Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.HOTC2.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem wykładów jest zapoznanie studentów z użytkowaniem rozpłodowym loch i knurów, odchowem prosiąt, żywieniem i utrzymaniem zwierząt przeznaczonych do rozrodu i tuczu, krzyżowaniem towarowym i metodami oceny wartości użytkowej świń Przedmiotem ćwiczeń jest zapoznanie studentów z planowaniem produkcji w fermach zarodowych i towarowych, nabycie umiejętności układania mieszanek i dawek pokarmowych dla różnych grup świń, opracowanie preliminarza paszowego, projektowanie pomieszczeń i kojców dla różnych grup trzody chlewnej. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Użytkowanie rozpłodowe świń - 2h 2. Ocena użytkowości rozpłodowej świń - 2h 3. Wychów prosiąt - 2h 4. Żywienie i utrzymanie zwierząt przeznaczonych do rozrodu - 2h 5. Tucz trzody chlewnej - 2h 6. Metody krzyżowania towarowego świń - 2h 7. Metody oceny wartości hodowlanej - 2h 8. Księgi zwierząt zarodowych - 1h Tematyka ćwiczeń: 1. Charakterystyka stada zarodowego trzody chlewnej 2. Planowanie produkcji w fermach zarodowych, obrót stada 3. Opracowanie planu produkcji w fermach towarowych 4. Określanie zapotrzebowania poszczególnych grup świń na składniki pokarmowe 5. Charakterystyka typowych pasz stosowanych w żywieniu trzody chlewnej 6. Układanie mieszanek treściwych uzupełniających 7. Opracowanie receptur mieszanek pełnoporcjowych i koncentratów 8. Układanie dawek pokarmowych z zastosowaniem pasz gospodarskich 9. Opracowanie preliminarza paszowego 10. Pomieszczenia inwentarskie, typy kojców stosowanych w praktyce chowu swiń 11. Projektowanie pomieszczeń sektora rozrodu w fermie trzody chlewnej 12. Opracowanie projektu pomieszczeń dla warchlaków, młodzieży hodowlanej 13. Sektor tuczu, funkcjonalne rozwiązania zadawania pasz i usuwania obornika 14. Obrona projektu. Zaliczenie ćwiczeń. |
Literatura: |
1. Pod redakcją Barbary Grudniewskiej - Hodowla i użytkowanie świń 2. Barbara Grudniewska - Pielęgnacja i żywienie loch i prosiąt |
Efekty uczenia się: |
Charakteryzuje rasy świń, ich typy użytkowe oraz ma wiedzę w zakresie podziału stada na grupy technologiczne i wiekowe oraz wymagań, żywienia i opieki nad poszczególnymi grupami. Posiada wiedze odnośnie wymagań i przepisów dotyczących dobrostanu świń a także budynków, systemów utrzymania typów kojców i innego wyposażenia technicznego chlewni zapewniającego optymalizację wskaźników produkcyjnych Zna zasady znakowania i oceny zwierząt hodowlanych oraz programy doskonalenia poszczególnych ras świń w Polsce, w tym prowadzenie dokumentacji hodowlanej i produkcyjnej na poziomie fermy oraz Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych w skali fermy, regionu i kraju. definiuje metody efektywnej pracy hodowlanej, zna podstawowe aspekty biotechnologii rozrodu Potrafi rozpoznawać rasy świń, określać przydatność typów użytkowych do różnych systemów chowu, sprawować opiekę nad wszystkimi grupami technologicznymi świń z uwzględnieniem zasad żywienia, systemów utrzymania i wykonywania zabiegów zootechnicznych i metod biotechnicznych stosowanych w chowie i hodowli. Potrafi ocenić przydatność budynków i pomieszczeń oraz ich wyposażenia dla zapewnienia optymalizacji komfortu bytowego świń Potrafi oznakować zwierzęta w systemie znakowania trwałego (tatuaż) i nietrwałego (kolczyk) wykonać ocenę zwierząt hodowlanych z uwzględnieniem zasad programów hodowlanych, w tym ocenę wskaźników tucznych, rzeźnych i pokrojowych ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie hodowli zwierząt oraz szeroko pojętego rolnictwa jest świadom odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje zawodowe Jest aktywny w samokształceniu i zdobywaniu nowej wiedzy oraz zdeterminowany w zakresie upowszechniania i wdrażania jej do praktyki hodowlanej Jest kreatywny w pracy indywidualnej i zespołowej oraz otwarty na nowe idee |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.