Biologia gatunkowa a wypas
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HOK.951XX.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologia gatunkowa a wypas |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Utrzymanie wypasu wspólnotowego w Europie jest ważnym elementem ochrony krajobrazu, gdyż zapobiega negatywnym zmianą florystycznym i pozwala na zachowanie wielu cennych gatunków roślin. Hodowla owiec na terenach o niekorzystnych warunkach gospodarowania, które dotyczą zwłaszcza rejonów górskich postrzegana jest jako działalność proekologiczna chroniąca użytkowana przestrzeń przed degradacją. Dlatego też wypas zwierząt nie powinien być postrzegany jako sztywny proces produkcyjny lecz element kształtowania krajobrazu z zachowaniem wszelkich form ochrony środowiska rolniczego i przyrodniczego. Wypas zwierząt i związana z tym gospodarka pasterska są niewątpliwie ważnym elementem ekonomicznym jak również umożliwiają pogodzenie problemów społeczno-gospodarczych z zachowaniem odpowiedniej bioróżnorodności charakterystycznej dla danego regionu Polski i Europy. |
Pełny opis: |
1.Charakterystyka gatunku i przystosowanie do wypasu ( przeżuwacze, monogastryczne) 1 godz. 2.Wypas przeżuwaczy jako element zachowania różnorodności biologicznej w Europie 2 godz 3.Zasady prowadzenie wypasu ekstensywnego owiec w Polsce 2 godz. 4.Rola wypasu kulturowego owiec w ochronie środowiska przyrodniczego na terenach Parków Narodowych w Karpatach 2 godz. 5.Wypas wielkoobszarowy a produkcja owczarska w rejonie Beskidu Niskiego i Bieszczad 2 godz 6.Znaczenie wypasu zbiorowego na terenie Beskidu Śląskiego i Żywieckiego 1 godz. 7.Czynniki socjoekonomiczne stabilizujące i utrudniające prowadzenie gospodarki pasterskiej 2 godz 8.Pasterstwo jako element utrzymania tradycji i zachowania tożsamości regionalnej w Europie 1 godz. 9.Wypas wielkoobszarowy – szansą na ograniczenie regresu owczarstwa 2 godz |
Literatura: |
1. Drożdż A. Góra-Drożdż E. 1998. Znaczenie owczarstwa górskiego dla zrównoważonego rozwoju regionów górskich. Wiadomości Ziem Górskich, PTRZG Zeszyt 7 (11) s. 137-141. 2. Hołub- Pacewiczowa Z. 1931. Osadnictwo pasterskie i wędrówki w Tatrach i na Podtatrzu. Prac. Kom. Geogr. PAU.N. 1 Kraków 3.Musiał W., Wierzchoś E., Molik E., Tyran E. Miejsce wypasu i gospodarki owczarskiej w koncepcji rozwoju zrównoważonego. Kraków 2004 pp 145 (pp. 8). 4. Caballero R., Riseth J.A., Laba N., Tyran E., Musiał W., Molik E., Boltshauser A., Hoffstetter P., Gueydon A., Roleder N., Hoffman H., Moreira B.M., Coelho I.S., Brito O. and Gil A. 2007. Comparative typology in six european low-intensity system of grassland management. Adv. in Agron. Vol 96, 351-420. 5.www.LACOPE.com.pl |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.