Propedeutyka hipologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HKN.PROPH.SI.HZOKX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Propedeutyka hipologii |
Jednostka: | Zakład Hodowli Koni |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ten obejmuje wprowadzenie do rożnych aspektów hodowli i użytkowania koni. Student zapozna się z elementarna wiedzą na temat pochodzenia i udomowienia, koni, ich użytkowania oraz pielęgnacji i obchodzenia się z tymi zwierzętami. Ważnym aspektem tego przedmiotu jest również wprowadzenie do ekonomiki i organizacji hodowli i użytkowania koni w Polsce. |
Pełny opis: |
Pojęcie propedeutyki hipologii, podmiot i zakres nauczania Pochodzenie i udomowienie koni Zarys historii użytkowania koni Różnorodność form użytkowania koni Struktury organizacyjne w hodowli koni Podstawowe aspekty pielęgnacji koni Podstawy zootechnicznych aspektów rozrodu koni Zarys czynników wpływających na wzrost i rozwój koni Podstawy zachowania się koni Ochrona koni Ekonomiczne aspekty hodowli i użytkowania koni Podstawy żywienia koni |
Literatura: |
Hodowla koni - Witold Pruski, PWRiL W-wa, 2006 Hodowla koni – Jerzy Zwoliński, PWRiL W-wa, 1983 Hodowla i użytkowanie koni, t. 1 i 2, SGG W W-wa 2013 |
Efekty uczenia się: |
Charakteryzuje dzieje użytkowania koni od udomowienie do czasów współczesnych Definiuje wpływ różnych czynników opłacalność hodowli koni Objaśnia podstawowe zasady opieki nad koniem związane z jego żywieniem, utrzymaniem, rozrodem i użytkowaniem Wymienia podstawowe zasady użytkowania i selekcji koni Przestrzega zasad prawidłowych relacji człowiek – koń, dba o dobrostan koni Jest świadomy zagrożeń związanych z praca przy koniach, wykazuje determinację w celu zachowania zasad bezpieczeństwa |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 - wiedza <55% Na ocenę 3 - wiedza 55-60% Na ocenę 3,5 - wiedza 61-70% Na ocenę 4 - wiedza 71-80% Na ocenę 4,5 - wiedza 81-90% Na ocenę 5 - wiedza >91% |
Praktyki zawodowe: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.