Ocena i wyprawa skór zwierzęcych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.OWSZ9.SM.HZOHX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ocena i wyprawa skór zwierzęcych | ||
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła | ||
Grupy: |
Bioinżynieria rozrodu zwierząt Bioinżynieria rozrodu zwierząt Bioinżynieria rozrodu zwierząt Hodowla i użytkowanie zwierząt Hodowla i użytkowanie zwierząt Hodowla i użytkowanie zwierząt Zootechnika stacjonarne elektywy II stopień Żywienie i dietetyka zwierząt Żywienie i dietetyka zwierząt Żywienie i dietetyka zwierząt |
||
Punkty ECTS i inne: |
1.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje wybrane zagadnienia z oceny jakości i wyprawy skór zwierzęcych, perspektywy rozwoju przemysłu skórzanego w kraju i na świecie, charakterystykę przydatności garbarskiej poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, budowę topograficzną, anatomiczną i histologiczną skór oraz ich skład chemiczny, zabiegi pielęgnacyjne w czasie wychowu, metody pozyskiwania i konserwacji skór surowych, podstawy fizykochemiczne wyprawy skór gotowych, charakterystykę uszkodzeń i wad skóry oraz najczęstsze przyczyny i sposoby ich eliminowania, klasyfikację skór, wykorzystanie odpadów przemysłu skórzanego, praktyczne metody konserwacji skór miękkich. |
||
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Cechy fizykochemiczne skór miękkich 2.Zabiegi pielęgnacyjne w czasie odchowu zwierząt 3.Metody pozyskiwania i konserwacji skór surowych 4.Klasyfikacja poubojowa skór surowych 5.Technologie i techniki stosowane w wyprawie skór 6.Wpływ środowiska na jakość skór bydlęcych 7.Zagrożenia dla środowiska ze strony przemysłu skórzanego 8.Technologia utylizacji odpadów przemysłu skórzanego 9.Pielęgnacja skór wyprawionych 10.Wyprawa skór siodlarsko-rymarskich Ćwiczenia: 1.Praktyczne rozpoznawanie skór sztucznych i naturalnych. Zajęcia w zakładzie produkcji obuwia oraz w laboratorium oceny skór wyprawionych w zakładzie garbarskim. |
||
Literatura: |
1.Bieńkiewicz K.J. 1977. Fizykochemia wyprawy skór. WNT, Warszawa. 2.Lasek W. 1978. Kolagen, chemia i wykorzystanie. WNT, Warszawa. 3.Litwińczuk Z. 2004. Surowce zwierzęce ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa. |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student zna metody oceny jakości i przetwórstwa skór zwierzęcych oraz zasady ich skupu i klasyfikacji. Umiejętności Student umie dokonać podstawowej oceny jakości skór surowych i wyprawionych oraz rozpoznawać skóry sztuczne i naturalne. Kompetencje społeczne Student ma świadomość potrzeby samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych, ma świadomość znaczenia zawodowej odpowiedzialności za produkcję najwyższej jakości skór wyprawionych. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 - 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 >90% Umiejętności: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 - 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 - >90% Kompetencje społeczne: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 >90% Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Zapletal | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Zapletal | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.