Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Profilaktyka w chowie i hodowli ryb

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.DFZ.PWCRY.SI.HZOPX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Profilaktyka w chowie i hodowli ryb
Jednostka: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiotem kształcenia są zagadnienia związane z higieną w gospodarstwie stawowym, higieną wody, ze środowiskowymi zagrożeniami dla zdrowia ryb oraz związane z profilaktyką w chowie i hodowli ryb

Pełny opis:

Tematyka wykładowa - 10 godz.

1. Parametry środowiska wodnego warunkujące dobrostan ryb hodowlanych - 2 h

2. Profilaktyka w chowie i hodowli ryb - 5 h

3. Najważniejsze jednostki chorobowe ryb - 3h

Tematyka ćwiczeniowa - 10 godz.

1. Zastosowanie gotowych zestawów odczynników do badania podstawowych parametrów fizykochemicznych wody - 2 h

2. Sekcja różnych gatunków ryb hodowlanych - 2 h

3. Stres ryb i sposoby jego minimalizacji.

4. Hematologiczne, immunologiczne i epidemiologiczne uwarunkowania chorób zakaźnych - 3 h

5. Środowisko wodne a zagrożenia związane ze zdrowiem ryb: zanieczyszczenia wód oraz ksenobiotyki stosowane w gospodarstwie stawowym - 2h

Literatura:

1. T. Własow i J. Guziur - Higiena ryb i środowiska hodowlanego. Officyna Wyd. Hoża, Warszawa 2008

2. J. Antychowicz - Choroby ryb śródlądowych. PWRiL, Warszawa 2007.

3. Publikacje naukowe i przeglądowe w czasopismach naukowych dotyczących przedmiotu

Efekty uczenia się:

Zna podstawowe terminy i zagadnienia z zakresu chowu i hodowli ryb słodkowodnych. Zna wpływ jakości wód na kondycje zdrowotną i dobrostan ryb. Poznaje podstawowe działania w zakresie profilaktyki w chowie i hodowli ryb

Potrafi interpretować wiedzę dotyczącą jakości wód w kontekście chorób ryb. Umie zastosować w praktyce zasady profilaktyki chorób ryb hodowlanych. Posługuje się przepisami weterynaryjnymi w zakresie profilaktyki i zwalczania najgroźniejszych jednostek chorobowych ryb

Ma świadomość zagrożeń zdrowia ryb hodowlanych ze strony środowiska oraz złej praktyki hodowlanej. Ma świadomość podnoszenia kwalifikacji celem lepszego zabezpieczenia zdrowia zwierząt

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza - sprawdzian testowy ograniczony czasowo (I termin), przy czym poniżej 60% prawidłowych odpowiedzi to ocena ndst, 60% - 67% dst, 68-75% - dst+, 76-83% - db, 84-91% - db+, a powyżej 92% - ocena bdb. Takie same kryteria stosowane są w odniesieniu do umiejętności i kompetencji społecznych. II i III termin egzaminu to odpowiedzi ustne z zastosowanie takich kryteriów jak wyżej

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)