Systemy zapewnienia jakości w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.SZJZ9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Systemy zapewnienia jakości w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje zasady wprowadzania do zakładów przetwórstwa surowców zwierzęcych systemów zarządzania jakością, znaczenie stosowania przez producentów systemów zapewniających prawidłową jakość surowców zwierzęcych w czasie ich przetwórstwa. Przedstawione zostaną systemy pomocne w realizacji programu gwarantowania dobrej jakości produktów zwierzęcych (GMP, QS, normy z serii ISO, TQM i HCCP), dokumentacja systemu zarządzania jakością, metody wprowadzania systemu zarządzania jakością, certyfikacja oraz audit. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Jakość żywności i systemy jej zapewnienia w przetwórstwie żywności. Prawo żywnościowe. 2.Czynniki charakteryzujące jakość w produkcji żywności. 3.Charakterystyka podstawowych systemów zapewniających kształ.owanie prawidłowej jakości i bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego. 4.Dobra Praktyka Produkcyjna –GMP. System zapewnienia jakości - QS. System zarządzania jakością i jego wymagania wg ISO 9001:2000. 5.Metody wprowadzania systemu zarządzania jakością. Certyfikacja. Audit systemu zarządzania. Kompleksowe zarządzanie jakością – TQM. 6.Model systemu zarządzania jakością, którego podstawą jest proces. 7.System Analizy Zagrożeń w oparciu o Krytyczne Punkty Kontroli – HACCP. 8.Zasady wprowadzenia do zakładów systemu kontroli HACCP. 9.Etapy żywność. wdrażania systemu HACCP w zakładach produkujących 10.Dokumentacja systemu zarządzania jakością. Regulacje prawne dotyczące kontroli jakości zdrowotnej żywności. Ćwiczenia: 1.Praktyczne aspekty wdrażania systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności – wizyta w zakładzie przetwórczym. 2.Opracowanie prostych procedur i dokumentacji systemu kontroli metodą HACCP dla wybranego zakładu. |
Literatura: |
1. Praca zbiorowa po redakcją Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2009. 2.Praca zbiorowa pod redakcją Franciszka Świderskiego. „Towaroznawstwo produktów spożywczych”. SGGW, W-wa, 1998. 3.Bank J. „Zarządzanie przez jakość”. Felberg SJA, W-wa, 1999. 4.Iwasiewicz A. „Zarządzanie jakością”. PWN, Warszawa-Kraków, 1999. 5.Szwoch W. „ISO 9001 dla małych firm. Metody postępowania”. Poradnik Komitetu ISO/TC 176. PKN, W-wa, 2003. 6.Praca zbiorowa pod redakcją Owczarek L. „HACCP i higiena żywności”, Wydawnictwo FORUM sp. z o.o., Warszawa 2003. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student wykazuje znajomość systemów pozwalających zapewnić prawidłową jakość surowców zwierzęcych w czasie ich przetwórstwa, wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach na różnych etapach pozyskiwania surowców zwierzęcych i ich przetwarzania. Umiejętności: Student potrafi opracować i wdrożyć proste procedury systemu kontroli metodą HACCP dla wybranego zakładu, umie przygotować dokumentację systemu zarządzania jakością. Kompetencje społeczne: Student jest świadom odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje dotyczące opracowania i wdrażania procedur systemów zarządzania jakością, ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 - 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 >90% Umiejętności: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 - 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 - >90% Kompetencje społeczne: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 >90% Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.