Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktyka zawodowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.6s.PRAK6.SI.HZOHY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyka zawodowa
Jednostka: Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt
Grupy: Hodowla zwierząt stacjonarne 6 sem. obowiązkowe I stopień
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Cel praktyk:

• szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie

• wdrożenie studentów do samodzielnego obserwowania zjawisk biologicznych, ich interpretacja i ocena na przesłankach naukowych

• branie udziału w jak największej liczbie prac wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu. Student powinien umieć poprawnie ocenić jakość i wydajność wykonywanych prac

Pełny opis:

Praktyka zawodowa na studiach stacjonarnych trwa 9 tygodni i jest podzielona na dwa etapy (5 i 4 tygodnie). Praktyka powinna zakończyć się do 15 września roku akademickiego, w którym praktyka jest przewidziana w programie studiów (po II i III roku studiów).

Praktyka może się odbywać w gospodarstwach rolnych prywatnych lub stacjach doświadczalnych, które charakteryzują się wysokim poziomem produkcji zwierzęcej. Praktyka częściowo lub w całości może także odbywać się w gospodarstwach rolnych za granicą.

Podczas praktyki student powinien poznać, co najmniej dwa kierunki produkcji zwierzęcej w tym obowiązkowo jeden z kierunków produkcji tzw. podstawowej tj. chów bydła lub chów trzody chlewnej (4 tygodnie) oraz, do wyboru, jeden z kierunków uzupełniających takich jak konie, drób, zwierzęta futerkowe, owady użytkowe itp.

Praktyki mogą się odbywać w gospodarstwach posiadających minimum: bydło - 15 krów mlecznych, świnie - 10 macior, owce - 50 matek, drób - ferma, konie stado lub stadnina, pasieka - 10 pni. Ponadto student może odbyć 2 tygodnie praktyki w ZOO, u lekarza weterynarii leczącego zwierzęta gospodarskie.

Gospodarstwo, w którym odbywa się praktyka winno spełniać następujące kryteria:

o gwarancja realizacji programu

o zapewnienie zakwaterowania

o podpisana umowa - porozumienie pomiędzy Uczelnią i prowadzącym praktykę

Studenci podczas odbywania praktyki winni poznać praktycznie następujące zagadnienia:

o rasy i typy użytkowe zwierząt hodowanych w gospodarstwie

o rozród zwierząt – dobór osobników do rozpłodu, żywienie i postępowanie z samicami podczas ciąży, przygotowanie do porodu i ewentualne udzielenie pomocy

o odchów młodzieży

o żywienie zwierząt z uwzględnieniem gatunku, płci, wieku i stanu fizjologicznego

o pasze stosowane w gospodarstwie

o warunki utrzymania i pielęgnacji zwierząt gospodarskich

o profilaktyka, występowanie i zwalczanie chorób

o organizacja produkcji zwierzęcej, zatrudnienie, stopień mechanizacji, dokumentacja zootechniczna, znakowanie zwierząt, ocena wartości użytkowej

Efekty uczenia się:

zna biologię wybranych gromad kręgowców i bezkręgowców oraz, funkcjonowanie ekosystemów, zasady ochrony przyrody i środowiska

zna zasady funkcjonowania rynku, zasady ekonomiki i rachunku ekonomicznego w przedsiębiorstwie,

zna podstawy szczegółowej uprawy roślin w powiązaniu z produkcją zwierzęcą, opisuje znaczenie użytków zielonych w produkcji pasz i ochronie środowiska

Zna podstawowe zasady żywienia zwierząt, metody produkcji i oceny pasz oraz obliczania zasobów paszowych; posiada wiedzę na temat specyfiki żywienia zwierząt w zależności od stanu fizjologicznego

zna zasady obchodzenia się ze zwierzętami i ich pielęgnacji; potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu zwierząt oraz higieny, profilaktyki i prewencji weterynaryjnej w produkcji zwierzęcej,

posiada szczegółową wiedzę z zakresu podstawowych gatunków, ras i typów użytkowych zwierząt ich hodowli, chowu oraz technologii produkcji i wymagań środowiskowych

zna zasady skupu i klasyfikacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz metody przetwórstwa i oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego

zna zasady prowadzenia pracy hodowlanej opartej na dokumentacji , oraz zależności i zasady obowiązujące w procesie zarządzania stadem poszczególnych gatunków zwierząt;

ma podstawową wiedzę w zakresie biotechnologii rozrodu zwierząt opisuje i definiuje podstawowe zagadnienia dotyczące rozrodu zwierząt i zależności wpływające na jego efektywność

posiada wiedzę na temat czynników i zależności wpływających na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w stadzie zwierząt;

Potrafi ocenić typ, rasę i wartość użytkową poszczególnych ras zwierząt gospodarskich

Potrafi ocenić jakość surowców pochodzenia zwierzęcego,

Planuje działania minimalizujące zagrożenia wynikające z produkcji zwierzęcej dla środowiska naturalnego

wykonuje plany użytkowe infrastruktury dla zwierząt; ocenia wymagania środowiskowe poszczególnych grup wiekowych i produkcyjnych zwierząt ,

potrafi stworzyć zwierzętom warunki utrzymania, które zapewnią prawidłowy wzrost, rozwój i reprodukcję

Jest aktywny w samokształceniu i zdobywaniu nowej wiedzy oraz zdeterminowany w zakresie upowszechniania i wdrażania jej do praktyki hodowlanej

Jest kreatywny w pracy indywidualnej i zespołowej oraz otwarty na nowe idee

ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką

Metody i kryteria oceniania:

Praktyka jest zaliczana na podstawie złożonego egzaminu, •po uprzednim zaakceptowaniu dziennika praktyk i uzyskania pozytywnych opinii z miejsc praktyki.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)