Optymalizacja produkcji mleka i żywca wołowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.OPMZ9.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Optymalizacja produkcji mleka i żywca wołowego |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: Celem zajęć jest omówienie wpływu uwarunkowań technologiczno-ekonomicznych na efektywność produkcji mleka i żywca wołowego oraz teoretyczne i praktyczne zapoznanie studentów z możliwościami wspomagania decyzji produkcyjnych przy wykorzystaniu metod modelowania matematycznego. Zaprezentowane zostaną zasady konstruowania matematycznych modeli procesów produkcyjnych wraz z metodami ich rozwiązywania (programowanie liniowe i dynamiczne). Przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania wyznaczone zostaną optymalne strategie produkcji mleka i żywca wołowego w różnych uwarunkowaniach produkcyjno-ekonomicznych |
Pełny opis: |
TEMATYKA WYKŁADÓW 1. Czynniki organizacyjno-ekonomiczne wpływające na opłacalność produkcji mleka (m.in. typ gospodarstwa, skala produkcji, technologia produkcji, system utrzymania zwierząt, żywienie, organizacja pracy, technika doju, ceny środków produkcji i produktów) 2 godz. 2. Czynniki biologiczno-hodowlane wpływające na opłacalność produkcji mleka (m.in. rasa, wydajność mleczna, kolejna laktacja, jakość mleka, wykorzystanie paszy, wiek I-go wycielenia, długość OMW, długość użytkowania krowy, zdrowotność) 2 godz. 3. Czynniki organizacyjno-technologiczne i ekonomiczne wpływające na opłacalność produkcji żywca wołowego (m.in. typ gospodarstwa, skala produkcji, technologia produkcji, system utrzymania zwierząt, żywienie, organizacja pracy, ceny środków produkcji i produktów) 2 godz. 4. Czynniki biologiczno-hodowlane wpływające na opłacalność produkcji żywca wołowego (m.in. rasa, mleczność krowy mięsnej, wiek I-go wycielenia, długość okresu użytkowania krowy, wskaźniki reprodukcji, wykorzystanie paszy, tempo wzrostu, wydajność rzeźna, jakość tusz) 2 godz. 5. Zastosowanie modelowania matematycznego do wspomagania procesów decyzyjnych w produkcji zwierzęcej - założenia ogólne 3 godz. 6. Metody wyznaczania decyzji optymalnych (symulacja, optymalizacja: programowanie liniowe, programowanie dynamiczne, hierarchiczne procesy Markova) 4 godz. TEMATYKA ĆWICZEŃ 1. Rachunek ekonomiczny w produkcji mleka 2 godz. 2. Analiza kosztów produkcji mleka - wykorzystanie programu komputerowego "Koszty produkcji mleka" 4 godz. 3. Opracowanie przykładowej analizy opłacalności produkcji mleka 2 godz. 4. Matematyczne modelowanie produkcji mleka 2 godz. Wspomaganie decyzji w produkcji mleka - optymalizacja strategii zarządzania stadem bydła mlecznego przy wykorzystaniu programów komputerowych 6godz. Rachunek ekonomiczny w produkcji żywca 2 godz. Analiza kosztów produkcji żywca 2 godz. Opracowanie przykładowej analizy opłacalności produkcji żywca 2 godz. Matematyczne modelowanie produkcji żywca 2 godz. Wspomaganie decyzji w produkcji żywca - optymalizacja strategii opasu przy wykorzystaniu programów komputerowych 4 godz. Zaliczenie - wykonanie analiz wg podanych założeń 2 godz. |
Literatura: |
Kennedy J.O.S. 1986. Dynamic programming. Applications to Agriculture and Natural Resources. Elsevier, London-New York. Kristensen A. R. 1993. Markov decision programming techniques applied to the animal replacement problem, Dina KVL, The Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen. Makulska J. - Modelowanie matematyczne we wspomaganiu procesów decyzyjnych w opasie buhajków. Pr. habilitacyjna. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, nr 427, Rozprawy, z. 311, 2006. Makulska J., Węglarz A.: Opłacalność hodowli bydła mięsnego i produkcji żywca wołowego na użytkach zielonych. Zesz. Nauk. PTZ nr 55, IX Szkoła Zimowa, 2001, 191-203. Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowe z zakresu optymalizacji produkcji mleka i żywca wołowego. |
Efekty uczenia się: |
Umiejętność poprawy efektywności produkcji mleka i żywca wołowego przy wykorzystaniu technik symulacji i optymalizacji |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60 % prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60 %. Ćwiczenia Na ocenę pozytywną należy przygotować analizę optymalizacyjną produkcji mleka i żywca wołowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.