Hodowla drobiu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.HODD4.NI.HZONX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla drobiu |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta wiadomości pozwalających na zrozumienie przebiegu wzrostu i dojrzewania ptaków domowych wynikających z ich uwarunkowań biologicznych. Poznanie sposobu prowadzenia pracy hodowlanej w stadach różnych gatunków drobiu. Zapoznanie się z technologiami produkcji jaj i mięsa. |
Pełny opis: |
Wykłady (15h): Charakterystyka ras kur. Ochrona zasobów genetycznych drobiu. Wykorzystanie znajomości cech biologicznych ptaków w produkcji drobiarskiej. Hierarchia socjalna. Zachowania behawioralne. Prawa ochrony dobrostanu drobiu. Cechy sprzężone z płcią, autoseksing. Dziedziczenie najważniejszych barw i wzorów upierzenia oraz najważniejszych cech użytkowych Praca hodowlana w rodach. Prowadzenie stad rodzicielskich kur mięsnych i indyków. Technologia tuczu kurcząt i indyków Praca hodowlana w rodach kur nieśnych. Prowadzenie stad reprodukcyjnych i towarowych. Jakość jaj, metody modyfikacji ich składu Ptactwo wodne. Prowadzenie stad reprodukcyjnych gęsi i kaczek. Tucz owsiany gęsi. Technologia tuczu kaczek typu Pekin, piżmowych i mulardów. Ćwiczenia (30h): Ocena jakości jaj w aspekcie wykorzystania wyników w pracy hodowlanej. Jaja konsumpcyjne. Ocena wydajności poubojowej kurcząt brojlerów. Dysekcja. Wychów kurcząt i pielęgnacja drobiu dorosłego. Biologia i technika lęgów. Żywienie ptaków rosnących i niosek. Praca hodowlana w fermach zarodowych i dokumentacja hodowlana. Wykonanie projektu fermy tuczu kurcząt brojlerów wraz z zapleczem hodowlanym i usługowym. e-learning (25h): Wykonanie projektu fermy tuczu gęsi i kaczek oraz towarowej produkcji jaj konsumpcyjnych wraz z zapleczem hodowlanym i usługowym. |
Literatura: |
1. Hodowla i użytkowanie drobiu. Praca zbiorowa pod redakcja J. Jankowskiego. PWRiL, Warszawa 2012. 2. Mazanowski A. Hodowla i chów gęsi. APRA, Bydgoszcz, 2012. 3. Mazanowski A. Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów. Pro Agricola, Gietrzwałd, 2011. 4. Faruga A., Jankowski J. Indyki. Hodowla i użytkowanie. PWRiL Warszawa.1996. 5. Jamroz D., Potkański A. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Praca zbiorowa. PWN. Warszawa 2001. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje podstawowe typy użytkowe i rasy drobiu Opisuje zasady prowadzenia pracy hodowlanej w stadach różnych gatunków drobiu Objaśnia rolę cech biologicznych ptaków w produkcji drobiarskiej Wskazuje na celowość ochrony zasobów genetycznych drobiu Opisuje technologie produkcji jaj i mięsa różnych gatunków drobiu Umiejętności Umie przeprowadzać wychów i odchów ptaków domowych, prowadzić stado niosek oraz planować i organizować produkcję jaj i mięsa drobiu. Potrafi rozpoznawać rasy drobiu i prowadzić pracę hodowlaną w stadach zarodowych i ocenę wartości hodowlanej zwierząt. Potrafi ocenić jakość jaj i wydajność poubojową kurcząt brojlerów. Kompetencje społeczne Kreatywny w organizowaniu produkcji drobiarskiej. Chętny do dalszego poszerzania wiedzy. Wrażliwy na dobrostan ptaków. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady - egzamin Ćwiczenia - zaliczenie (test wyboru i uzupełnień), zaliczenie zajęć praktycznych i projektu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.