Profilaktyka w chowie i hodowli ryb
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.PWCRY.SI.HZOPX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Profilaktyka w chowie i hodowli ryb |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiotem kształcenia są zagadnienia związane z higieną w gospodarstwie stawowym, higieną wody, ze środowiskowymi zagrożeniami dla zdrowia ryb oraz związane z profilaktyką w chowie i hodowli ryb |
Pełny opis: |
Tematyka wykładowa - 10 godz. 1. Parametry środowiska wodnego warunkujące dobrostan ryb hodowlanych - 2 h 2. Profilaktyka w chowie i hodowli ryb - 5 h 3. Najważniejsze jednostki chorobowe ryb - 3h Tematyka ćwiczeniowa - 10 godz. 1. Zastosowanie gotowych zestawów odczynników do badania podstawowych parametrów fizykochemicznych wody - 2 h 2. Sekcja różnych gatunków ryb hodowlanych - 2 h 3. Stres ryb i sposoby jego minimalizacji. 4. Hematologiczne, immunologiczne i epidemiologiczne uwarunkowania chorób zakaźnych - 3 h 5. Środowisko wodne a zagrożenia związane ze zdrowiem ryb: zanieczyszczenia wód oraz ksenobiotyki stosowane w gospodarstwie stawowym - 2h |
Literatura: |
1. T. Własow i J. Guziur - Higiena ryb i środowiska hodowlanego. Officyna Wyd. Hoża, Warszawa 2008 2. J. Antychowicz - Choroby ryb śródlądowych. PWRiL, Warszawa 2007. 3. Publikacje naukowe i przeglądowe w czasopismach naukowych dotyczących przedmiotu |
Efekty uczenia się: |
Zna podstawowe terminy i zagadnienia z zakresu chowu i hodowli ryb słodkowodnych. Zna wpływ jakości wód na kondycje zdrowotną i dobrostan ryb. Poznaje podstawowe działania w zakresie profilaktyki w chowie i hodowli ryb Potrafi interpretować wiedzę dotyczącą jakości wód w kontekście chorób ryb. Umie zastosować w praktyce zasady profilaktyki chorób ryb hodowlanych. Posługuje się przepisami weterynaryjnymi w zakresie profilaktyki i zwalczania najgroźniejszych jednostek chorobowych ryb Ma świadomość zagrożeń zdrowia ryb hodowlanych ze strony środowiska oraz złej praktyki hodowlanej. Ma świadomość podnoszenia kwalifikacji celem lepszego zabezpieczenia zdrowia zwierząt |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza - sprawdzian testowy ograniczony czasowo (I termin), przy czym poniżej 60% prawidłowych odpowiedzi to ocena ndst, 60% - 67% dst, 68-75% - dst+, 76-83% - db, 84-91% - db+, a powyżej 92% - ocena bdb. Takie same kryteria stosowane są w odniesieniu do umiejętności i kompetencji społecznych. II i III termin egzaminu to odpowiedzi ustne z zastosowanie takich kryteriów jak wyżej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.