Rybactwo rzeczne i jeziorowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.6s.JEZ.SI.HRBGY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rybactwo rzeczne i jeziorowe |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Historia rybactwa śródlądowego w Polsce i na świecie oraz stan obecny Charakterystyka rzek Polski, systemy rzędowości cieków, krainy rzeczne, użytkowanie rybackie. Jeziora i ich rybackie użytkowanie Monitoring ichtiofauny, cele i zasady realizacji. Podstawy monitoringu stanu ekologicznego jednolitych części wód powierzchniowych w oparciu o zespoły ryb Rybackie narzędzia połowowe Tematyka ćwiczeń: Zastosowanie prądu elektrycznego w połowie ryb, rodzaje prądu, parametry stosowanych urządzeń, bezpieczeństwo użytkowania, działanie na ryb. Elektropołowy – zajęcia terenowe, uczestnictwo w odłowach Zarybianie jezior i rzek, zasady transportu i metody obliczania ilości materiału zarybieniowego Monitoring tarlisk pstrąga potokowego w dopływach rzeki Rudawy, obserwacja tarła i gniazd tarłowych Odłowy za pomocą rybackich narzędzi ciągnionych, stawnych, pułapkowych i innych Metody oznaczania kondycji i wieku ryb |
Literatura: |
"1. Szczerbowski J. (red.) „Rybactwo śródlądowe”. Wydawnictwo IRS 2. Allan D. J. ""Ekologia wód płynących"" 3. Wydawnictwa cykliczne i okazjonalne IRS, RZGW i WWF-Polska" 4. Epler P., Chyb J., Sokołowska-Mikołajczyk M., Starowicz R., Surma K. (2003). Ichtiofauna Dłubni. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., 17: 615-618. 5. Cowx i Welcomme ""Menagement and Ecology of river fisheries”. 6. Cowx i Welocomme ""Rehabilitation of rivers for fish""" |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: gatunki ryb poławiane w Polsce, ich znaczenie dla gospodarki rybackiej i wędkarskiej oraz perspektywy ich ochrony; zna różne metody i narzędzia połowu ryb ora zasady transportu materiału zarybieniowego znaczenie nauk zootechnicznych i rybactwa śródlądowego, jako czynników kształtujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: oceniać wymagania środowiskowe poszczególnych grup wiekowych i produkcyjnych ryb; oceniać wpływ produkcji rybackiej i akwakultury na środowisko przyrodnicze oraz optymalizować metody i techniki, przy użyciu odpowiednich narzędzi, zgodnie z ideami zrównoważonego rozwoju dokonać charakterystyki rybackiej stawów, jezior i rzek, a następnie zoptymalizować gospodarkę rybacką pod kątem zrównoważonego rozwoju; definiować, analizować i rozwiązywać problemy rybackiego użytkowania wód, ze szczególnym uwzględnieniem dbałości o stan środowiska przyrodniczego KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: prezentowania aktywnej postawy w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności w zakresie nowoczesnych tendencji i uwarunkowań rybactwa śródlądowego przyjęcia odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje zawodowe przestrzegania zasad etyki zawodowej; podejmowania odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego, w szczególności w odniesieniu do ichtiofauny zadbania o bezpieczeństwo własne i osób uczestniczących w połowach ryb |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jarosław Chyb | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.