Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Witaminy i czynniki prozdrowotne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.FEZ.WCP9.SI.HZOBZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Witaminy i czynniki prozdrowotne
Jednostka: Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt
Grupy: Bioinżynieria zwierząt I stopnia elektywy
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem nauczania jest zaznajomienie słuchaczy studiów magisterskich kierunku Bioinżynieria rozrodu z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi fizjologicznej roli witamin i czynników prozdrowotnych (makro i mikroelementów, prebiotyków i probiotyków) oraz ich roli w homeostazie organizmu.

Pełny opis:

Tematyka wykładów obejmuje definicję witaminy, podział witamin, obowiązująca nomenklatura oraz historia ich odkryć.

Omówione zostaną biochemiczne i fizjologiczne podstawy działania witamin oraz objawy i skutki niedoboru witamin. Przedstawiony zostanie molekularny mechanizm działania witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach jak również interakcje z innymi lekami.

Rola makro- i mikroelementów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Mechanizmy działania makro i mikroelementów w komórkach i tkankach.

Czynniki prozdrowotne i ich rola w homeostazie organizmu.

Literatura:

Literatura

1. Ewy Z.: Zarys fizjologii zwierząt, PWN, 1976.

2. Moszczyński P., Pyć R: Biochemia witamin cz. I. PWN 1998.

3. Moszczyński P., Pyć R: Biochemia witamin cz. II. PWN 1998.

4. Murray R.K., i in.: Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1998.

5. Bańkowski E., Biochemia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2004.

6. Gertig H., Żywność a zdrowie. PZWL, Warszwa, 1996

Efekty uczenia się:

Efekt nauczania: rozumienie i poznanie podstawowych zagadnień dotyczących znaczenia witamin i innych czynników prozdrowotnych w funkcji organizmu.

Metody i kryteria oceniania:

zaliczenie na ocenę po zaprezentowaniu własnego, krótkiego wykladu

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Danuta Wrońska
Prowadzący grup: Magdalena Socha, Danuta Wrońska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)