Ochrona środowiska rolniczego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.OSRRO.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ochrona środowiska rolniczego |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z hodowlą zwierząt i produkcją zwierzęcą w relacji do zmian zachodzących w środowisku rolniczym. Omówione zostaną główne aspekty problematyki z punktu widzenia ekologii, procesu udomowienia zwierząt, warunków produkcyjnych, jakości produktów pochodzenia zwierzęcego oraz aktualnie obowiązujące prawne unormowania dotyczące ochrony środowiska hodowlanego. |
Pełny opis: |
1. Ekologiczne strefy przyrodnicze a środowisko rolnicze (1 godziny) 2. Udomowienie i hodowla zwierząt a środowisko rolnicze (2 godziny) 3. Produkcja zwierzęca a jakość pozyskiwanego produktu (2 godziny) 4. Funkcjonowanie ferm przemysłowych a środowisko (1 godzina) 5. Alternatywne źródła energii w Polsce (1 godzina) 6. Biologiczne zanieczyszczenia środowiska rolniczego (2 godziny) 7. Analiza jakościowa i ilościowa wybranych składników żywności (1 godzina) 8. Monitoring stanu zanieczyszczeń środowiska rolniczego (2 godziny) 9. Prawne unormowania ochrony środowiska rolniczego (2 godziny) 10. Przyszłość interakcji produkcja zwierzęca i środowiska rolniczego (1 godzina) |
Literatura: |
Bieszczada S., Sobota J. (red.) 1999. Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego. Wyd. AR we Wrocławiu, Wyd. III. Mroczkowski S. 1997. Ochrona środowiska i ekonomia w zootechnice. Przeg. Hod., nr 7 Mroczkowski S. 2008. Ochrona zwierząt w świetle zasad wzajemnej zgodności. Przeg. Hod., nr 12 Siebeneicher G.E. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 1997 Siuta Jan. 1995. Rolnictwo jest ekologią stosowaną. Instytut Ochrony Środowiska, Wyd. I, Warszawa Weiner J. 2008. Życie i ewolucja biosfery. Wyd. Naukowe PWN, Wyd. II, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Student będzie w stanie opisywać relacje pomiędzy produkcją zwierzęcą a środowiskiem rolniczym. Będzie będzie znał podstawowe akty prawne oraz będzie umiał uzasadnić uwarunkowania produkcji zwierzęcej w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem. Ponadto będzie mógł się wykazać aktywną postawą w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy zgodnie ze świadomością znaczenia społecznej i zawodowej odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena wiedzy studentów będzie się opierała o wynik testu, napisanego przez nich na końcu zajęć, zgodnie z kryteriami obowiązującymi w szkolnictwie wyższym. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.