Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hodowla owiec i kóz

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.HOK.HODOK.SI.HZOKX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hodowla owiec i kóz
Jednostka: Katedra Biotechnologii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem prowadzonego przedmiotu jest zapoznanie studentów z biologicznymi uwarunkowań sezonowości u owiec. Przedstawione zastaną zagadnienia dotyczące metod hodowli owiec oraz ich produkcyjności. Przedstawiona zostanie problematyka ekologicznego użytkowania owiec oraz z uwarunkowania ekonomiczne produkcji owczarskiej.

Pełny opis:

Lp Wykłady godz

1Charakterystyka gatunku 2 godz

2Struktura hodowli i kierunki użytkowania owiec w Polsce 2 godz

3Biologiczne uwarunkowania procesu rozrodu i laktacji u owiec 2 godz

4 Prozdrowotne wartości produktów pochodzenia owczego 2 godz

5 Produkty z mleka owczego w Polsce i na Świecie 1 godz

6 Ekologiczna produkcja żywca jagnięcego 2 godz

7 Rola owiec w ochronie krajobrazu 2 godz

8 Uwarunkowania ekonomiczne produkcji owczarskiej w Polsce 2 godz

Ćwiczenia

1Charakterystyka ras owiec hodowanych w Polsce 2 godz

2Zasady prowadzenia oceny wartości hodowlanej owiec 2 godz

3Rozród owiec 2 godz

4Pozyskiwanie i charakterystyka wełny 3 godz

5Mleczne użytkowanie owiec 2 godz

6Mięsne użytkowanie owiec 2 godz

7Charakterystyka skór owczych 2 godz

Literatura:

1. Hodowla Owiec praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. FRSGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998.

2. Hodowla Owiec. Firtz Haring. PWN. Warszawa 1980

3. Miejsce wypasu i gospodarki owczarskiej w koncepcji rozwoju zrównoważonego. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków 2004

4. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)