Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hodowla zwierząt futerkowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.5s.HZWFU.SI.HZOPY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hodowla zwierząt futerkowych
Jednostka: Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt
Grupy: Prewencja weterynaryjna 5 sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu przedstawione zostaną problemy fermowej hodowli licznych gatunków zwierząt futerkowych, hodowanych w Polsce. Omówiona zostanie ich biologia, ze szczególnym zwróceniem uwagi na cechy i wartość skór. Studenci nauczą się rozpoznawać skóry różnych gatunków zwierząt, oceniać jakość okrywy włosowej i omawiać wpływające na nie czynniki. Zapoznają się z problemami hodowlanymi: budownictwem fermowym, niezbędnym wyposażeniem klatek, także z zapotrzebowaniem pokarmowym i żywieniem, biologią rozrodu i jego prowadzeniem w praktyce, metodami jego wspomagania oraz sposobami odchowu młodych. Omówione zostaną zagadnienia pracy hodowlanej prowadzonej w fermach hodowlanych: metody selekcji, ocena pokroju, dobór zwierząt do kojarzeń. W ramach profilaktyki weterynaryjnej - zapoznani zostaną z problemami zdrowotnymi zwierząt i niezbędnymi działaniami profilaktycznymi. Zapoznają się ze sposobami pozyskiwania skór, ich wstępną konserwacją i przygotowaniem do sprzedaży

Pełny opis:

WYKŁADY

Gospodarcze znaczenie hodowli zwierząt futerkowych.

Charakterystyka odmian barwnych zwierząt futerkowych.

Praca hodowlana, warunki dokonywania licencji zwierząt futerkowych.

Praca hodowlana, wzorce oceny pokroju.

ZAJĘCIA TERENOWE – ZZD CHORZELÓW prezentacja hodowli mięsożernych zw. futerkowych i królików

Dobrostan na fermach zwierząt futerkowych.

Czynniki wpływające na rozród zwierząt futerkowych.

Choroby występujące u zwierząt futerkowych.

Sezonowe zmiany okrywy włosowej i dojrzewanie okrywy włosowej.

Zasady żywienia mięsożernych zwierząt futerkowych. Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu tych zwierząt.

Zasady żywienia roślinożernych zwierząt futerkowych

Perspektywy rozwoju hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i na świecie.

Podsumowanie wykładów i film PZHiPZF

ĆWICZENIA

Dziko żyjące i hodowlane gatunki zwierząt futerkowych.

Budowa włosa i skóry. Struktura i cechy okrywy włosowej.

Praca hodowlana. Metody selekcji, metody kojarzeń.

Dobór par do rozpłodu. Inbred w hodowli zwierząt futerkowych.

ZAJĘCIA TERENOWE – ZZD CHORZELÓW prezentacja hodowli mięsożernych zw. futerkowych oraz królików.

Budownictwo fermowe i lokalizacja ferm.

Rozpłód mięsożernych zwierząt futerkowych.

Rozpłód roślinożernych zwierząt futerkowych.

Metody biotechnologiczne wspomagające rozród zwierząt futerkowych.

Układanie dawek pokarmowych dla psowatych.

Układanie dawek pokarmowych dla łasicowatych.

Metody uboju i wstępnej obróbki skór zwierząt futerkowych.

Zaliczenie ćwiczeń.

Literatura:

PODSTAWOWA

1. Kuźniewicz J., Filistowicz A. Chów i hodowla zwierząt futerkowych, wyd. AR Wrocław, 1999.

2. Cholewa R. Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo AR Poznań, 2000.

3. Jarosz S. Hodowla zwierząt futerkowych. PWN, Warszawa – Kraków 1993.

4. Praca zbiorowa pod red. Gugołka A. Zalecenia żywieniowe I wartość pokarmowa pasz. Zwierzęta futerkowe. IFiŻZ PAN Jabłonna, 2011

UZUPEŁNIAJĄCA

1. Barabasz B., Bieniek J. Króliki. Towarowa Produkcja Mięsna. PWRiL, Warszawa, 2003.

2. Barabasz B., Bieniek J. Króliki. Rexy– użytkowanie futerkowe. PWRiL, Warszawa, 2008.

3. Barabasz B. Jenoty. Chów i hodowla. PWRiL, Warszawa, 2007.

4. Barabasz B. Szynszyle. Chów fermowy. PWRiL, Warszawa 2008.

5. Bielański P., Kowalska D. Króliki. Oficyna Wydawnicza „Hoża”, Warszawa, 2007

6. Bielański P. Niedźwiadek S., Zając J. Chów królików. Wydawnictwo Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa, 2002

7. Cholewa R., Frindt A., Scheuring W., Szeleszczuk O. Chów i hodowla nutrii. Oficyna Wydawnicza „Hoża”, Warszawa 2000

8. Duda I. Skóry surowe futrzarskie. Akademia Ekonomiczna w Krakowie. 1992.

9. Kostro K., Gliński Z. Choroby królików. Podstawy chowu i hodowli. PWRiL, Warszawa, 2005

10. Praca zbiorowa pod red. Glińskiego Z. Podstawy hodowli lisów i norek. Profilaktyka i zwalczanie chorób. PWRiL, Warszawa, 2002

11. Praca zbiorowa pod red. Jarosza S. Normy żywienia mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych. IFiŻZ PAN Jabłonna, 1994

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie egzaminu obejmującego zagadnienia omawiane na wykładach i ćwiczeniach; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%.

Oby otrzymać ocenę pozytywną należy zaliczyć kolokwia oraz prace kontrolne. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Łapiński, Piotr Niedbała
Prowadzący grup: Stanisław Łapiński, Piotr Niedbała
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)