Optymalizacja produkcji mleka i żywca wołowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.EPMW9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Optymalizacja produkcji mleka i żywca wołowego |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest omówienie wpływu uwarunkowań technologiczno-ekonomicznych na efektywność produkcji mleka i żywca wołowego oraz teoretyczne i praktyczne zapoznanie studentów z możliwościami wspomagania decyzji produkcyjnych przy wykorzystaniu metod modelowania matematycznego. Zaprezentowane zostaną zasady konstruowania matematycznych modeli procesów produkcyjnych wraz z metodami ich rozwiązywania Przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania wyznaczone zostaną optymalne strategie produkcji mleka i żywca wołowego w różnych uwarunkowaniach produkcyjno-ekonomicznych |
Pełny opis: |
1 Czynniki organizacyjno-ekonomiczne wpływające na opłacalność produkcji mleka 2 2 Czynniki biologiczno-hodowlane wpływające na opłacalność produkcji mleka 2 3 Czynniki organizacyjno-technologiczne i ekonomiczne wpływające na opłacalność produkcji żywca wołowego 2 4 Czynniki biologiczno-hodowlane wpływające na opłacalność produkcji żywca wołowego 2 5 Zastosowanie modelowania matematycznego do wspomagania procesów decyzyjnych w produkcji zwierzęcej – założenia ogólne 3 6 Podstawy matematycznych metod wyznaczania decyzji optymalnych 4 1 Rachunek ekonomiczny w produkcji mleka 2 2 Analiza kosztów produkcji mleka - wykorzystanie programu komputerowego „Koszty produkcji mleka” 4 3 Opracowanie przykładowej analizy opłacalności produkcji mleka 2 4 Matematyczne modelowanie produkcji mleka 2 5 Wspomaganie decyzji w produkcji mleka – optymalizacja strategii zarządzania stadem bydła mlecznego przy wykorzystaniu programów komputerowych 6 6 Rachunek ekonomiczny w produkcji żywca 2 7 Analiza kosztów produkcji żywca 2 8 Opracowanie przykładowej analizy opłacalności produkcji żywca 2 9 Matematyczne modelowanie produkcji żywca 2 10 Wspomaganie decyzji w produkcji żywca – optymalizacja strategii opasu przy wykorzystaniu programów komputerowych 4 11 Zaliczenie – wykonanie analiz wg podanych założeń 2 |
Literatura: |
1 Kennedy J.O.S. 1986. Dynamic programming. Applications to Agriculture and Natural Resources. Elsevier, London-New York. 2 Kristensen A. R. 1993. Markov decision programming techniques applied to the animal replacement problem, Dina KVL, The Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen. 3 Makulska J. - Modelowanie matematyczne we wspomaganiu procesów decyzyjnych w opasie buhajków. Pr. habilitacyjna. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, nr 427, Rozprawy, z. 311, 2006. 4 Makulska J., Węglarz A.: Opłacalność hodowli bydła mięsnego i produkcji żywca wołowego na użytkach zielonych. Zesz. Nauk. PTZ nr 55, IX Szkoła Zimowa, 2001, 191-203. - Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowe z zakresu optymalizacji produkcji mleka i żywca wołowego. |
Efekty uczenia się: |
Umiejętność poprawy efektywności produkcji mleka i żywca wołowego przy wykorzystaniu metod matematycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60 % prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60 %. Ćwiczenia Na ocenę pozytywną należy przygotować analizę optymalizacyjną produkcji mleka i żywca wołowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.