Chemia organiczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.CHORG.SL.HZOBX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chemia organiczna |
Jednostka: | Instytut Chemii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowych informacji dotyczących związków organicznych. Zajęcia obejmują bloki tematyczne dotyczące najważniejszych klas związków organicznych. Należą do nich węglowodory, alkohole i fenole, aldehydy i ketony, kwasy karboksylowe i ich pochodne w tym estry, bezwodniki, amidy i chlorki kwasowe, aminy i aminokwasy oraz biocząsteczki (peptydy i białka, węglowodany, lipidy, związki heterocykliczne i kwasy nukleinowe). Przy każdej klasie związków są wskazywane przykłady ich występowania w życiu codziennym oraz ich znaczenie dla człowieka (leki, trucizny, zanieczyszczenia, składniki żywności). W czasie zajęć laboratoryjnych student zapoznaje się również praktycznie z podstawowymi reakcjami w/w klas związków organicznych oraz obliczeniami chemicznymi niezbędnymi do rozwiązywania problemów chemicznych. |
Pełny opis: |
Program wykładów 1. Struktura elektronowa atomu węgla, hybrydyzacja orbitali atomowych. Tworzenie orbitali molekularnych, wiązania typu ? i ?. Polaryzacja wiązań. Efekt indukcyjny i mezomeryczny. 2 godz. 2. Budowa cząsteczek węglowodorów alifatycznych.Izomeria łańcuchowa i geometryczna. Izomeria konformacyjna. Związek pomiędzy budową cząsteczki a jej reaktywnością. Nazewnictwo i własności fizyczne węglowodorów alifatycznych. Podstawowe właściwości chemiczne alkanów, alkenów i alkinów. Reakcje substytucji i addycji. 4 godz. 3. Budowa cząsteczek węglowodorów aromatycznych. Związek pomiędzy budową cząsteczki a jej reaktywnością. Reguła Huckla. Nazewnictwo i własności fizyczne węglowodorów aromatycznych. Podstawowe właściwości chemiczne arenów. Reakcje substytucji elektrofilowej. Wpływ skierowujący podstawników w reakcjach substytucji elektrofilowej. 4 godz. 4. Alkohole i fenole. Własności fizyczne i nazewnictwo. Charakter kwasowy alkoholi i fenoli. Zależność między budową cząsteczek alkoholi i fenoli a ich reaktywnością. 2 godz. 5. Aldehydy i ketony. Nazewnictwo i właściwości fizyczne. Reakcje chemiczne aldehydów i Ketonów (własności redukujące addycja do grupy karbonylowej, reakcja kondensacji aldolowej, tworzenie hemiacetali i acetali. 2 godz. 6. Kwasy karboksylowe i ich pochodne. Nazewnictwo oraz własności fizyczne i chemiczne. 2 godz. 7. Tłuszcze. Struktura cząsteczek tłuszczów oraz ich rola biologiczna. 2godz. 8. Izomeria optyczna. 2godz. 9. Aminy alifatyczne i aromatyczne. Nazewnictwo oraz własności fizyczne i chemiczne. 2godz. 10. Aminokwasy, peptydy i białka. Wiązanie peptydowe. Równowagi w roztworach wodnych aminokwasów. Jon obojnaczy, punkt izojonowy i izoelektryczny. Struktury I, II, i III ? rzędowe białek. 4 godz. 11. Węglowodany. Formy łańcuchowe i cykliczne cząsteczek monosacharydów. Mutarotacja. Dwucukry redukujące i nieredukujące, inwersja sacharozy. Polisacharydy, budowa cząsteczek skrobi i celulozy. 4godz. Program ćwiczeń 1. Regulamin pracowni chemii organicznej. Zasady BHP. Organizacja ćwiczeń. Metody rozdzielania i oczyszczania substancji (destylacja ekstrakcja sublimacja krystalizacja, sączenie pod zmniejszonym ciśnieniem, przemiany fazowe) 2. Węglowodory cz. I Otrzymywanie etenu. Reakcje węglowodorów nasyconych, nienasyconych i aromatycznych z Br₂ i KMno₄ ( nazewnictwo, izomeria, reakcje addycji, reakcje substytucji wolnorodnikowej) 3. Węglowodory cz.n Reakcje nitrowania węglowodorów aromatycznych. (reakcje substytucji elektrofilowej, efekt indukcyjny i mezomeryczny , wpływ skierowujący podstawników 4. Kolokwium: Węglowodory Alkohole i fenole cz.I Reakcje alkoholi o różnej rzędowości z metalicznym sodem oraz odczynnikiem Lucasa. ( nazewnictwo, izomeria, właściwości kwasowo-zasadowe alkoholi i fenoli 5. Alkohole i fenole cz.n Utlenianie alkoholi o różnej rzędowości, reakcja fenolu z NaOH i NaHCOs, reakcja fenolu z bromem (mezomeria jonu fenolanowego) 6. Kolokwium:Alkohole i fenole Aldehydy i ketony cz.I Reakcje aldehydów i ketonów z odczynnikami Fehlinga i Tollensa ( nazewnictwo, właściwości redukujące aldehydów i ketonów 7. Aldehydy i ketony cz.H Otrzymywanie 2,4-dinitrofenylohydrazonów, tautomeria ketonowo-enolowa (właściwości grupy karbonylowej, reakcja kondensacji aldolowej, reakcja Cannizzaro, acetale i półacetale) 8. Kolokwium Aldehydy i ketony Kwasy karboksylowej cz.I Reakcje kwasów karboksylowych z metalicznym magnezem i NaHCOs, otrzymanie i hydroliza bezwodnika kwasu ftalowego, ( nazewnictwo kwasów karboksylowych i ich pochodnych; bezwodniki, chlorki, amidy, estry) 9. Kwasy karboksylowe cz.II Otrzymanie octanu etylu. Hydroliza alkaliczna estrów-zmydlanie tłuszczów. (reakcje estryfikacji, kwasowa i zasadowa hydroliza estrów, reakcje z udziałem pochodnych kwasów karboksylowych) 10. Kolokwium : Kwasy karboksylowe i pochodne Aminy cz.I Właściwości kwasowo-zasadowe amin (nazewnictwo, teorie kwasów i zasad, wpływ podstawników na zasadowość amin) 11. Aminy cz.II Reakcje amin alifatycznych i aromatycznych z HNO2. Otrzymywanie oranżu metylowego, ( reakcje dwuazowania, sole diazoniowe i ich reakcje, reakcje sprzęgania) 12. Aminokwasy i białka Reakcje aminokwasów z NaHCOs i HNO2. Reakcja biuretowa i ksantoproteinowa, denaturacja białka (nazewnictwo, struktura aminokwasów w zależności od pH, jon obojnaczy, wiązanie peptydowe, aminokwasy C-i N-końcowe, struktura białek) 13. Węglowodany Reakcje węglowodanów z odczynnikami Fehlinga i Tollensa, mutarotacja glukozy, inwersja sacharozy. (nazewnictwo mono-oligo- i polisacharydów, izomeria, anomery, epimery, konfiguracja D- i L- , zjawisko mutarotacji, czynność optyczna) 14. Uzupełnianie zaległości 15. Zaliczenia |
Literatura: |
1. G.Patrick, Chemia organiczna. Krótkie wykłady, PWN, Warszawa, 2002. 2. J. McMurry, Chemia organiczna, PWN, Tom 1-5, Warszawa, 2007. 3. P.Mastalerz, Chemia organiczna, PWN, Warszawa, 1986. 4. H. Hart, Chemia organiczna-krótki kurs, PZWL, Warszawa, 2008. |
Efekty uczenia się: |
Umiejętności: Student który zaliczył wykłady: -posiada ogólną wiedzę z chemii organicznej -posiada wiedzę na temat podstawowych reakcji w chemii organicznej -wykonuje obliczenia stechiometryczne w oparciu o poznane wcześniej prawa -posiada umiejętność zapisywania reakcji chemicznych oraz orientuje się w nowoczesnej nomenklaturze związków organicznych Student który zaliczył ćwiczenia laboratoryjne: -samodzielnie wykonuje eksperymenty chemiczne w zakresie chemii organicznej -potrafi skonstruować prostą aparaturę do prowadzenia eksperymentów z chemii organicznej -sporządza sprawozdanie z samodzielnie przeprowadzonych ćwiczeń laboratoryjnych z uwzględnieniem obserwacji oraz wniosków. Kompetencje społeczne: Student który zaliczył wykłady samodzielnie oceni wkład chemii organicznej w życie codzienne. Student odnosi się krytycznie do informacji z dziedziny chemii w środkach masowego przekazu. Student który zaliczył ćwiczenia laboratoryjne: -potrafi zorganizować stanowisko pracy do wykonywania prostych eksperymentów chemicznych -wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozwiązywania praktycznych problemów z zakresu analizy chemicznej -potrafi pracować w grupie |
Metody i kryteria oceniania: |
Na końcu cyklu wykładów egzamin pisemny. Egzamin obejmuje zadania problemowe oraz testowe. Ocena z ćwiczeń laboratoryjnych obejmuje: -sprawozdania z wykonywanych eksperymentów(indywidualne i grupowe) -indywidualne zadania rachunkowe oceniające umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w zakresie stechiometrii oraz podstawowych praw chemicznych do rozwiązywania praktycznych problemów. Ocena końcowa: średnia z ocen cząstkowych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.