Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Optymalizacja produkcji mleka i żywca wołowego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.HBD.EPMW9.SM.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Optymalizacja produkcji mleka i żywca wołowego
Jednostka: Zakład Hodowli Bydła
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem zajęć jest omówienie wpływu uwarunkowań technologiczno-ekonomicznych na efektywność produkcji mleka i żywca wołowego oraz teoretyczne i praktyczne zapoznanie studentów z możliwościami wspomagania decyzji produkcyjnych przy wykorzystaniu metod modelowania matematycznego. Zaprezentowane zostaną zasady konstruowania matematycznych modeli procesów produkcyjnych wraz z metodami ich rozwiązywania Przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania wyznaczone zostaną optymalne strategie produkcji mleka i żywca wołowego w różnych uwarunkowaniach produkcyjno-ekonomicznych

Pełny opis:

1 Czynniki organizacyjno-ekonomiczne wpływające na opłacalność produkcji mleka 2

2 Czynniki biologiczno-hodowlane wpływające na opłacalność produkcji mleka 2

3 Czynniki organizacyjno-technologiczne i ekonomiczne wpływające na opłacalność produkcji żywca wołowego 2

4 Czynniki biologiczno-hodowlane wpływające na opłacalność produkcji żywca wołowego 2

5 Zastosowanie modelowania matematycznego do wspomagania procesów decyzyjnych w produkcji zwierzęcej – założenia ogólne 3

6 Podstawy matematycznych metod wyznaczania decyzji optymalnych 4

1 Rachunek ekonomiczny w produkcji mleka 2

2 Analiza kosztów produkcji mleka - wykorzystanie programu komputerowego „Koszty produkcji mleka” 4

3 Opracowanie przykładowej analizy opłacalności produkcji mleka 2

4 Matematyczne modelowanie produkcji mleka 2

5 Wspomaganie decyzji w produkcji mleka – optymalizacja strategii zarządzania stadem bydła mlecznego przy wykorzystaniu programów komputerowych 6

6 Rachunek ekonomiczny w produkcji żywca 2

7 Analiza kosztów produkcji żywca 2

8 Opracowanie przykładowej analizy opłacalności produkcji żywca 2

9 Matematyczne modelowanie produkcji żywca 2

10 Wspomaganie decyzji w produkcji żywca – optymalizacja strategii opasu przy wykorzystaniu programów komputerowych 4

11 Zaliczenie – wykonanie analiz wg podanych założeń 2

Literatura:

1 Kennedy J.O.S. 1986. Dynamic programming. Applications to Agriculture and Natural Resources. Elsevier, London-New York.

2 Kristensen A. R. 1993. Markov decision programming techniques applied to the animal replacement problem, Dina KVL, The Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen.

3 Makulska J. - Modelowanie matematyczne we wspomaganiu procesów decyzyjnych w opasie buhajków. Pr. habilitacyjna. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, nr 427, Rozprawy, z. 311, 2006.

4 Makulska J., Węglarz A.: Opłacalność hodowli bydła mięsnego i produkcji żywca wołowego na użytkach zielonych. Zesz. Nauk. PTZ nr 55, IX Szkoła Zimowa, 2001, 191-203.

- Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowe z zakresu optymalizacji produkcji mleka i żywca wołowego.

Efekty uczenia się:

Umiejętność poprawy efektywności produkcji mleka i żywca wołowego przy wykorzystaniu metod matematycznych

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady

Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60 % prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60 %.

Ćwiczenia

Na ocenę pozytywną należy przygotować analizę optymalizacyjną produkcji mleka i żywca wołowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)