Hodowla drobiu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.HODDR.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla drobiu |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta wiadomości pozwalających na zrozumienie przebiegu wzrostu i dojrzewania ptaków domowych wynikających z ich uwarunkowań biologicznych i modyfikowanych przez warunki stworzone przez hodowców. Przedstawienie charakterystyki podstawowych ras i odmian. Poznanie sposobu prowadzenia pracy hodowlanej w stadach różnych gatunków drobiu. Zwrócenie uwagi na konieczność troski o zachowanie bioróżnorodności. Zapoznanie z technologiami produkcji jaj i mięsa. Nabycie przez studentów umiejętności organizowania produkcji drobiarskiej. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów (30h): Klasyfikacja i charakterystyka ras różnych gatunków ptaków domowych. Wykorzystanie znajomości cech biologicznych ptaków w produkcji drobiarskiej. Hierarchia socjalna. Zachowania behawioralne. Prawa ochrony dobrostanu drobiu. Cechy sprzężone z płcią, autoseksing. Dziedziczenie najważniejszych barw i wzorów upierzenia oraz najważniejszych cech użytkowych Metody genetycznego doskonalenia drobiu. Systemy utrzymania. Kształtowanie warunków środowiskowych w chowie drobiu Zasady przygotowywania programów żywienia ptaków domowych w zależności od gatunku i kierunku produkcji. Praca hodowlana w rodach. Prowadzenie stad rodzicielskich kur nieśnych i mięsnych , indyków gęsi i kaczek. Produkcja mięsa kurcząt, indyków, gęsi i kaczek. Chów ekologiczny. Jakość jaj i mięsa drobiowego. Możliwości modyfikacji ich składu. Rola zachowania bioróżnorodności w hodowli drobiu. Krajowe zasoby genetyczne kur i drobiu wodnego. Program ćwiczeń (45h): Ocena jakości jaj w aspekcie wykorzystania wyników w pracy hodowlanej. Jaja konsumpcyjne. Ocena wydajności poubojowej kurcząt brojlerów. Dysekcja Budowa piór, pozyskiwanie pierza, ocena i wykorzystanie. Odchów kurcząt i pielęgnacja drobiu dorosłego. Profilaktyka w fermie drobiarskiej. Rozród ptaków domowych. Pozyskiwanie nasienia , ocena i sztuczna inseminacja. Biologia, patologia i technika lęgów. Żywienie ptaków rosnących i niosek. Praca hodowlana w fermach zarodowych i dokumentacja hodowlana. Wykonanie projektu fermy tuczu kurcząt brojlerów, gęsi i kaczek oraz towarowej produkcji jaj wraz z zapleczem hodowlanym i usługowym. |
Literatura: |
Chełmońska B., Kassner J. Budowa i funkcjonowanie układu rozrodczego samców ptaków oraz ich użytkowanie rozpłodowe w aspekcie sztucznego unasieniania. [w] Biologiczne uwarunkowania wartości rozrodowej samca pod redakcją prof. Jerzego Strzeżka. Biologia rozrodu zwierząt 2. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.2007 Faruga A.,Jankowski J. Indyki. Hodowla i użytkowanie. PWRiL Warszawa, 1996. Jamroz D., Potkanski A. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Praca zbiorowa. PWN, Warszawa 2001. Jankowski J. (red.) Hodowla i użytkowanie drobiu. PWRiL, Warszawa 2012. Leeson S., Summers J.D. Broiler Breeder Production. University Books. Kanada, 2000. Mazanowski A. Hodowla i chów gęsi. APRA, Bydgoszcz 2012. Mazanowski A. Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów. Pro Agricola Sp.z o.o. 2011. Rząsa J. Regulacja rozrodu ptaków [w] Fizjologiczna regulacja procesów rozrodczych samicy pod redakcja prof.Tadeusz Krzymowskiego. Biologia Rozrodu zwierząt .1. Wydawnictwo Uniwersytetu Warminsko- Mazurskiego w Olsztynie. 2007. Trziszka T. Jajczarstwo. Praca zbiorowa. Wyd. AR we Wrocławiu 2000. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje podstawowe typy użytkowe i rasy drobiu Opisuje zasady prowadzenia pracy hodowlanej w stadach różnych gatunków drobiu Objaśnia rolę cech biologicznych ptaków w produkcji drobiarskiej Wskazuje na celowość ochrony zasobów genetycznych drobiu Opisuje technologie produkcji jaj i mięsa różnych gatunków drobiu Umiejętności Umie planować i organizować produkcję jaj i mięsa drobiu Potrafi rozpoznawać rasy drobiu, przeprowadzać wychów ptaków domowych i kierować fermą niosek Potrafi pozyskiwać nasienie kur i przeprowadzać sztuczną inseminację Potrafi przygotować jaja do nakładu i analizować wyniki lęgów Potrafi ocenić jakość jaj, pierza i wydajność poubojową kurcząt brojlerów. Zna podstawowe technologie produkcji jaj i mięsa drobiowego Kompetencje społeczne Kreatywny w organizowaniu produkcji drobiarskiej. Umiejętnie zarządza produkcją drobiarską. Wrażliwy na dobrostan ptaków. Chętny do dalszego poszerzania wiedzy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady - egzamin Ćwiczenia - zaliczenie (test wyboru i uzupełnień), zaliczenie zajęć praktycznych i projektu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.