Hodowla owiec
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HOK.HODOW.NI.HZONX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla owiec |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Student zapoznaje się z biologiczną charakterystyką gatunku, systemami utrzymania owiec z uwzględnieniem różnych warunków klimatycznych i środowiskowych. Poznaje charakterystykę i wykorzystanie ras występujących w Polsce i świecie z uwzględnieniem ich kierunku produkcji.Omawiane są zasady hodowli owiec w Polsce, programy hodowlane. Księgi i rejestry. Zasady prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej oraz klasyfikacji owiec do hodowli.Biologiczna charakterystyka wełny owczej. Cechy fizyczne wełny. Przedstawiana jest wełna jako surowiec dla przemysłu włókienniczego. Omawiane są modele intensyfikacji produkcji owczarskiej w Polsce i Europie. Cechy prozdrowotne mięsa jagnięcego. Wybrane elementy rozrodu maciorek i tryków. Systemy utrzymania zwierząt w różnych warunkach klimatycznych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów i ćwiczeń Metody utrzymania owiec z uwzględnieniem różnych warunków klimatycznych i środowiskowych. Charakterystyka i wykorzystanie ras występujących w Polsce i świecie z uwzględnieniem ich kierunku produkcji. Zasady hodowli owiec w Polsce, programy hodowlane. Zasady prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej oraz klasyfikacji owiec do hodowli. Dotowanie produkcji owczarskiej. Modele intensyfikacji produkcji owczarskiej w Polsce i Europie. Pomieszczenia inwentarskie dla owiec i kóz spełniające wymogi dobrostanu. Systemy utrzymania zwierząt w różnych warunkach klimatycznych. Wybrane elementy rozrodu maciorek i tryków. Sezonowość i sezonowość rozrodu. Przygotowanie zwierząt do stanówki. Możliwości sterowania rozrodem owiec i kóz z wykorzystaniem nowoczesnych metod biotechnicznych. Biologiczna charakterystyka wełny owczej. Cechy fizyczne wełny. Wełna jako surowiec dla przemysłu włókienniczego. Ćwiczenia Zapoznanie studentów z fermą na Bielanach, prezentacja wybranych ras owiec i kóz. Typy konstytucyjne i użytkowe owiec. Praktyczna ocena pokroju i kondycji owiec. Określanie wieku zwierząt na podstawie uzębienia, rodzaje znakowania zwierząt. Metody poskramiania owiec.. Ciąża, poród postępowanie z matka i jagniętami po porodzie, rola siary. Modele odchowu jagniąt w różnych systemach produkcji. (Pokaz USG ciąży). Kożuchowe i futrzarskie użytkowanie owiec. Mleczne użytkowanie. Czynniki warunkujące mleczność owiec, skład mleka i siary. Produkty otrzymywane z mleka owczego. Ocena użytkowości mięsnej, rodzaje tuczu jagniąt i opasu zwierząt dorosłych. Przyżyciowa ocena jagniąt rzeźnych. Ocena tusz jagnięcych metodą EUROP. Ocena parametrów decydujących o jakości tuszy i jakości mięsa jagnięcego. Mleczne, kożuchowe i futrzarskie użytkowanie owiec. Rozdanie założeń do projektu gospodarstwa owczarskiego. Sporządzanie obrotu rocznego dla stada zarodowego. Zasady sporządzania i wykonanie obrotu dla gospodarstwa ukierunkowanego na produkcję żywca jagnięcego i mleka. Obrót stada w gospodarstwie projektowanym. Żywienie podstawowych grup owiec z uwzględnieniem stanu fizjologicznego. Pasze stosowane w żywieniu poszczególnych grup technologicznych. Praktyczne układanie dawek pokarmowych dla poszczególnych grup zwierząt. Brak opisu |
Literatura: |
Hodowla Owiec - praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. SGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998. Hodowla Owiec. Firtz Haring. PWN. Warszawa 1980 Hodowla, chów i użytkowanie owiec pod red. Niżnikowskiego. Wieś jutra, 2011 Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.