Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.6s.PRAK6.SI.HZOHY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Hodowla zwierząt stacjonarne 6 sem. obowiązkowe I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Cel praktyk: • szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie • wdrożenie studentów do samodzielnego obserwowania zjawisk biologicznych, ich interpretacja i ocena na przesłankach naukowych • branie udziału w jak największej liczbie prac wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu. Student powinien umieć poprawnie ocenić jakość i wydajność wykonywanych prac |
Pełny opis: |
Praktyka zawodowa na studiach stacjonarnych trwa 9 tygodni i jest podzielona na dwa etapy (5 i 4 tygodnie). Praktyka powinna zakończyć się do 15 września roku akademickiego, w którym praktyka jest przewidziana w programie studiów (po II i III roku studiów). Praktyka może się odbywać w gospodarstwach rolnych prywatnych lub stacjach doświadczalnych, które charakteryzują się wysokim poziomem produkcji zwierzęcej. Praktyka częściowo lub w całości może także odbywać się w gospodarstwach rolnych za granicą. Podczas praktyki student powinien poznać, co najmniej dwa kierunki produkcji zwierzęcej w tym obowiązkowo jeden z kierunków produkcji tzw. podstawowej tj. chów bydła lub chów trzody chlewnej (4 tygodnie) oraz, do wyboru, jeden z kierunków uzupełniających takich jak konie, drób, zwierzęta futerkowe, owady użytkowe itp. Praktyki mogą się odbywać w gospodarstwach posiadających minimum: bydło - 15 krów mlecznych, świnie - 10 macior, owce - 50 matek, drób - ferma, konie stado lub stadnina, pasieka - 10 pni. Ponadto student może odbyć 2 tygodnie praktyki w ZOO, u lekarza weterynarii leczącego zwierzęta gospodarskie. Gospodarstwo, w którym odbywa się praktyka winno spełniać następujące kryteria: o gwarancja realizacji programu o zapewnienie zakwaterowania o podpisana umowa - porozumienie pomiędzy Uczelnią i prowadzącym praktykę Studenci podczas odbywania praktyki winni poznać praktycznie następujące zagadnienia: o rasy i typy użytkowe zwierząt hodowanych w gospodarstwie o rozród zwierząt – dobór osobników do rozpłodu, żywienie i postępowanie z samicami podczas ciąży, przygotowanie do porodu i ewentualne udzielenie pomocy o odchów młodzieży o żywienie zwierząt z uwzględnieniem gatunku, płci, wieku i stanu fizjologicznego o pasze stosowane w gospodarstwie o warunki utrzymania i pielęgnacji zwierząt gospodarskich o profilaktyka, występowanie i zwalczanie chorób o organizacja produkcji zwierzęcej, zatrudnienie, stopień mechanizacji, dokumentacja zootechniczna, znakowanie zwierząt, ocena wartości użytkowej |
Efekty uczenia się: |
zna biologię wybranych gromad kręgowców i bezkręgowców oraz, funkcjonowanie ekosystemów, zasady ochrony przyrody i środowiska zna zasady funkcjonowania rynku, zasady ekonomiki i rachunku ekonomicznego w przedsiębiorstwie, zna podstawy szczegółowej uprawy roślin w powiązaniu z produkcją zwierzęcą, opisuje znaczenie użytków zielonych w produkcji pasz i ochronie środowiska Zna podstawowe zasady żywienia zwierząt, metody produkcji i oceny pasz oraz obliczania zasobów paszowych; posiada wiedzę na temat specyfiki żywienia zwierząt w zależności od stanu fizjologicznego zna zasady obchodzenia się ze zwierzętami i ich pielęgnacji; potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu zwierząt oraz higieny, profilaktyki i prewencji weterynaryjnej w produkcji zwierzęcej, posiada szczegółową wiedzę z zakresu podstawowych gatunków, ras i typów użytkowych zwierząt ich hodowli, chowu oraz technologii produkcji i wymagań środowiskowych zna zasady skupu i klasyfikacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz metody przetwórstwa i oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego zna zasady prowadzenia pracy hodowlanej opartej na dokumentacji , oraz zależności i zasady obowiązujące w procesie zarządzania stadem poszczególnych gatunków zwierząt; ma podstawową wiedzę w zakresie biotechnologii rozrodu zwierząt opisuje i definiuje podstawowe zagadnienia dotyczące rozrodu zwierząt i zależności wpływające na jego efektywność posiada wiedzę na temat czynników i zależności wpływających na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w stadzie zwierząt; Potrafi ocenić typ, rasę i wartość użytkową poszczególnych ras zwierząt gospodarskich Potrafi ocenić jakość surowców pochodzenia zwierzęcego, Planuje działania minimalizujące zagrożenia wynikające z produkcji zwierzęcej dla środowiska naturalnego wykonuje plany użytkowe infrastruktury dla zwierząt; ocenia wymagania środowiskowe poszczególnych grup wiekowych i produkcyjnych zwierząt , potrafi stworzyć zwierzętom warunki utrzymania, które zapewnią prawidłowy wzrost, rozwój i reprodukcję Jest aktywny w samokształceniu i zdobywaniu nowej wiedzy oraz zdeterminowany w zakresie upowszechniania i wdrażania jej do praktyki hodowlanej Jest kreatywny w pracy indywidualnej i zespołowej oraz otwarty na nowe idee ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką |
Metody i kryteria oceniania: |
Praktyka jest zaliczana na podstawie złożonego egzaminu, •po uprzednim zaakceptowaniu dziennika praktyk i uzyskania pozytywnych opinii z miejsc praktyki. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.