Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.PRAKT.SI.HZOPY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem praktyki jest szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych praz metod zapewnienia zdrowia i dobrostanu zwierząt w miejscach ich hodowli i/lub chowu; organizacją pracy i administrowaniem ochrony zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa sanitarnego na poziomie inspektoratu, lecznicy lub gabinetu weterynaryjnego a także szczegółowe zapoznanie się z opieką (postępowaniem prewencyjnym ze zwierzęciem zdrowym i chorym jakość i wydajność wykonywanych prac. |
Pełny opis: |
a) Studenci podczas odbywania praktyki w gospodarstwach zajmujące się hodowlą lub chowem zwierząt powinni poznać praktycznie następujące zagadnienia: • rasy i typy użytkowe zwierząt hodowanych w gospodarstwie; • rozród zwierząt – dobór osobników do rozpłodu, żywienie i postępowanie z samicami podczas ciąży, przygotowanie do porodu i ewentualne udzielenie pomocy; • odchów młodzieży; • żywienie zwierząt z uwzględnieniem gatunku, płci, wieku i stanu fizjologicznego; • pasze stosowane w gospodarstwie; • warunki utrzymania i pielęgnacji zwierząt gospodarskich; • profilaktyka, występowanie i zwalczanie chorób; • organizacja produkcji zwierzęcej, zatrudnienie, stopień mechanizacji, dokumentacja zootechniczna, znakowanie zwierząt, ocena wartości użytkowej; b) Studenci podczas odbywania praktyki w miejscach uzasadnionych studiowaną specjalnością gabinetach weterynaryjnych i instytucjach związanych z zarządzaniem i nadzorem hodowlano-weterynaryjnym lub zakładach produkujących paszę powinni poznać praktycznie następujące zagadnieniami (jeżeli dotyczą): • organizacja pracy i zarządzanie zakładu/gabinetu weterynaryjnego/instytucji • prowadzenie dokumentacji hodowlanej/weterynaryjnej • rozwiązania technologiczne stosowane na terenie zakładu; • dobrostan zwierząt podczas transportu i • postępowanie ze zwierzęciem zdrowym i chorym • przestrzeganie norm bezpieczeństwa sanitarnego |
Literatura: |
Przepisy BHP |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: zasady funkcjonowania lecznicy weterynaryjnej oraz gospodarstwa hodowlanego; zasady i sposoby utrzymania, technologii produkcji oraz zapewnienia dobrostanu różnych gatunków zwierząt UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: potrafi wykonać prace pielęgnacyjne przy zwierzętach; podstawową dokumentację hodowlaną i z zakresu higieny gospodarstwa KOMPETENCJE SPOŁECZNE Stosuje się do norm społecznych i etycznych we współpracy z pracownikami gospodarstw Przejawiać własną inicjatywę w pracy w gospodarstwie i/lub lecznicy |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na który składa się ocena wystawiona przez pracodawcę w „Dzienniku praktyk”; zakres wykonanych prac opisanych w „Dzienniku praktyk” |
Praktyki zawodowe: |
szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie -poznanie różnych technik stosowanych przez ZHW (Zakład Higieny Weterynaryjnej) w diagnozowaniu chorób zwierząt zapoznanie się z pracą lecznicy weterynaryjnej i/lub zapoznanie się z zadaniami inspekcji weterynaryjnej w zakresie przepisów prawnych – ich wdrażania i wykonywania (2-4 tygodnie) -wdrożenie do samodzielnego obserwowania zachowania zwierząt oraz stanu ich zdrowia udziału w pracach wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.