Mikrobiologia żywności i pasz
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.9111X.SI.HZOHX.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia żywności i pasz |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą zawartą w nowych dyrektywach Unii Europejskiej i Kodeksu Żywnościowego. Zdefiniowanie podstawowych pojęć: żywność, pasza, ich jakość. Szczególnie uwzględniony zostanie aspekt mikrobiologiczny niezbędny w procesie powstawania wybranych artykułów spożywczych i pasz. Studenci dowiadują się także o korzystnych i niekorzystnych produktach metabolizmu drobnoustrojów wpływających na stan sanitarny żywności i pasz oraz poznają metody konserwacji i uszlachetniania tych produktów. |
Pełny opis: |
Wykłady (15h): 1. Zapoznanie studentów z nowymi dyrektywami UE i Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius FAO/WHO) w zdefiniowaniu podstawowych pojęć dotyczących żywności i pasz. 2. Charakterystyka drobnoustrojów mogących wpływać zarówno dodatnio jak i ujemnie na jakość żywności i pasz. 3. Fizjologia bakterii i promieniowców oraz grzybów mikroskopowych - wzajemne interakcje miedzy mikroorganizmami w środowisku ich bytowania oraz organizmami wyższymi. 4. Żywność i pasze z roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) i ich wpływ na ludzi i zwierzęta. 5. Produkty metabolizmu drobnoustrojów wykorzystywanych przez człowieka na skalę przemysłową do produkcji żywności i pasz. 6. Chorobotwórcze właściwości mikroorganizmów wraz z podstawami immunologii i praktycznego wykorzystywania zjawisk odpornościowych - mechanizm patogenezy. 7. Zasady zwalczania patogennych mikroorganizmów. 8. Przegląd chorobotwórczych drobnoustrojów mających znaczenie dla żywności i pasz, zatrucia pokarmowe. 9. Metody konserwacji i uszlachetniania żywności i pasz z wykorzystaniem drobnoustrojów. 10. Wykorzystanie mikroorganizmów w biologii molekularnej i inżynierii genetycznej w otrzymywaniu roślinnych i zwierzęcych organizmów transgenicznych. 11. Mikroflora surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. 12. Przemysłowe wykorzystywanie mikroorganizmów w przetwórstwie i przemyśle rolno-spożywczym. 13. Szczepionki bakteryjne, probiotyki, biopreparaty, technologie ich produkcji i sposoby stosowania w przemyśle spożywczym. 14. Mikrobiologiczne podstawy sporządzania kiszonek oraz procesy wpływające na obniżenie jej jakości. 15. Mikotoksyny w kiszonkach i ich ujemny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. |
Literatura: |
Literatura: 1.Schlegel H.G.: Mikrobiologia ogólna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2003 2. Kunicki - Goldfinger w.: Życie bakterii. PWN Warszawa 1998 3. Libudzisz Z., Kowal K.: Mikrobiologia techniczna. tom 1 - 2, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź 2000. 4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.; Towaroznawstwo żywnosci t. 1 i2, WSiP, Warszawa 2004. 5. Trojanowska K., Giebel H., Gołebiowska B.; Mikrobiologia zywnosci, Poznań 1995. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza 1. Student posiada ogólną wiedzę z zakresu mikrobiologicznego aspektu powstawania żywności i produkcji pasz. 2. Zna podstawowe zasady wytwarzania żywności i pasz z roślin naturalnych i modyfikowanych genetycznie. 3. Posiada wiedzę na temat produktów metabolizmu drobnoustrojów wykorzystywanych przez człowieka na skale przemysłową. 4. Posiada ogólną wiedzę na temat procesów gnicia i pleśnienia, jako czynników obniżających wartość żywności i pasz oraz na temat obecności toksycznych metabolitów. Umiejętności 1) Student potrafi określić czystość mikrobiologiczną żywności i paszy oparciu o zdobytą wiedzę. 2) Potrafi określić stan sanitarno higieniczny badanego materiału. Kompetencje społeczne 1. Student potrafi połączyć wiedzę z różnych dyscyplin naukowych z wiedzą uzyskaną w trakcie zajęć. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny (test wyboru). 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli student uzyska mniej niż 50% opanowania obowiązujących treści programowych. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli student uzyska przynajmniej 50% opanowania obowiązujących treści programowych. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest jeśli student uzyska 61-70% opanowania obowiązujących treści programowych. 4. Podobny sposób obliczania ocen przyjęto dla ocen dobrej 4,0 - 71-80%, ponad dobrej 4,5 - średnio 81-90%)i bardzo dobrej 5,0 >90%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.