Hodowla owiec i kóz
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HOK.HODOK.SI.HZOKX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla owiec i kóz |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem prowadzonego przedmiotu jest zapoznanie studentów z biologicznymi uwarunkowań sezonowości u owiec. Przedstawione zastaną zagadnienia dotyczące metod hodowli owiec oraz ich produkcyjności. Przedstawiona zostanie problematyka ekologicznego użytkowania owiec oraz z uwarunkowania ekonomiczne produkcji owczarskiej. |
Pełny opis: |
Lp Wykłady godz 1Charakterystyka gatunku 2 godz 2Struktura hodowli i kierunki użytkowania owiec w Polsce 2 godz 3Biologiczne uwarunkowania procesu rozrodu i laktacji u owiec 2 godz 4 Prozdrowotne wartości produktów pochodzenia owczego 2 godz 5 Produkty z mleka owczego w Polsce i na Świecie 1 godz 6 Ekologiczna produkcja żywca jagnięcego 2 godz 7 Rola owiec w ochronie krajobrazu 2 godz 8 Uwarunkowania ekonomiczne produkcji owczarskiej w Polsce 2 godz Ćwiczenia 1Charakterystyka ras owiec hodowanych w Polsce 2 godz 2Zasady prowadzenia oceny wartości hodowlanej owiec 2 godz 3Rozród owiec 2 godz 4Pozyskiwanie i charakterystyka wełny 3 godz 5Mleczne użytkowanie owiec 2 godz 6Mięsne użytkowanie owiec 2 godz 7Charakterystyka skór owczych 2 godz |
Literatura: |
1. Hodowla Owiec praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. FRSGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998. 2. Hodowla Owiec. Firtz Haring. PWN. Warszawa 1980 3. Miejsce wypasu i gospodarki owczarskiej w koncepcji rozwoju zrównoważonego. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków 2004 4. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.