Hodowla drobiu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.HODDR.SI.HZOKX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla drobiu |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest dostarczenie studentom informacji o podstawowych rasach i krajowych zasobach genetycznych drobiu. Przedstawienie zasad organizacji hodowli i produkcji drobiarskiej oraz technologii chowu różnych gatunków drobiu ze zwróceniem uwagi na jakość uzyskiwanych produktów . Ponadto przedstawienie charakterystyki mniej popularnych hodowlanych gatunków ptaków domowych i zasad prowadzenia kolekcji drobiu ozdobnego jako między innymi możliwości wzbogacenia gospodarstw agroturystycznych. |
Pełny opis: |
I. Tematyka wykładów: 1. Znaczenie gospodarcze ptaków domowych. Charakterystyka ras wykorzystywanych najczęściej w hodowli drobiu. (1godz.) 2. Cechy biologiczne ptaków, wykorzystanie ich znajomości w produkcji drobiarskiej. Prawa ochrony dobrostanu (2godz.) 3. Podstawy genetyczne i zasady doskonalenia drobiu. (2godz.) 4. Organizacja produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Tucz konwencjonalny i ekologiczny (2godz.) 5. Organizacja produkcji jaj konsumpcyjnych. Tradycyjny i ekologiczny chów niosek. (1godz.) 6. Jakość jaj i mięsa drobiowego. Możliwości modyfikacji ich składu. (1godz.) 7. Podstawy chowu indyków. Tucz indyków konwencjonalny i ekologiczny. (1godz.) 8. Podstawy chowu gęsi. Specyfika produkcji mięsa gęsiego. (1godz.) 9. Podstawy chowu kaczek. Tucz kaczek typu "pekin", piżmowych i mulardów. (1godz.) 10. Podstawy chowu przepiórek, perliczek i strusi. (1godz.) 11. Kolekcje drobiu ozdobnego jak element wzbogacenia gospodarstw agroturystycznych (1godz.) 12. Rola i potrzeba zachowania bioróżnorodności w hodowli drobiu. Krajowe zasoby genetyczne ptaków grzebiących i wodnych. (1godz.) II. Program ćwiczeń 1. Ocena jakości jaj. (2godz.) 2. Odchów kurcząt i pielęgnacja drobiu dorosłego (3godz.) 3. Pierze, ocena i wykorzystanie (2godz.) 4. Reprodukcja drobiu. Pobieranie nasienia i inseminacja (2godz.) 5. Ocena wydajności poubojowej ptaków. Dysekcja tuszek pieczonych. (2godz.) 6. Technologia produkcji kurcząt brojlerów i jaj konsumpcyjnych. Wykonanie projektu fermy tuczu brojlerów wraz z zapleczem hodowlanym i usługowym. (4godz). |
Literatura: |
1. Faruga A.,Jankowski J. Indyki. Hodowla i użytkowanie. PWRiL Warszawa.1996. 2. Jamroz D., Potkański A. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. praca zbiorowa. PWN.Warszawa 2001. 3. Mazanowski A. Gęsi. PWRiL Warszawa 1988. 4. Mazanowski A.Kaczki.PWRiL.1988 5. Świerczewska E.,Stępińska M., Niemiec J.1995. Chów kur. Fundacja Rozwój SGGW.Warszawa. 6. Świerczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J. Chów Drobiu.1999.Oficyna Wydawnicza Hoża. 7. Trziszka T. Jajczarstwo. Praca zbiorowa . Wyd. AR we Wrocławiu.2000. 8. Jankowski J. (red.) Hodowla i użytkowanie drobiu. PWRiL, Warszawa 2012. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje podstawowe typy użytkowe i rasy drobiu Opisuje technologie produkcji jaj i mięsa różnych gatunków drobiu Wskazuje na możliwości prowadzenia amatorskich hodowli drobiu. Umiejętności Umie przeprowadzać wychów i odchów ptaków domowych. Umie ocenić jakość jaj, wydajność poubojową kurcząt brojlerów, jakość pierza. Potrafi organizować amatorską hodowlę ptaków domowych. Kompetencje społeczne Chętny do dalszego poszerzania wiedzy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady - egzamin Ćwiczenia - zaliczenie (test wyboru i uzupełnień), zaliczenie zajęć praktycznych i projektu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.