Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona środowiska rolniczego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.HBD.OSRRO.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ochrona środowiska rolniczego
Jednostka: Zakład Hodowli Bydła
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z hodowlą zwierząt i produkcją zwierzęcą w relacji do zmian zachodzących w środowisku rolniczym. Omówione zostaną główne aspekty problematyki z punktu widzenia ekologii, procesu udomowienia zwierząt, warunków produkcyjnych, jakości produktów pochodzenia zwierzęcego oraz aktualnie obowiązujące prawne unormowania dotyczące ochrony środowiska hodowlanego.

Pełny opis:

1. Ekologiczne strefy przyrodnicze a środowisko rolnicze (1 godziny)

2. Udomowienie i hodowla zwierząt a środowisko rolnicze (2 godziny)

3. Produkcja zwierzęca a jakość pozyskiwanego produktu (2 godziny)

4. Funkcjonowanie ferm przemysłowych a środowisko (1 godzina)

5. Alternatywne źródła energii w Polsce (1 godzina)

6. Biologiczne zanieczyszczenia środowiska rolniczego (2 godziny)

7. Analiza jakościowa i ilościowa wybranych składników żywności (1 godzina)

8. Monitoring stanu zanieczyszczeń środowiska rolniczego (2 godziny)

9. Prawne unormowania ochrony środowiska rolniczego (2 godziny)

10. Przyszłość interakcji produkcja zwierzęca i środowiska rolniczego (1 godzina)

Literatura:

Bieszczada S., Sobota J. (red.) 1999. Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego. Wyd. AR we Wrocławiu, Wyd. III.

Mroczkowski S. 1997. Ochrona środowiska i ekonomia w zootechnice. Przeg. Hod., nr 7

Mroczkowski S. 2008. Ochrona zwierząt w świetle zasad wzajemnej zgodności. Przeg. Hod., nr 12

Siebeneicher G.E. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 1997

Siuta Jan. 1995. Rolnictwo jest ekologią stosowaną. Instytut Ochrony Środowiska, Wyd. I, Warszawa

Weiner J. 2008. Życie i ewolucja biosfery. Wyd. Naukowe PWN, Wyd. II, Warszawa.

Efekty uczenia się:

Student będzie w stanie opisywać relacje pomiędzy produkcją zwierzęcą a środowiskiem rolniczym. Będzie będzie znał podstawowe akty prawne oraz będzie umiał uzasadnić uwarunkowania produkcji zwierzęcej w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem. Ponadto będzie mógł się wykazać aktywną postawą w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy zgodnie ze świadomością znaczenia społecznej i zawodowej odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena wiedzy studentów będzie się opierała o wynik testu, napisanego przez nich na końcu zajęć, zgodnie z kryteriami obowiązującymi w szkolnictwie wyższym.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)