Patofizjologia roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.FRL.P9.SM.HBIOY.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Patofizjologia roślin |
Jednostka: | Katedra Fizjologii, Hodowli Roślin i Nasiennictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
rzedmiot „Patofizjologia roślin” obejmuje najnowszą wiedzę dotyczącą znaczenia chorób roślin w światowej produkcji żywności, etiologii biotycznych czynników chorobotwórczych, procesów uruchamianych przez patogeny w celu opanowania tkanki rośliny żywicielskiej, zmian metabolicznych zachodzących pod wpływem infekcji, oraz mechanizmów odpornościowych rośliny. Ponadto, w ramach programu omówione będą reakcje tzw. odporności czynnej i biernej roślin oraz molekularne podstawy odporności roślin na choroby. |
Pełny opis: |
Wykłady 1 Typy patogenów i drogi wnikania ich w głąb roślin 1 godz. 2 Poszczególne etapy ataku patogenów 1 godz. 3 Rodzaje toksyn patogenów fakultatywnych i ich działanie 1 godz. 4 Zmiany metaboliczne zachodzące w roślinach w czasie ataku patogena 1 godz. 5 Procesy obronne roślin: produkcja białek typu PR 1 godz. 6 Procesy obronne roślin: uruchomienie szlaku fenolowego 1 godz. 7 Procesy obronne roślin: generowanie wolnych rodników tlenowych 1 godz. 8 Rola hormonów w procesach obronnych: kwas salicylowy i abscysynowy 1 godz. 9 Rola hormonów w procesach obronnych: kwas jasmonowy i etylen 1 godz. 10 Typy mechanizmów obronnych: transdukcja sygnałów, odporność gen-na-gen, reakcja nadwrażliwości 1 godz. 11 Typy mechanizmów obronnych: nabyta odporność systemiczna, indukowana odporność systemiczna, 1 godz. 12 Mechanizm odporności na patogeny śniegowe 1 godz. 13 Mechanizm odporności na nicienie 1 godz. 14 Zjawisko tolerancji krzyżowej 1 godz. 15 Związki organiczne biorące udział w tzw. biernej odporności roślin 1 godz. Ćwiczenia 1 Zapoznanie studentów z laboratoryjnymi metodami badania patogenezy. Zakażanie tkanek roślin w warunkach in vitro elicytorami, zbieranie próbek do analiz biochemicznych 5 godz. 2 Przygotowywanie roślin oraz inokulum, sztuczna inokulacja roślin grzybami, zbieranie próbek do analiz biochemicznych 5 godz. 3 Przeprowadzenie analiz biochemicznych: wykrywanie nadtlenku wodoru oraz omówienie jego roli w reakcjach odpornościowych roślin 5 godzin |
Literatura: |
Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL 1996 Dhan Pal Singh, Breeding for resistance to disease and insect pest. Springer – Verlag 1986 Grzesiuk S., Fizjologiczne podstawy odporności roślin na choroby, Wydawnictwo ART 1999 Jacobs Th., Parlevist J.E., Durability of disease resistance, Kluwer Academic Publishers 1993 Prell H.H, Day P.R. Plant-fungal pathogen interaction. A classical and molecular view. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, New York. 2001 Płażek A. 2011. Patofizjologia roślin. Podręcznik akademicki. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie Vanderplank J.E., Disease resistance in plants, Academic Press, INC. 1984 Vidhyasekaran P., Bacterial disease resistance in plants, Food Products Press ® 2002 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje genetyczne i fizjologiczne podłoże infekcji dokonywanej przez różne rodzaje patogenów Opisuje i tłumaczy mechanizmy odpornościowe uruchamiane przez rośliny w momencie ataku patogenów Opisuje i tłumaczy zastosowanie biotechnologii w hodowli odpornościowej roślin uprawnej Umiejętności Interpretuje procesy obronne uruchamiane w roślinach pod wpływem ataku patogenów Rozpoznaje objawy chorobowe typowe dla różnych patogenów oraz ocenia i interpretuje stopień odporności roślin na patogeny Kompetencje społeczne Zna zakres posiadanej wiedzy z zakresu patofizjologii roślin oraz rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania Posiada zdolność do obserwacji środowiska, w którym żyje Jest świadomy bezpośrednich i pośrednich skutków oddziaływania człowieka na rośliny w czasie procesu dostosowywania ich do potrzeb uprawy |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena z ćwiczeń jest wystawiana na podstawie obecności studenta, aktywnego udziału, oraz sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W,U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie ka¿dej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W,U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.