Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Hodowla i chów bydła

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.HBD.HOICB.NI.HZONX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hodowla i chów bydła
Jednostka: Zakład Hodowli Bydła
Grupy: Hodowla niestacjonarne,6 sem.obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy była oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania zwierząt. Ponadto tematem wykładów będzie praca hodowlana w stadzie bydła oraz zasady reprodukcji zwierząt.

Pełny opis:

1.Znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania bydła. Rasy bydła w Polsce. Rasy bydła mlecznego o znaczeniu światowym.

2.Rasy bydła mięsnego o znaczeniu światowym. Reprodukcja bydła. Postępowanie przy porodzie.

3. Mleczne użytkowanie bydła, czynniki wpływające na wydajność mleczną. Nowoczesne technologie produkcji mleka.

4. Mięsne użytkowanie bydła, czynniki wpływające na zdolność opasową i wydajność rzeźną. Ocena zdolności opasowej i wartości rzeźnej bydła.

5. Praca hodowlana nad bydłem. Ocena wartości hodowlanej krów i buhajów.

Literatura:

1. Hodowla i użytkowanie bydła, pod red. Z. Litwińczuka i T. Szulca. PWRiL W-wa, 2005.2. Hodowla bydła, pod redakcją A. Węglarza. Skrypt dla studentów, wyd. AR Kraków, 2003.

Metody i kryteria oceniania:

wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne: na ocenę 2 - <55%; na ocenę 3 - 55-60%; na ocenę 3,5 - średnio 61-70%; na ocenę 4 - średnio 71-80%; na ocenę 4,5 - średnio 81-90%; na ocenę 5 - średnio >90%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.