Hodowla zwierząt futerkowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.5s.HZWFU.SI.HZOPY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla zwierząt futerkowych |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: |
Prewencja weterynaryjna 5 sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu przedstawione zostaną problemy fermowej hodowli licznych gatunków zwierząt futerkowych, hodowanych w Polsce. Omówiona zostanie ich biologia, ze szczególnym zwróceniem uwagi na cechy i wartość skór. Studenci nauczą się rozpoznawać skóry różnych gatunków zwierząt, oceniać jakość okrywy włosowej i omawiać wpływające na nie czynniki. Zapoznają się z problemami hodowlanymi: budownictwem fermowym, niezbędnym wyposażeniem klatek, także z zapotrzebowaniem pokarmowym i żywieniem, biologią rozrodu i jego prowadzeniem w praktyce, metodami jego wspomagania oraz sposobami odchowu młodych. Omówione zostaną zagadnienia pracy hodowlanej prowadzonej w fermach hodowlanych: metody selekcji, ocena pokroju, dobór zwierząt do kojarzeń. W ramach profilaktyki weterynaryjnej - zapoznani zostaną z problemami zdrowotnymi zwierząt i niezbędnymi działaniami profilaktycznymi. Zapoznają się ze sposobami pozyskiwania skór, ich wstępną konserwacją i przygotowaniem do sprzedaży |
Pełny opis: |
WYKŁADY Gospodarcze znaczenie hodowli zwierząt futerkowych. Charakterystyka odmian barwnych zwierząt futerkowych. Praca hodowlana, warunki dokonywania licencji zwierząt futerkowych. Praca hodowlana, wzorce oceny pokroju. ZAJĘCIA TERENOWE – ZZD CHORZELÓW prezentacja hodowli mięsożernych zw. futerkowych i królików Dobrostan na fermach zwierząt futerkowych. Czynniki wpływające na rozród zwierząt futerkowych. Choroby występujące u zwierząt futerkowych. Sezonowe zmiany okrywy włosowej i dojrzewanie okrywy włosowej. Zasady żywienia mięsożernych zwierząt futerkowych. Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu tych zwierząt. Zasady żywienia roślinożernych zwierząt futerkowych Perspektywy rozwoju hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i na świecie. Podsumowanie wykładów i film PZHiPZF ĆWICZENIA Dziko żyjące i hodowlane gatunki zwierząt futerkowych. Budowa włosa i skóry. Struktura i cechy okrywy włosowej. Praca hodowlana. Metody selekcji, metody kojarzeń. Dobór par do rozpłodu. Inbred w hodowli zwierząt futerkowych. ZAJĘCIA TERENOWE – ZZD CHORZELÓW prezentacja hodowli mięsożernych zw. futerkowych oraz królików. Budownictwo fermowe i lokalizacja ferm. Rozpłód mięsożernych zwierząt futerkowych. Rozpłód roślinożernych zwierząt futerkowych. Metody biotechnologiczne wspomagające rozród zwierząt futerkowych. Układanie dawek pokarmowych dla psowatych. Układanie dawek pokarmowych dla łasicowatych. Metody uboju i wstępnej obróbki skór zwierząt futerkowych. Zaliczenie ćwiczeń. |
Literatura: |
PODSTAWOWA 1. Kuźniewicz J., Filistowicz A. Chów i hodowla zwierząt futerkowych, wyd. AR Wrocław, 1999. 2. Cholewa R. Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo AR Poznań, 2000. 3. Jarosz S. Hodowla zwierząt futerkowych. PWN, Warszawa – Kraków 1993. 4. Praca zbiorowa pod red. Gugołka A. Zalecenia żywieniowe I wartość pokarmowa pasz. Zwierzęta futerkowe. IFiŻZ PAN Jabłonna, 2011 UZUPEŁNIAJĄCA 1. Barabasz B., Bieniek J. Króliki. Towarowa Produkcja Mięsna. PWRiL, Warszawa, 2003. 2. Barabasz B., Bieniek J. Króliki. Rexy– użytkowanie futerkowe. PWRiL, Warszawa, 2008. 3. Barabasz B. Jenoty. Chów i hodowla. PWRiL, Warszawa, 2007. 4. Barabasz B. Szynszyle. Chów fermowy. PWRiL, Warszawa 2008. 5. Bielański P., Kowalska D. Króliki. Oficyna Wydawnicza „Hoża”, Warszawa, 2007 6. Bielański P. Niedźwiadek S., Zając J. Chów królików. Wydawnictwo Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa, 2002 7. Cholewa R., Frindt A., Scheuring W., Szeleszczuk O. Chów i hodowla nutrii. Oficyna Wydawnicza „Hoża”, Warszawa 2000 8. Duda I. Skóry surowe futrzarskie. Akademia Ekonomiczna w Krakowie. 1992. 9. Kostro K., Gliński Z. Choroby królików. Podstawy chowu i hodowli. PWRiL, Warszawa, 2005 10. Praca zbiorowa pod red. Glińskiego Z. Podstawy hodowli lisów i norek. Profilaktyka i zwalczanie chorób. PWRiL, Warszawa, 2002 11. Praca zbiorowa pod red. Jarosza S. Normy żywienia mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych. IFiŻZ PAN Jabłonna, 1994 |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie egzaminu obejmującego zagadnienia omawiane na wykładach i ćwiczeniach; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Oby otrzymać ocenę pozytywną należy zaliczyć kolokwia oraz prace kontrolne. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Łapiński, Piotr Niedbała | |
Prowadzący grup: | Stanisław Łapiński, Piotr Niedbała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.