grudniewskiej ? Hodowla i użytkowanie świń, UWM Olsztyn, 1998 Barbara Grudniewska ? Pielęgnacja i żywienie loch i prosiąt, UWM Olsztyn, 1998 |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.