Hodowla bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.HODBY.SI.HZOPX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla bydła |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: Typy użytkowe oraz mleczne i mięsne rasy bydła. Czynniki wpływające na wydajność mleczną i rzeźną bydła. Technologie produkcji mleka i żywca wołowego. Praca hodowlana nad bydłem. Efekty kształcenia: Wykorzystanie znajomości ras bydła i czynników wpływających na wydajność mleczną i rzeźną do poprawy produkcyjności bydła. Zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania bydła w kontekście dobrostanu. Umiejętność korzystania z dokumentacji hodowlanej w prowadzeniu pracy hodowlanej i w zarządzaniu stadem bydła. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Nr Temat wykładu Godz. 1 Pochodzenie bydła, jego udomowienie oraz gospodarcze znaczenie chowu bydła. 1 2 Typy konstytucyjne i użytkowe bydła. 1 3 Mleczne i mięsne rasy bydła. 1 4 Rasy bydła użytkowane w Polsce. 1 5 Wybrane aspekty żywienia bydła. 1 6 Mleczne użytkowanie bydła, czynniki wpływające na wydajność mleczną krów. 1 7 Nowoczesne, kompleksowe technologie produkcji mleka. 1 8 Odchów cieląt oraz jałówek i buhajków hodowlanych. 1 9 Mięsne użytkowanie bydła, czynniki wpływające na zdolność opasową i wartość rzeźną bydła. 1 10 Podstawowe technologie produkcji żywca wołowego. 1 11 Normy jakościowe dla mleka i wołowiny oraz urzędowe unormowania produkcji mleka i żywca wołowego. 1 12 Dobrostan i ekologiczne aspekty chowu bydła. 1 13 Wybrane aspekty rozrodu bydła. 1 14 Praca hodowlana nad bydłem. 1 15 Programy hodowlane dla bydła mlecznego i mięsnego w Polsce. 1 - Razem wykłady 15 Tematyka ćwiczeń Nr Temat ćwiczenia Godz. 1 Ogólny i szczegółowy pokrój bydła. 1 2 Określanie wieku, masy ciała, pomiary zoometryczne, indeksy pokrojowe. 1 3 Ocena pokroju, ćwiczenia praktyczne w oborze. 1 4 Higiena pozyskiwania mleka, sposoby doju ręcznego, systemy doju mechanicznego. 1 5 Pomieszczenia dla bydła, systemy utrzymania, wymogi sanitarno-zoohigieniczne. 1 6 Pokaz doju i pomieszczeń dla bydła-ćwiczenia praktyczne. 1 7 Wskaźniki użytkowości mlecznej krów, ocena przebiegu laktacji. 1 8 Wskaźniki reprodukcji bydła - ocena reprodukcji stada. 1 9 Ocena użytkowości mlecznej i mięsnej bydła, dokumentacja hodowlana. 1 10 Żywienie cieląt i jałowizny - układanie dawek pokarmowych. 1 11 Żywienie krów mlecznych - układanie dawek pokarmowych. 1 12 Żywienie bydła opasowego - układanie dawek pokarmowych. 1 13 Ocena zdolności opasowej i wartości rzeźnej bydła. 1 14 Warunki wpisu zwierząt ras mlecznych i mięsnych do ksiąg bydła zarodowego. 1 15 Wykorzystanie programów komputerowych w zarządzaniu stadem bydła. 1 - Razem ćwiczenia 15 |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1 Litwińczuk Zygmunt, Szulc Tadeusz - "Hodowla i użytkowanie bydła." Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne2005. 2 Szulc Tadeusz, Filistowicz Andrzej i in. - " Chów i hodowla zwierząt" Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005. 3 Grodzki Henryk - " Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich" Warszawa, SGGW 2005 4. Kaczmarek Antoni - " Hodowla bydła" Wydawnictwo AR w Poznaniu 2005. 5. Reklewski Zygmunt - " Chów i hodowla bydła" Warszawa, Fundacja Rozwój SGGW 1993. 6. Węglarz Andrzej 2003 " Hodowla bydła" - skrypt do ćwiczeń. Wyd. AR w Krakowie. 7. Grodzki H. 1999 - " Żywienie i wychów cieląt i jałówek hodowlanych" OWH, Sp-nia Pracy, Warszawa. 8. Nałęcz- Tarwacka T. 1997 - " Chów bydła w małym gospodarstwie" MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania testowe; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 50% pytań z kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40% . |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.