Tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.974XX.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie charakterystyki produktów zwierzęcych typowych dla różnych regionów Polski i Europy Środkowej (wyroby mleczarskie, mięsne oraz produkty zwierzęce ?nie spożywcze?). Przedstawione zostanie ich pochodzenie, tradycje wytwarzania, zwyczaje związane z kulturą regionalną. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1.Idea produktów regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej 2.Możliwości promowania i ochrony polskich produktów regionalnych 3.Rasy rodzime zwierząt ? ich znaczenie dla zachowania bioróżnorodności i ratowania zasobów genetycznych - możliwości wykorzystania 4.Produkcja tradycyjnych wędlin wieprzowych: wędzonki, szynki suszone, produkty ?mniej trwałe? 5.Tradycyjna żywność obszarów wiejskich, lokalne wyroby kulinarne Polski Południowej 6.Zasady prowadzenia wypasu kulturowo-komercyjnego owiec w Karpatach 7.Pasterstwo jako element utrzymania tradycji i zachowania tożsamości regionalnej w Europie 8.Produkcja owczarska w górach jako przykład rolnictwa zrównoważonego ekologicznego. 9.Zasady wyrobu regionalnych produktów owczarskich: wyroby spożywcze i rękodzielnicze 10.Rodzime rasy drobiu 11.Gęsie produkty tradycyjne 12.Tradycyjne produkty od ptaków grzebiących 13.Specyfika lokalnych rasy bydła użytkowanych na terenie byłej Galicji 14.Lokalne potrawy galicyjskie wytwarzane na bazie mleka lub mięsa wołowego 15.Regulacje prawne dotyczące rynku żywności i produktów regionalnych |
Literatura: |
1.Bonczar G.: 2006a. Jakość oszczypków z uwzględnieniem oceny mleka owczego i żętycy. Mat. Szkol. Program aktywizacji gospodarczej i ochrony dziedzictwa Małopolskich Karpat. Wyd. AR i IB PAN Kraków, 18-22. 2.Bonczar G.: 2006b. Regionalne produkty z mleka owczego w kraju i na świecie. Mat. Szkol. Program aktywizacji gospodarczej i ochrony dziedzictwa Małopolskich Karpat. Wyd. AR i IB PAN Kraków, 23-29. 3.Borys B.: 2004. Wypasowe systemy produkcji a jakość spożywczych produktów owczarskich. IB. Kraków 2004, 85-93. 4.Drożdż A. Góra-Drożdż E. 1998. Znaczenie owczarstwa górskiego dla zrównoważonego rozwoju regionów górskich. Wiadomości Ziem Górskich, PTRZG Zeszyt 7 (11) s. 137-141. 5. Kuźnicka E., Zajączkowska K. (2009) Tradycyjne wyroby regionalne z mleka owczego i koziego, jako element dziedzictwa kulturowego wsi, ochrona ich nazw, promocja produktów oraz wsparcie producentów. Przegląd Hodowlany 11, s 18-22 6. Kalinowska B., Klocek C., 2000, ?Szynka niejedno ma imię? Trzoda Chlewna 12, 2000, 56-58. 7. Kalinowska B., Klocek C. Kiełbasa. Trzoda Chlewna 12, 2002, 106-108 8.Mirek Z.: 2004. Problemy ochrony różnorodności biologicznej obszarów pasterskich Polski w kontekście rozwoju zrównoważonego. Wyd. IB. 2004 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.