Dobrostan świń-czynniki wpływające na jego poziom i kryteria oceny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.972XX.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dobrostan świń-czynniki wpływające na jego poziom i kryteria oceny |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem elektywu jest zdobycie przez studentów wiedzy dotyczącej definicji dobrostanu, aspektów etycznych, prawnych i ekonomicznych. Uzyskanie umiejętności określania poziomu dobrostanu różnych grup technologicznych świń na podstawie wielu kryteriów oceny, Zdobycie umiejętności określania wpływu interakcji człowiek – zwierzę na poziom dobrostanu, rozpoznawania przyczyn jego niskiego poziomu oraz znalezienia możliwości poprawy. Istotnym celem jest także zwrócenie uwagi na czynniki wpływające na dobrostan świń podczas transportu i obrotu przedubojowego. |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: 1.Charakterystyka różnych definicji dobrostanu, ich cechy wspólne oraz różnice 2.Dziedziny nauki zajmujące się problematyką dobrostanu zwierząt – powiązania pomiędzy różnymi gałęziami nauki 3.Obowiązujące akty prawne krajowe, UE, wybranych krajów członkowskich oraz prawodawstwo światowe odnoszące się dobrostanu świń 4.Zdolności adaptacyjne świń – charakterystyka zmysłów i rola różnych sposobów zachowania 5.Znaczenie kontaktów socjalnych dla dobrostanu świń, wymagania dotyczące grupowego utrzymania trzody chlewnej 6.Znaczenie możliwości swobodnego poruszania się, dostępu do ściółki i elementów niwelujących agresję i znudzenie dla komfortu bytowego i uzyskiwanych wyników produkcyjnych różnych grup technologicznych trzody chlewnej 7.Rola interakcji człowiek – zwierzę dla dobrostanu świń 8.Dobrostan loch i prosiąt w okresie okołoporodowym – wpływ różnych typów kojców porodowych 9.Wymagania mikroklimatyczne świń 10.Czynniki determinujące dobrostan świń podczas transportu i obrotu przedubojowego 11.Określanie poziomu dobrostanu świń na podstawie tzw. „pięciu wolności” 12.Kryteria behawioralne szacowania poziomu dobrostanu (zachowania nietypowe, stereotypie behawioralne i technopatie – przyczyny ich występowania i możliwości przeciwdziałania) 13.Fizjologiczne kryteria oceny dobrostanu trzody chlewnej 14.Wskaźniki immunologiczne, zdrowotne i produkcyjne pomocne w ocenie poziomu dobrostanu świń |
Literatura: |
1.D.M. Broom, A.F. Fraser: Domestic animal behaviour and welfare 4th edition 2. Nowicki J., Kalinowska B. Dobrostan loch w okresie okołoporodowym. Hodowca Trzody Chlewnej, 2, 2005, s. 26-30 3. Nowicki J., Nowicka A. Utrzymanie loch – indywidualne czy grupowe. Hodowca Trzody Chlewnej. 6/2006, s. 38-41. 4. Nowicki J., Kalinowska B. Dlaczego locha buduje gniazdo. Trzoda Chlewna, 2, 2005, s. 46-48 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Posiada odpowiednią wiedzę na temat definicji dobrostanu. Potrafi charakteryzować kryteria oceny poziomu dobrostanu świń Posiada wiedzę dotyczącą wskaźników obniżonego poziomu dobrostanu świń Rozumie uwarunkowania i czynniki wpływające na poziom dobrostanu świń Umiejętności: Ocenia dobrostan świń na podstawie dostępnych kryteriów oceny Interpretuje zachowanie świń w różnych warunkach środowiskowych Potrafi analizować parametry mikroklimatyczne chlewni i wdrażać środki przeciwdziałające obniżaniu się poziomu dobrostanu świń Kompetencje społeczne: Nabywa postawę kreatywności i wrażliwości na warunki utrzymania świń oraz determinację do rozwijania swoich umiejętności postrzegania i przeciwdziałania negatywnym zjawiskom zachodzącym na fermach Dba o bezpieczeństwo własne i pracowników obsługujących zwierzęta w różnych warunkach fermowych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.