Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zwierzęta gospodarskie i laboratoryjne w doświadczalnictwie biologicznym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.HTC.9ZWIE.SL.HZOBX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zwierzęta gospodarskie i laboratoryjne w doświadczalnictwie biologicznym
Jednostka: Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z problematyką badań przeprowadzanych na zwierzętach z gatunków należących do rodzaju (Sus). Omówienie podstawowych nurtów badawczych wykorzystujących świnię jako obiekt eksperymentalny ze szczególnym uwzględnieniem nie tylko poznawczego charakteru badań ale też licznych zastosowań praktycznych. Aspekty

i uwarunkowania etyczno prawne przeprowadzanych eksperymentów

Pełny opis:

Tematyka wykładów

1 Budowa anatomiczna świni domowej. 1

2 Podobieństwa anatomiczne i fizjologiczne pomiędzy świnią domową

a innymi gatunkami zwierząt gospodarskich. 1

3 Podobieństwa anatomiczne i fizjologiczne pomiędzy świnią domową

a człowiekiem. 1

4 Aspekty etyczne i uwarunkowania prawne przeprowadzania badań na zwierzętach. 1

5 Rys historyczny badań przeprowadzanych na zwierzętach ze szczególnym uwzględnieniem świń. 1

6 Konstrukcja genomu świni. 1

7 Podobieństwa genomu świni i człowieka. 1

8 Wykorzystanie świń w badaniach immunologicznych. 1

9 Wykorzystanie świń w badaniach z dziedzin wirusologii i bakteriologii. 1

10 Wykorzystanie świń w testach farmakologicznych. 1

11 Wykorzystanie świń w badaniach z zakresu dermatologii. 1

12 Wykorzystanie świń w badaniach dotyczących trawienia

i wchłaniania. 1

13 Próby ingerencji w konstrukcję genomu świni, klonowanie świń. 1

14 Wykorzystanie świń do badań nad konstrukcjami oraz wykorzystaniem implantów i protez. 1

15 Wykorzystanie świń do doświadczeń z dziedzin chirurgii eksperymentalnej. 1

Tematyka ćwiczeń:

1. Omówienie anatomii świni domowej, rozbiór tuszy wieprzowej - ćwiczenia praktyczne. 6

2. Aspekty etyczne i uwarunkowania prawne przeprowadzania badań na zwierzętach. Zapoznanie z formularzami i procedurami dotyczącymi uzyskania zgody na prowadzenie badań. 2

3. Przyżyciowe pobieranie materiału do badań - ćwiczenia praktyczne. 4

4. Pobieranie materiału do badań post-mortem ? ćwiczenia praktyczne. 4

5. Konstrukcja genomowa świni, omówienie metod laboratoryjnych. 4

6. Wykorzystanie świń w badaniach farmakologicznych, dermatologicznych, immunologicznych. 4

7. Wykorzystanie świń w gastrologii i kardiologii ? projekcja filmu. 4

8. Próby ingerencji w konstrukcję genomu świni - klonowanie świń praktyczne wykorzystanie. 2

Literatura:

Brak literatury

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)