Bezkręgowce w hodowlach amatorskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.F47.BH1.SI.HZOTY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bezkręgowce w hodowlach amatorskich |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest omówienie zasad chowu i hodowli bezkręgowców. Zostaną przedstawione wybrane taksony tych organizmów w kontekście ich pozycji systematycznej, biologii oraz sposobu utrzymania. Realizowany przedmiot będzie obejmował charakterystykę organizmów typowo użytkowych np. pszczół (apidologia). Poruszane będą również aspekty dotyczące wzrostu zainteresowania posiadaniem innych grup bezkręgowców takich jak pajęczaki, wije, owady, mięczaki w ujęciu komercyjnym jak również hobbistycznym. W ostatnich latach wzrost popularności hodowli tych zwierząt może wskazywać iż mogą one w przyszłości być intratnym źródłem dochodu, a także alternatywnego źródła pokarmu. |
Pełny opis: |
Wykłady (15 godz.) 1. Zasady podziału systematycznego zwierząt i pozycja bezkręgowców w taksonomii organizmów. Drogi ewolucji bezkręgowców 2 godz. 2. Jamochłony - taksonomia 2 godz. 3. Pierścienice i mięczaki (lądowe, wodne) – bioróżnorodność oraz znaczenie dla człowieka 4 godz. 4. Pajęczaki - morfologia i anatomia 4 godz. 5. Charakterystyka ogólna szkarłupni – różne sposoby wykorzystania przez człowieka 2 godz. 6. Zaliczenie 1 godz. Ćwiczenia (30 godz.) 1. Akwarium słonowodne i słodkowodne - biotopowe (koralowce, wieloszczety, szkarłupnie, mięczaki: perłopławy, przegrzebki, abalony). Hodowla mikroglonów (warsztaty) 4 godz. 2. Pijawki w medycynie (hodowla) 2 godz. 3. Skąposzczety (fauna krajowa) – metody hodowli Eisenia fetida i rureczników (warsztaty). Bioindykacja 6 godz. 4. Budowa i eksploatacja pomieszczeń dla tchawkodysznych (żywienie, rozród, profilaktyka weterynaryjna) 6 godz. 5. Hodowle ślimaków (hodowle amatorskie i przemysłowe) 3 godz. 6. Hodowla krewetek – konsultacje ze specjalistami 2 godz. 7. Preparacja, konserwowanie zbiorów entomologicznych 6 godz. 8. Zaliczenie 1 godz. |
Literatura: |
Literatura 1. Jura Cz. Bezkręgowce. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004 2. Banaszak J. Życie pszczół, Warszawa-Poznań 1993 3. Wilson E.O. Społeczeństwa owadów, Warszawa 1979 4. Encyklopedia pszczelarska – praca zbiorowa, Warszawa 2013 5. Dylewska M. Nasze trzmiele. Ośrodek Doradztwa Rolniczego APW, Karniowice 1996 6. FAO, State of world aquaculture 2008, 2010, 2012, 2014 7. Aquaculture in Australia, materiały z UTAS (University of Tasmania), School of Aquaculture in Lonceston. 8. Kozak P., et al. 2013. Biologie a chov raku. Fakullta Rybarstvi a Ochrany Vod, Jichoceska Univetzita v Ceskich Budejovicach |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna zasady podziału systematycznego zwierząt i pozycje bezkręgowców w taksonomii organizmów Opisuje różnorodność gatunkową bezkręgowców oraz ich znaczenie dla człowieka Posiada szczegółową wiedzę z zakresu hodowli i chowu bezkręgowców (hodowle amatorskie, zwierzęta karmowe, zwierzęta wystawowe, pszczelarstwo) Umiejętności Potrafi zorganizować i prowadzić hodowlę różnych grup systematycznych bezkręgowców Ma umiejętność właściwej pielęgnacji różnych taksonów bezkręgowców Posiada zdolność zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce Kompetencje społeczne Kreatywny w organizowaniu i prowadzeniu hodowli zwierząt z niższych taksonów (bezkręgowce) Wrażliwy na rolę bezkręgowców w ekosystemach Ma świadomość wpływu wykorzystania tych zwierząt w środowisku i dla człowieka |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.