Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bezpieczeństwo żywności pochodzenia wieprzowego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.HTC.BZPW9.SM.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Bezpieczeństwo żywności pochodzenia wieprzowego
Jednostka: Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zależnościami pomiędzy komfortem bytowym w okresie chowu i obrotu przedubojowego trzody chlewnej, a jakością i bezpieczeństwem produktów wieprzowych. Przedstawione zostaną także systemy jakościowej produkcji rolniczej (rolnictwo oragniczne i biologiczne, w kontekście produkcji wieprzowiny), certyfikacji oraz zasady zintegrowanego zarządzania produkcją rolniczą (zasada ?od pola do stołu? ? from stable to table). Przedmiot umożliwia także pozyskanie wiedzy z zakresu nowoczesnych metod prowadzenia audytu jakości oraz systemu jakości wieprzowiny (PQS) ? Pork Quality System. Przedmiot jest rozwinięciem i uzupełnieniem przedmiotu prowadzonego na I stopniu studiów stacjonarnych: ?Czynniki determinujące jakość mięsa i wyrobów wieprzowych?

Pełny opis:

1. Norma ISO 22000:2005 - system zarządzania bezpieczeństwem żywności ? struktura normy, akty prawne regulujące nadzór nad żywnością w UE, odniesienia do produkcji wieprzowiny (4h)

2. Systemy bezpieczeństwa żywnościowego: Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP - Good Manufacturing Practice), Dobra Praktyka Higieniczna (GHP - Good Hygienic Practice) w produkcji wieprzowiny (2h)

3. Rodzaje i źródła zagrożeń żywności pochodzenia wieprzowego (2h):

a) biologiczne i mikrobiologiczne,

b) chemiczne (toksykologiczne),

c) fizyczne,

d) inne

4. Bezpieczeństwo w systemach produkcji wieprzowiny, zależności pomiędzy poziomem dobrostanu w okresie chowu, obrotu przedubojowego, a jakością produktów zwierzęcych (6h):

- kryteria oceny bezpieczeństwa

- podstawy moralne,

- jakość produktu zwierzęcego,

- metody chowu zwierząt a opinia społeczna,

5. Systemy jakościowej produkcji rolniczej i certyfikacji w produkcji wieprzowiny w UE - produkty specjalnego przeznaczenia (2h):

Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO - Protected Designation of Origin)

Chroniony Znak Geograficzny (PGI - Protected Geographical Indication)

Tradycyjna Gwarantowana Specjalność (TSG ? Traditional Speciality Guaranteed)

6. Pork Quality System - system jakości wieprzowiny w Polsce (4h)

- przystępowanie do systemu

- certyfikacja, nabycie praw do produkcji w systemie PQS

- znak towarowy gwarancyjny

Literatura:

Grudniewska B. Hodowla i użytkowanie świń, Wydawnictwo ART Olsztyn, 1998.

2. Litwińczuk Z. Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie, PWRiL, 2004

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Jest w stanie formułować i identyfikować zagrożenia żywności pochodzenia wieprzowego

Charakteryzuje zależności pomiędzy komfortem bytowym w okresie chowu i obrotu przedubojowego trzody chlewnej, a jakością i bezpieczeństwem produktów wieprzowych.

Objaśnia nowoczesne metody prowadzenia audytu jakości żywności pochodzenia wieprzowego

Umiejętności:

Potrafi zidentyfikować rodzaje i źródła zagrożeń żywności pochodzenia wieprzowego

Potrafi współpracować w zakresie wdrażania PQS –systemu jakości wieprzowiny w Polsce

Kompetencje społeczne:

Nabywa postawę kreatywności i wrażliwości na warunki utrzymania świń oraz determinację do rozwijania swoich umiejętności postrzegania i przeciwdziałania negatywnym zjawiskom zachodzącym na fermach, w czasie transportu zwierząt i obrotu przedubojowego

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)