Hodowla bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.HODB2.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla bydła |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: Typy użytkowe oraz mleczne i mięsne rasy bydła. Czynniki wpływające na wydajność mleczną i rzeźną bydła. Technologie produkcji mleka i żywca wołowego. Praca hodowlana nad bydłem. Efekty kształcenia: Wykorzystanie znajomości ras bydła i czynników wpływających na wydajność mleczną i rzeźną do poprawy produkcyjności bydła. Zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania bydła w kontekście dobrostanu. Umiejętność korzystania z dokumentacji hodowlanej w prowadzeniu pracy hodowlanej i w zarządzaniu stadem bydła. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Semestr VI 01. Zdolność opasowa i wartość rzeźna bydła. 02. Czynniki wpływające na zdolność opasową i wartość rzeźną bydła. 03. Wybrane aspekty żywienia bydła mięsnego. 04. Systemy utrzymania bydła mięsnego. 05. Technologie produkcji żywca wołowego. 06. Normy jakościowe wołowiny i urzędowe unormowania produkcji żywca wołowego. 07. Wybrane zagadnienia rozrodu bydła. 08. Dobrostan bydła. 09. Ekologiczne aspekty chowu bydła. 10. Praca hodowlana nad bydłem. 11. Ocena wartości hodowlanej bydła ras mlecznych i mięsnych w Polsce. 12. Programy hodowlane dla bydła krajowych ras mlecznych i mięsnych. 13. Stan i organizacja hodowli bydła w Polsce. 14. Stan i organizacja hodowli bydła w krajach Unii Europejskiej. 15. Tendencje rozwojowe w hodowli bydła w kraju i na świecie. Tematyka ćwiczeń Semestr VI 01. Ocena użytkowości mlecznej bydła. 02. Ocena użytkowości w stadach bydła mięsnego. 03. Ocena użytkowości mlecznej i mięsnej bydła – ćwiczenia praktyczne w SHZ Zabierzów. 04. Sposoby identyfikacji zwierząt. Rozdanie i omówienie założeń do projektu. 05. Praktyczne wykorzystanie wyników badań grup krwi w hodowli bydła. 06. Opracowanie projektów urządzeniowych ferm dla bydła. 07. Ocena przydatności opasowej i wartości rzeźnej bydła. 08. Opracowanie projektów urządzeniowych ferm dla bydła cd. 09. Wykorzystanie programów komputerowych w zarządzeniu stadem bydła. 10. Opracowanie projektów urządzeniowych ferm dla bydła c.d. 11. Warunki wpisu bydła mlecznego do ksiąg. 12. Licencja bydła mięsnego. 13. Opracowanie dawek pokarmowych i bilans pasz dla stada bydła – c.d. projektu. 14. Projektowanie powierzchni paszowej dla stada zwierząt – c.d. projektu. 15. Zaliczanie projektów i końcowe zaliczenie ćwiczeń. |
Literatura: |
1. Litwińczuk Zygmunt, Szulc Tadeusz – „Hodowla i użytkowanie bydła.” Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne2005. 2. Szulc Tadeusz, Filistowicz Andrzej i in. – „ Chów i hodowla zwierząt” Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005. 3. Grodzki Henryk – „ Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich” Warszawa, SGGW 2005. 4. Kaczmarek Antoni – „ Hodowla bydła” Wydawnictwo AR w Poznaniu 2005. 5. Reklewski Zygmunt – „ Chów i hodowla bydła” Warszawa, Fundacja Rozwój SGGW 1993. 6. Węglarz Andrzej 2003 „ Hodowla bydła” – skrypt do ćwiczeń. Wyd. AR w Krakowie. 7. Grodzki H. 1999 – „ Żywienie i wychów cieląt i jałówek hodowlanych” OWH, Sp-nia Pracy, Warszawa. 8. Nałęcz- Tarwacka T. 1997 – „ Chów bydła w małym gospodarstwie” MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: Posiada szczegółową wiedzę z zakresu chowu i hodowli zwierząt gospodarskich Określa czynniki wpływające na efektywność produkcji zwierzęcej UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi Posługuje się dokumentacją hodowlaną oraz programami komputerowymi pomocnymi w zarządzaniu stadem bydła Potrafi wykonać projekt fermy bydła mlecznego lub mięsnego KOMPETENCJE SPOŁECZNE: absolwent Wykazuje się kreatywnością w pracy zespołowej, potrafi przewodzić grupie |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania testowe; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 50% pytań z kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40% . |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.