Hodowla i chów bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.HOICB.NI.HZONX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla i chów bydła | ||
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła | ||
Grupy: |
Hodowla niestacjonarne,6 sem.obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy była oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania zwierząt. Ponadto tematem wykładów będzie praca hodowlana w stadzie bydła oraz zasady reprodukcji zwierząt. |
||
Pełny opis: |
1.Znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania bydła. Rasy bydła w Polsce. Rasy bydła mlecznego o znaczeniu światowym. 2.Rasy bydła mięsnego o znaczeniu światowym. Reprodukcja bydła. Postępowanie przy porodzie. 3. Mleczne użytkowanie bydła, czynniki wpływające na wydajność mleczną. Nowoczesne technologie produkcji mleka. 4. Mięsne użytkowanie bydła, czynniki wpływające na zdolność opasową i wydajność rzeźną. Ocena zdolności opasowej i wartości rzeźnej bydła. 5. Praca hodowlana nad bydłem. Ocena wartości hodowlanej krów i buhajów. |
||
Literatura: |
1. Hodowla i użytkowanie bydła, pod red. Z. Litwińczuka i T. Szulca. PWRiL W-wa, 2005.2. Hodowla bydła, pod redakcją A. Węglarza. Skrypt dla studentów, wyd. AR Kraków, 2003. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne: na ocenę 2 - <55%; na ocenę 3 - 55-60%; na ocenę 3,5 - średnio 61-70%; na ocenę 4 - średnio 71-80%; na ocenę 4,5 - średnio 81-90%; na ocenę 5 - średnio >90% |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.