Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.HTC.SI.HZOTY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka obejmuje zagadnienia dotyczące pochodzenia i udomowienia świń, charakterystykę ras krajowych i zagranicznych, a także znaczenia gospodarczego trzody chlewnej. Uwzględniony zostanie wpływ czynników środowiskowych takich jak: systemy utrzymania, żywienia, warunki mikroklimatyczne, a także praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej, szczególnie zaś zwierząt użytkowanych rozpłodowo. Omówione zostaną metody i kryteria selekcji, sposoby wyceny wartości tucznej, rzeźnej i rozpłodowej trzody chlewnej. W zakres tematyki wchodzi również tucz trzody chlewnej i korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, hybrydyzacji, oraz podstawowe wady jakościowe mięsa wieprzowego. Uwzględniono także niekonwencjonalne sposoby użytkowania świń. |
Pełny opis: |
Pochodzenie i udomowienie świń, wielkość i struktura pogłowia Znaczenie gospodarcze hodowli świń Charakterystyka ważniejszych ras świń Niekonwencjonalne użytkowanie świń Użytkowość rozpłodowa Ocena wartości hodowlanej knurów Krzyżowanie towarowe trzody chlewnej Specyfika okresu okołoporodowego u loch Odchów prosiąt, czynniki determinujące przeżywalność Środowisko chowu świń – mikroklimat Warunki utrzymania świń Zasady żywienia świń Czynniki wpływające na efektywność tuczu Jakość mięsa i wyrobów wieprzowych Ekonomiczne aspekty chowu świń Podstawowe pojęcia, nazewnictwo stosowane w hodowli i chowie trzody chlewnej Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych świń Utrzymanie, pielęgnacja i zasady żywienia loch karmiących i knurów Pielęgnacja i odchów prosiąt praktyczne wykonywanie zabiegów zootechnicznych Specyfika pielęgnacji świń przeznaczonych do rozrodu Pomieszczenia dla trzody chlewnej. Systemy utrzymania Sposoby zapewnienia komfortu bytowego świń Stosowane typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania Ocena przyżyciowa i poubojowa wartości tucznej i rzeźnej. Ocena pokroju Efektywność rozrodu świń - ćwiczenia praktyczne w zakresie diagnostyki ciąży Produkcja trzody chlewnej w warunkach gospodarstwa ekologicznego Tucz trzody chlewnej Księgi i rejestry zwierząt zarodowych, dokumentacja hodowlana Ekonomiczne aspekty chowu świń |
Literatura: |
1. Grudniewska B. (red.) Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn 1998. 2. Grudniewska B. – Pielęgnacja i żywienie loch i prosiąt, Wyd. Spółdzielcze 1989 3. English P., Smith W., MacLean A: Zwiększanie produkcyjności loch. PWRL, 1988. 4. Kondracki S. Chów świń. PWRiL Warszawa 1998. 5. Normy żywienia świń. Wartość pokarmowa pasz. Omnitech Press 1993, 6. Trzoda Chlewna Ogólnopolskie czasopismo specjalistyczne (miesięcznik) |
Efekty uczenia się: |
Student: Posiada wiedzę dotyczącą pochodzenia świń. Charakteryzuje rasy świń, ich typy użytkowe oraz ma wiedzę w zakresie podziału stada na grupy technologiczne i wiekowe oraz wymagań, żywienia i opieki nad poszczególnymi grupami. Posiada wiedzę w zakresie wymagań i przepisów dotyczących dobrostanu świń a także budynków, systemów utrzymania typów kojców i innego wyposażenia technicznego chlewni zapewniającego optymalizację wskaźników produkcyjnych Zna zasady znakowania i oceny zwierząt hodowlanych oraz programy doskonalenia poszczególnych ras świń w Polsce, w tym prowadzenie dokumentacji hodowlanej i produkcyjnej na poziomie fermy i Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych w skali fermy, regionu i kraju. Potrafi rozpoznawać rasy świń, określać przydatność typów użytkowych do różnych systemów chowu, sprawować opiekę nad wszystkimi grupami technologicznymi świń z uwzględnieniem zasad żywienia, systemów utrzymania i wykonywania zabiegów zootechnicznych i metod biotechnicznych stosowanych w chowie i hodowli Potrafi ocenić przydatność budynków i pomieszczeń oraz ich wyposażenia dla zapewnienia optymalizacji komfortu bytowego świń, planuje i koordynuje działania dla wytwarzania wieprzowych produktów o wysokiej jakości, zgodnej ze standardami jakości np. PQS Potrafi oznakować zwierzęta w systemie znakowania trwałego (tatuaż) i nietrwałego (kolczyk) wykonać ocenę zwierząt hodowlanych z uwzględnieniem zasad programów hodowlanych, w tym ocenę wskaźników tucznych, rzeźnych i pokrojowych Potrafi kompleksowo zaplanować fermową produkcje świń z uwzględnieniem zasad organizacji i zarządzania stadem w odniesieniu do rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. Potrafi planować i projektować wyposażenie budynków, określa powierzchnię magazynową i produkcyjną oraz zapewnia bazę paszową w odniesieniu do planowanej wielkości produkcji, minimalizując zagrożenia dla środowiska naturalnego i jego zasobów. Jest gotów do prezentowania aktywnej postawy w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych Jest gotów do przestrzegania zasad etyki zawodowej; podejmowania odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin – test wyboru. Aby uzyskać pozytywną ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia: Aby uzyskać pozytywną ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.