Ekologiczna produkcja wieprzowiny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.EKPRW.SI.HZOEX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczna produkcja wieprzowiny |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem prowadzonych zajęć jest zapoznanie słuchaczy z produkcją trzody chlewnej prowadzonej w gospodarstwach ekologicznych, z uwzględnieniem wymogów dobrostanu i dążeniem do wykorzystania w żywieniu pasz gospodarskich oraz umożliwiających modyfikację produktów wieprzowych (mięsa i tłuszczu). Zwrócona zostanie uwaga na wykorzystanie świń ras rodzimych do produkcji wyrobów tradycyjnych oraz utrzymywania ich w gospodarstwach agroturystycznych. |
Pełny opis: |
Wykłady: Zasady gospodarowania ekologicznego Idea „slow food”, ekologiczna wieprzowina na świecie Tradycyjne produkty wieprzowe Charakterystyka ras rodzimych świń Produkcja świń w gospodarstwach ekologicznych Zasady proekologicznego żywienia świń Pasze gospodarskie stosowane w żywieniu świń Naturalne dodatki paszowe (zioła, pre-, probiotyki) Utrzymanie loch i prosiąt w warunkach komfortu bytowego Utrzymanie tuczników - głęboka ściółka, podłoża samospławialne Chów pastwiskowy (outdoor) świń Zdrowotność świń utrzymywanych w gospodarstwach ekologicznych Oddziaływanie świń na środowisko - możliwości zmniejszenia zagrożeń Możliwości modyfikacji produktów pozyskiwanych od świń Ekonomiczne aspekty gospodarstw ekologicznych produkujących wieprzowinę Ćwiczenia: Sporządzanie planu produkcji w gospodarstwie ekologicznym produkującym wieprzowinę Projektowanie pomieszczeń dla świń z uwzględnieniem wymogów gospodarstwa ekologicznego Projektowanie produkcji świń systemem „outdoor” Dobór pasz dla świń utrzymywanych w gospodarstwach ekologicznych Układanie i bilansowanie dawek pokarmowych dla różnych grup produkcyjnych świń z uwzględnieniem wymogów gospodarowania systemem ekologicznym Postępowanie z lochami i prosiętami Symulacje ekonomiczne ekologicznej produkcji wieprzowiny |
Literatura: |
Simantke Ch. Ökologische Schweinehaltung, Bioland 2000 Kondracki S. Chów świń. PWRiL, Warszawa 1998. Szyndler-Nędza M., Blicharski T., Bajda Z. Świnie puławskie – uwarunkowania kształtujące wielkość populacji w latach 1932-2007. Wiadomości Zootechniczne (2008). Szulc K., Buczyński J.T., Skrzypczak E., Knecht D. Wpływ krzyżowania loch rasy złotnickiej białej rasami wbp i pbz na wyniki użytkowości rozpłodowej. Zesz. Nauk. UP we Wrocławiu (2008) Karpiesiuk K., Falkowski K. Wyniki tuczu świń w zależności od zastosowanego systemu żywienia i utrzymania. Pol. J. Nat. Sci. (2008) Klocek C. Ekstensywne utrzymanie świń nie musi pogarszać efektów produkcyjnych. Trzoda Chlewna 8-9, 1995, 47-48. Klocek C. Ekologiczny chów trzody chlewnej. Trzoda Chlewna 6, 2002, 57-59. Kalinowska B., Klocek C. Kiełbasa. Trzoda Chlewna 12, 2002, 106-108. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Posiada wiedzę w wymagań i przepisów dotyczących dobrostanu świń a także budynków, systemów utrzymania typów kojców i innego wyposażenia technicznego chlewni zapewniającego optymalizację wskaźników produkcyjnych Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych w skali fermy, regionu i kraju. Umiejętności: Potrafi rozpoznawać rasy świń, określać przydatność typów użytkowych do różnych systemów chowu, sprawować opiekę nad wszystkimi grupami technologicznymi świń z uwzględnieniem zasad żywienia, systemów utrzymania i wykonywania zabiegów zootechnicznych i metod biotechnicznych stosowanych w chowie i hodowli Potrafi ocenić przydatność budynków i pomieszczeń oraz ich wyposażenia dla zapewnienia optymalizacji komfortu bytowego świń Potrafi kompleksowo zaplanować fermową produkcje świń z uwzględnieniem zasad organizacji i zarządzania stadem, planowania i wyposażenia budynków, określania powierzchni magazynowej i produkcyjnej oraz zapewnienia bazy paszowej w odniesieniu do planowanej wielkości produkcji Kompetencje społeczne: Jest świadom konieczności ciągłego samokształcenia, doskonalenia swoich kwalifikacji i śledzenia nowości w aspekcie szybkiego rozwoju i ciągłych zmian w zakresie technicznego wyposażenia budynków inwentarskich jak i ich konieczności dostosowywania do rosnących wymagań coraz doskonalszych genetycznie zwierząt Ma świadomość wpływu warunków utrzymania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów a tym samym ryzyka decyzji podejmowanych w zakresie wszelkich aspektów związanych z zarządzaniem produkcją fermową Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, wykazując się kreatywnością w pracy zespołowej, mając świadomość ryzyka wykonywanej działalności związanej z chowem i hodowlą świń, przy uwzględnieniu zasad bezpieczeństwa własnego i innych osób oraz wartości materialnej powierzonego mienia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: test wyboru Ćwiczenia: Projekt fermy ekologicznej trzody chlewnej. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.