Bezpieczeństwo żywności pochodzenia wieprzowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.BZPW9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bezpieczeństwo żywności pochodzenia wieprzowego |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zależnościami pomiędzy komfortem bytowym w okresie chowu i obrotu przedubojowego trzody chlewnej, a jakością i bezpieczeństwem produktów wieprzowych. Przedstawione zostaną także systemy jakościowej produkcji rolniczej (rolnictwo oragniczne i biologiczne, w kontekście produkcji wieprzowiny), certyfikacji oraz zasady zintegrowanego zarządzania produkcją rolniczą (zasada ?od pola do stołu? ? from stable to table). Przedmiot umożliwia także pozyskanie wiedzy z zakresu nowoczesnych metod prowadzenia audytu jakości oraz systemu jakości wieprzowiny (PQS) ? Pork Quality System. Przedmiot jest rozwinięciem i uzupełnieniem przedmiotu prowadzonego na I stopniu studiów stacjonarnych: ?Czynniki determinujące jakość mięsa i wyrobów wieprzowych? |
Pełny opis: |
1. Norma ISO 22000:2005 - system zarządzania bezpieczeństwem żywności ? struktura normy, akty prawne regulujące nadzór nad żywnością w UE, odniesienia do produkcji wieprzowiny (4h) 2. Systemy bezpieczeństwa żywnościowego: Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP - Good Manufacturing Practice), Dobra Praktyka Higieniczna (GHP - Good Hygienic Practice) w produkcji wieprzowiny (2h) 3. Rodzaje i źródła zagrożeń żywności pochodzenia wieprzowego (2h): a) biologiczne i mikrobiologiczne, b) chemiczne (toksykologiczne), c) fizyczne, d) inne 4. Bezpieczeństwo w systemach produkcji wieprzowiny, zależności pomiędzy poziomem dobrostanu w okresie chowu, obrotu przedubojowego, a jakością produktów zwierzęcych (6h): - kryteria oceny bezpieczeństwa - podstawy moralne, - jakość produktu zwierzęcego, - metody chowu zwierząt a opinia społeczna, 5. Systemy jakościowej produkcji rolniczej i certyfikacji w produkcji wieprzowiny w UE - produkty specjalnego przeznaczenia (2h): Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO - Protected Designation of Origin) Chroniony Znak Geograficzny (PGI - Protected Geographical Indication) Tradycyjna Gwarantowana Specjalność (TSG ? Traditional Speciality Guaranteed) 6. Pork Quality System - system jakości wieprzowiny w Polsce (4h) - przystępowanie do systemu - certyfikacja, nabycie praw do produkcji w systemie PQS - znak towarowy gwarancyjny |
Literatura: |
Grudniewska B. Hodowla i użytkowanie świń, Wydawnictwo ART Olsztyn, 1998. 2. Litwińczuk Z. Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie, PWRiL, 2004 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Jest w stanie formułować i identyfikować zagrożenia żywności pochodzenia wieprzowego Charakteryzuje zależności pomiędzy komfortem bytowym w okresie chowu i obrotu przedubojowego trzody chlewnej, a jakością i bezpieczeństwem produktów wieprzowych. Objaśnia nowoczesne metody prowadzenia audytu jakości żywności pochodzenia wieprzowego Umiejętności: Potrafi zidentyfikować rodzaje i źródła zagrożeń żywności pochodzenia wieprzowego Potrafi współpracować w zakresie wdrażania PQS –systemu jakości wieprzowiny w Polsce Kompetencje społeczne: Nabywa postawę kreatywności i wrażliwości na warunki utrzymania świń oraz determinację do rozwijania swoich umiejętności postrzegania i przeciwdziałania negatywnym zjawiskom zachodzącym na fermach, w czasie transportu zwierząt i obrotu przedubojowego |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.