Hodowla małych przeżuwaczy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.5s.HOMP.SI.HZOTY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla małych przeżuwaczy |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Student zapoznaje się z biologiczną charakterystyką małych przeżuwaczy. Poznaje charakterystykę i wykorzystanie ras występujących w Polsce i świecie z uwzględnieniem ich kierunku produkcji. Omawiane są kierunki hodowli owiec i kóz w Polsce i Europie. Podejmowane są także zagadnienia dotyczące mlecznego użytkowania owiec i kóz i przerobu mleka. Student zapoznaje się z parametrami fizyko-chemicznymi, cechami prozdrowotnymi mięsa małych przeżuwaczy. Omawiane są wybrane elementy rozrodu owiec i kóz. Przedstawiane są zasady prowadzenia wypasu wielkoobszarowego owiec jako formy gospodarowania na terenach górskich. |
Pełny opis: |
Charakterystyka biologiczna gatunku Struktura hodowli i kierunki użytkowania owiec i kóz w Polsce Biologiczne uwarunkowania procesu rozrodu i laktacji owiec i kóz Prozdrowotne wartości produktów pochodzenia owczego i koziego Produkty z mleka owczego i koziego w Polsce i na Świecie Metody utrzymania owiec i kóz z uwzględnieniem różnych warunków klimatycznych i środowiskowych Koszarowanie metodą nawożenia i utrzymania hal górskich. Owce w ochronie krajobrazu. Uwarunkowania ekonomiczne produkcji owczarskiej w Polsce Oocena pokroju, typy użytkowe owiec i kóz, metody znakowania. Zasady prowadzenia oceny wartości hodowlanej owiec i kóz Wybrane elementy rozrodu owiec i kóz. Sezonowość i asezonowość rozrodu. Przygotowanie zwierząt do stanówki. Możliwości sterowania rozrodem owiec i kóz z wykorzystaniem nowoczesnych metod biotechnicznych Biologiczna charakterystyka wełny owczej. Pozyskiwanie wełny. Cechy fizyczne wełny. Wełna jako surowiec dla przemysłu włókienniczego Mleczne użytkowanie owiec. Czynniki warunkujące mleczność owiec, skład mleka i siary. Mleczne użytkowanie kóz. Czynniki warunkujące mleczność kóz, skład mleka i siary. Ocena użytkowości mięsnej, rodzaje tuczu i opasu. Przyżyciowa ocena rzeźna owiec i kóz. Ocena tusz metodą EUROP. Ocena parametrów decydujących o jakości tuszy i jakości mięsa małych przeżuwaczy. Użytkowanie owiec futrzarskie i kożuchowe. Charakterystyka skór owczych Zasady żywienia małych przeżuwaczy w zależności od stanu fizjologicznego zwierząt Intensyfikacji produkcji w stadzie owiec i Systemy odchowuj jagniąt i koźląt Przygotowanie obrotu stada |
Literatura: |
Hodowla Owiec - praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. FRSGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998. Hodowla Owiec. Firtz Haring. PWN. Warszawa 1980 Hodowla, chów i użytkowanie owiec pod red. Niżnikowskiego. Wieś jutra,2011 Miejsce wypasu i gospodarki owczarskiej w koncepcji rozwoju zrównoważonego. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków 2004 Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006 Hodowla kóz. Helmut Kuhnemann. Wyd. RN – 2009 Chów Kóz – Praca zbiorowa 2006 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Edyta Molik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.