Hodowla małych przeżuwaczy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.HODMP.NI.HZONX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla małych przeżuwaczy |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Student zapoznaje się z biologiczną charakterystyką gatunków, systemami utrzymania kóz i owiec z uwzględnieniem różnych warunków klimatycznych i środowiskowych. Poznaje charakterystykę i wykorzystanie ras występujących w Polsce i świecie z uwzględnieniem ich kierunku produkcji. Omawiane są zasady hodowli owiec w Polsce, programy hodowlane, księgi, zasady prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej oraz klasyfikacji owiec do hodowli, biologiczna charakterystyka wełny owczej i cechy fizyczne wełny. Przedstawiana jest wełna jako surowiec dla przemysłu. Omawiane są modele intensyfikacji produkcji koziarskiej i owczarskiej w Polsce i Europie. Podejmowane są także zagadnienia dotyczące mlecznego użytkowania kóz, owiec i przerobu mleka. Student zapoznaje się z parametrami fizyko-chemicznymi, cechami prozdrowotnymi mięsa. Omawiane są wybrane elementy rozrodu kóz i owiec. Przedstawiane są zasady prowadzenia wypasu wielkoobszarowego owiec jako formy gospodarowania na terenach górskich. |
Pełny opis: |
1. Biologiczna charakterystyka gatunku, systemy utrzymania owiec z uwzględnieniem różnych warunków klimatycznych i środowiskowych. Charakterystyka i wykorzystanie ras występujących w Polsce i świecie z uwzględnieniem ich kierunku produkcji. /4godz./ 3. Zasady hodowli owiec w Polsce, programy hodowlane. Księgi i rejestry. Zasady prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej oraz klasyfikacji owiec do hodowli. Dotowanie produkcji owczarskiej. /2 godz./ 4. Modele intensyfikacji produkcji owczarskiej w Polsce i Europie. /2 godz./ 5. Pomieszczenia inwentarskie dla owiec i kóz spełniające wymogi dobrostanu. Systemy utrzymania zwierząt w różnych warunkach klimatycznych. /2godz./ 6. Wybrane elementy rozrodu maciorek i tryków. Sezonowość i sezonowość rozrodu. Przygotowanie zwierząt do stanówki. Możliwości sterowania rozrodem owiec i kóz z wykorzystaniem nowoczesnych metod biotechnicznych. /3godz./. 7. Biologiczna charakterystyka wełny owczej. Cechy fizyczne wełny. Wełna jako surowiec dla przemysłu włókienniczego. /2godz./ Ćwiczenia /45 godz./ 1) Zapoznanie studentów ze Stacją Doświadczalną Katedry na Bielanach, prezentacja wybranych ras owiec i kóz. Typy konstytucyjne i użytkowe owiec. Praktyczna ocena pokroju i kondycji owiec. Określanie wieku zwierząt na podstawie uzębienia, rodzaje znakowania zwierząt. Metody poskramiania owiec. 2) Ciąża, poród postępowanie z matka i jagniętami po porodzie, rola siary. Modele odchowu jagniąt w różnych systemach produkcji. (Pokaz USG ciąży). Kożuchowe i futrzarskie użytkowanie owiec. 3) Mleczne użytkowanie. Czynniki warunkujące mleczność owiec, skład mleka i siary. Produkty otrzymywane z mleka owczego. 4) Ocena użytkowości mięsnej, rodzaje tuczu jagniąt i opasu zwierząt dorosłych. Przyżyciowa ocena jagniąt rzeźnych. Ocena tusz jagnięcych metodą EUROP. Ocena parametrów decydujących o jakości tuszy i jakości mięsa jagnięcego. 5) Mleczne, kożuchowe i futrzarskie użytkowanie owiec. 6) Rozdanie założeń do projektu gospodarstwa owczarskiego. Sporządzanie obrotu rocznego dla stada zarodowego. Kolokwium 7) Zasady sporządzania i wykonanie obrotu dla gospodarstwa ukierunkowanego na produkcję żywca jagnięcego i mleka. 8) Obrót stada w gospodarstwie projektowanym. Kalendarz czynności w owczarni w ciągu roku z uwzględnieniem kierunków produkcji gospodarstwa 9) Żywienie podstawowych grup owiec z uwzględnieniem stanu fizjologicznego. Pasze stosowane w żywieniu poszczególnych grup technologicznych. 10) Praktyczne układanie dawek pokarmowych dla poszczególnych grup zwierząt. 11) Układanie mieszanek pełnoporcjowych i uzupełniających dla jagniąt tuczonych. 12) Projektowanie budynku inwentarskiego i jego wyposażenia. 13) Projektowanie budynku inwentarskiego i jego wyposażenia. 14) Obornik owczy, możliwości jego zagospodarowania. Wypas kwaterowy. 15) Koszarowanie metodą nawożenia i utrzymania hal górskich. Owce w ochronie krajobrazu. Zaliczenie projektów gospodarstw i ćwiczeń |
Literatura: |
Hodowla Owiec - praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. SGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998. Hodowla Owiec. Firtz Haring. PWN. Warszawa 1980 Hodowla, chów i użytkowanie owiec pod red. Niżnikowskiego. Wieś jutra, 2011 Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006 Hodowla, chów i użytkowanie kóz red. J. Wójtowski |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.