Hodowla psów i kotów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HKN.HPIKO.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla psów i kotów |
Jednostka: | Zakład Hodowli Koni |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie kompleksu zagadnień związanych z różnicami w budowie anatomicznej psów różnych ras, ich cechami charakterologicznymi, użytkowaniem oraz profesjonalnie prowadzoną pielęgnacją. Studenci zapoznają się z przebiegiem funkcji fizjologicznych wskazujących na stan zdrowia lub podejrzeniu o chorobę. Omówione zostaną funkcje poszczególnych narządów i układów wraz z zagadnieniami wynikającymi z niewłaściwego doboru hodowlanego oraz rodzajem użytkowania. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z przebiegiem funkcji rozrodczych w aspekcie teoretycznym oraz praktycznym, a także profilaktyką stosowaną w przebiegu schorzeń wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych oraz w zatruciach pokarmowych oraz toksycznych. W trakcie zajęć praktycznych studenci nauczą się przeprowadzania zabiegów pielęgnacyjnych o szerokim spectrum (… , uszy, oczy, skóra, włos, opuszki palców). |
Pełny opis: |
Różnice w budowie anatomicznej oraz cechach charakterologicznych psów różnych ras oraz możliwościach praktycznego użytkowania niektórych ras. Przebieg procesów fizjologicznych związanych z funkcjami narządów i układów, celem określenia stanu zdrowia psów, szczególnie szczeniąt. Zagadnienia dotyczące przebiegu procesów rozrodczych u suk różnych ras wraz ze wskazaniem możliwości diagnostycznych oceny poszczególnych faz cyklu rozwojowego. Przyczyny i postępowanie w przebiegu schorzeń wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych Zagadnienia sanitarno-weterynaryjne obowiązujące w ruchu krajowym i międzynarodowym. Ocena różnic między stanem zdrowia a choroby w oparciu o plan oględzin oraz badanie pomocnicze. Różne metody określania momentu owulacji i wyznaczania termin krycia. Zabiegi pielęgnacyjne skóry i jej wytworów. Przygotowanie psa do wystaw krajowych i międzynarodowych. Ocena wzorców zachowań psów różnych ras Cechy charakterystyczne budowy i funkcji układu rozrodczego psa |
Literatura: |
1. Dubel A. (red.): Rozród psów. Wyd. AR., Wrocław 2000. 2. Gary C.W.: Rozród i położnictwo psów wg Allena. SIMA WLW, Warszawa 1998. 3. Schwarz S.: Problemy behawioralne psów i kotów. SIMA WLW, Warszawa 2000. 4. Kosiniak-Kamysz K., Jarosz S.: Andrologia. Pies i lis – cz. VI. Redakcja Wierzbowski S. Platan, Kraków 1996. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje różnice w budowie anatomicznej psów różnych ras oraz ich cechach charakterologicznych a także możliwościami różnych form użytkowania. Posiada wiedzę z zakresu przebiegu procesów fizjologicznych umożliwiających ocenę stanu zdrowia, a także stosowaniu profilaktyki zabezpieczającej przed schorzeniami wirusowymi i bakteryjnymi. Umiejętności Potrafi przeprowadzić zabiegi pielęgnacyjne o szerokim spectrum specjalizacji narządowej, ocenić stan zdrowia, właściwie opiekować się odchowem szczeniąt. W zakresie rozrodu potrafi określić moment owulacji suki i przeprowadzić krycie we właściwym terminie. Kompetencje społeczne Wykazuje aktywną postawę w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych do praktyki hodowlanej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Test pisemny, zaliczenie praktyczne 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.