Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktyka zawodowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.DFZ.PRAKT.SI.HZOPX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyka zawodowa
Jednostka: Zakład Weterynarii, Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem praktyki zawodowej jest:

a. poznanie różnych technik stosowanych przez ZHW (Zakład Higieny Weterynaryjnej) w diagnozowaniu chorób zwierząt

b. zapoznanie się z pracą lecznicy weterynaryjnej

c. wdrożenie studentów do samodzielnego obserwowania zjawisk biologicznych i ich interpretacji w czasie odbywania praktyk hodowlanych w Stacji Doświadczalnej UR

d. poznanie aktualnych przepisów weterynaryjnych związanych z nadzorem weterynaryjnym: obowiązujących w obrocie zwierząt, zwalczaniu chorób objętych obowiązkiem zwalczania, nadzorem nad produkcją żywności.

Praktyka zawodowa trwa 8 tyg. (po 4 tyg. po II i III roku studiów) obejmuje obowiązkowo: inspekcję weterynaryjną (2 tyg. po III r. studiów), lecznicę czy gabinet dla zwierząt (co najmniej 1 tydzień - po III r. studiów), praktykę hodowlaną (co najmniej 1 tydz.po II r. studiów). Student powinien mieć kontakt zarówno z małymi jak i dużymi zwierzętami.

Pełny opis:

1. Państwowa Inspekcja Weterynaryjna

2. Zakład Higieny Weterynaryjnej

3. Lecznice i gabinety weterynaryjne

4. Stacje Doświadczalne UR w Krakowie

5. Ośrodki Hodowli Zwierząt Gospodarskich

6. Ogrody Zoologiczne i Parki Narodowe

7. Schroniska dla zwierząt

8. Inne obiekty o charakterze hodowlanym

Literatura:

Brak literatury

Efekty uczenia się:

Umie dopasować odpowiednią technikę laboratoryjną do diagnozowania określonych chorób zwierząt

prowadzi obserwację zwierząt chorych i pod kątem zoonoz

Stosuje zasady dobrostanu zwierząt w praktyce

Prawidłowo stosuje prawo weterynaryjne obowiązujące w inspekcji sanitarnej

Wykazuje aktywną postawę w zakresie wdrażania do praktyki wiedzy z zakresu chowu i hodowli zwierząt

Ma świadomość zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz środowisko naturalne

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin ustny po odbyciu pełnej praktyki zawodowej. Skala ocen w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych: poniżej 55% prawidłowych odpowiedzi to ocena ndst, 55-60% - dst, 61-70% - dst+, 71-80% - db, 81-90% - db+, a powyżej 90% - ocena bdb.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)