Hodowla bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.HODBY.SI.HZORX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla bydła |
Jednostka: | Katedra Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: Typy użytkowe oraz mleczne i mięsne rasy bydła. Czynniki wpływające na wydajność mleczną i rzeźną bydła. Technologie produkcji mleka i żywca wołowego. Praca hodowlana nad bydłem. Efekty kształcenia: Wykorzystanie znajomości ras bydła i czynników wpływających na wydajność mleczną i rzeźną do poprawy produkcyjności bydła. Zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania bydła w kontekście dobrostanu. Umiejętność korzystania z dokumentacji hodowlanej w prowadzeniu pracy hodowlanej i w zarządzaniu stadem bydła. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Semestr V 1. Pochodzenie bydła, jego udomowienie oraz gospodarcze znaczenie chowu bydła. 2. Typy konstytucyjne i użytkowe bydła. 3. Mleczne i mięsne rasy bydła. 4. Rasy bydła użytkowane w Polsce. 5. Wybrane aspekty żywienia bydła. 6. Mleczne użytkowanie bydła, czynniki wpływające na wydajność mleczną krów. 7. Nowoczesne, kompleksowe technologie produkcji mleka. 8. Odchów cieląt oraz jałówek i buhajków hodowlanych. 9. Mięsne użytkowanie bydła, czynniki wpływające na zdolność opasową i wartość rzeźną bydła. 10. Podstawowe technologie produkcji żywca wołowego. 11. Normy jakościowe dla mleka i wołowiny oraz urzędowe unormowania produkcji mleka i żywca wołowego. 12. Dobrostan i ekologiczne aspekty chowu bydła. 13. Praca hodowlana nad bydłem. 14. Programy hodowlane dla bydła mlecznego i mięsnego w Polsce. 15. Stan i organizacja hodowli bydła w Polsce i w innych, wybranych krajach. Tematyka ćwiczeń Semestr V 1. Ogólny i szczegółowy pokrój bydła. 2. Określanie wieku, masy ciała, pomiary zoometryczne, indeksy pokrojowe. 3. Ocena pokroju, ćwiczenia praktyczne w oborze. 4. Higiena pozyskiwania mleka, sposoby doju ręcznego, systemy doju mechanicznego. 5. Pomieszczenia dla bydła, systemy utrzymania, wymogi sanitarno-zoohigieniczne. 6. Pokaz doju i pomieszczeń dla bydła-ćwiczenia praktyczne. 7. Wskaźniki użytkowości mlecznej krów, ocena przebiegu laktacji. 8. Ocena użytkowości mlecznej i mięsnej bydła, dokumentacja hodowlana. 9. Żywienie cieląt i jałowizny – układanie dawek pokarmowych. 10. Żywienie krów mlecznych – układanie dawek pokarmowych. 11. Żywienie bydła opasowego – układanie dawek pokarmowych. 12. Ocena zdolności opasowej i wartości rzeźnej bydła. 13. Warunki wpisu zwierząt ras mlecznych i mięsnych do ksiąg bydła zarodowego. 14. Wykorzystanie programów komputerowych w zarządzaniu stadem bydła. 15. Zaliczenie ćwiczeń |
Literatura: |
1. Litwińczuk Zygmunt, Szulc Tadeusz – „Hodowla i użytkowanie bydła.” Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne2005.2. Szulc Tadeusz, Filistowicz Andrzej i in. – „ Chów i hodowla zwierząt” Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005. 3. Grodzki Henryk – „ Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich” Warszawa, SGGW 2005. 4. Kaczmarek Antoni – „ Hodowla bydła” Wydawnictwo AR w Poznaniu 2005. 5. Reklewski Zygmunt – „ Chów i hodowla bydła” Warszawa, Fundacja Rozwój SGGW 1993. 6. Węglarz Andrzej 2003 „ Hodowla bydła” – skrypt do ćwiczeń. Wyd. AR w Krakowie. 7. Grodzki H. 1999 – „ Żywienie i wychów cieląt i jałówek hodowlanych” OWH, Sp-nia Pracy, Warszawa. 8. Nałęcz- Tarwacka T. 1997 – „ Chów bydła w małym gospodarstwie” MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.